Preţurile mondiale ale alimentelor au scăzut în noiembrie, pentru a cincea lună consecutiv, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de declin din ultimul an, anunţă Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite (FAO).
Declinul din noiembrie este, însă, nesemnificativ, ceea ce arată o stabilizare a preţurilor alimentelor. Indicele care măsoară evoluţia preţurilor a 55 de materii prime alimentare a pierdut 0,5% luna trecută, ajungând la 215 puncte, de la 216 în octombrie, conform FAO. În octombrie, indicele FAO scăzuse cu 4%, înregistrând astfel cea mai importantă depreciere din martie 2010 până la momentul respectiv.
Amintim că, în luna februarie, indicele a urcat până nivelul record de 237,7 puncte.
În noiembrie, indicele care măsoa-ră evoluţia preţului cerealelor a ajuns la 228 de puncte, fiind cu 3 puncte mai mic decât în octombrie. Indicele pentru preţul cărnii a fost de 177 puncte în noiembrie, neschimbat faţă de octombrie. Pentru produse lactate, indicele a coborât cu 3 puncte, la 201 puncte, iar pentru zahăr - cu 21 de puncte, 340 de puncte.