CINCI MILIARDE PER BANCĂ, NU ÎN TOTAL! Grecii, prinşi din nou cu cioara vopsită

A.S.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 februarie 2014

Grecii, prinşi din nou cu cioara vopsită

Deficitul de capital al băncilor greceşti, de patru ori mai mare decât estimările autorităţilor

Cele patru mari instituţii de credit elene ar avea nevoie de capital suplimentar de 20 miliarde euro, potrivit unor estimări făcute de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi obţinute de Financial Times.

Suma este de aproape patru ori mai mare decât valoarea anunţată, la sfârşitul săptămânii trecute, de surse bancare şi rezultată în urma unei analize făcute de administratorul de investiţii BlackRock pentru Banca Centrală a Greciei.

Estimarea autorităţilor de la Atena a fost transmisă reprezentanţilor Troicii creditorilor internaţionali (FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană) înainte de sosirea acestora, ieri, în capitala elenă, pentru reluarea discuţiilor de evaluare a implementării acordului de ajutor financiar.

Analistul economic Călin Rechea ne-a declarat că varianta atribuită FMI pare să fie mai apropiată de realitate, în opinia domniei sale.

Grecia pare să se descurce foarte bine, atunci când vine vorba să convingă companii financiare de prim rang pe plan mondial să îi subevalueze indicatori economici.

În urmă cu patru ani, presa a relatat că Goldman Sachs, cea mai mare bancă de investiţii din lume, a ajutat Executivul de la Atena să îşi "cosmetizeze" bilanţul, pentru ca datoria publică să pară mai mică decât era în realitate.

Acum, se pare că a venit rândul celei mai mari companii de administrare a investiţiilor de pe glob, BlackRock, să pună umărul la îmbunătăţirea imaginii sectorului financiar elen.

Doar că, de această dată, autorităţile europene şi instituţiile financiare internaţionale par să îşi fi dat seama mai repede de demersul Greciei sau nu mai sunt la fel de dispuse ca în trecut să tolereze astfel de acţiuni. Poate că nici nu mai pot.

Actuala evaluare a acordului trebuia încheiată în septembrie, însă a fost prelungită după ce oficialii Troicii au afirmat că Grecia a îndeplinit mai puţin de jumătate din angajamentele de reformă asumate.

Nevoia unui nou pachet de ajutor pentru Grecia- miza conflictului dintre Atena şi instituţiile internaţionale

Disputa privind recapitalizarea băncilor riscă să adauge un nou subiect dificil discuţiilor dintre Troică şi oficialii eleni, întrucât are un impact direct asupra determinării nevoii Greciei să acceseze sau nu un al treilea pachet de ajutor financiar, după încheierea actualului program, potrivit surselor de presă.

Guvernul de la Atena spera să poată folosi fonduri de circa 10 miliarde de euro rămase din banii destinaţi recapitalizării băncilor, situaţie în care ar fi evitat un al treilea program de împrumut. FMI a estimat anul trecut că actualul program are un deficit de finanţare de aproape 15 miliarde de euro pe o perioadă de doi ani.

Dacă autorităţile elene vor folosi toţi banii din fondul destinat sistemului financiar pentru recapitalizarea băncilor, atunci va trebui să-şi asigure necesarul de finanţare printr-un nou program de împrumuturi, notează Financial Times.

Potrivit unor oficiali de rang înalt ai Troicii, disputa privind necesarul de recapitalizare a devenit atât de aprinsă, încât FMI a ameninţat că va publica propria estimare, dacă Grecia continuă cu cifra sa, de mai puţin de 6 miliarde de euro.

Banca Centrală Europeană (BCE), despre care oficialii citaţi de Financial Times afirmă că are estimări similare cu cele ale FMI, a exercitat presiuni asupra Greciei să reanalizeze concluziile privind băncile. BCE preia în acest an rolul de supraveghere a sectorului bancar european şi este îngrijorată că evaluarea băncilor din Grecia s-ar putea suprapune cu un test de stres al sectorului bancar din zona euro.

"BCE are nevoie de o cifră semnificativă pentru a semnala că testul de stres al sectorului bancar nu va fi superficial. Programul de împrumuturi pentru Grecia mai are resurse limitate, iar parlamentele statelor din zona euro nu vor angaja probabil noi fonduri înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, din luna mai", a declarat şeful departamentului de analiză pentru Europa la firma de consultanţă asupra riscului Eurasia Group, Mujtaba Rahman.

Un bancher elen informat asupra situaţiei a declarat că estimarea statului grec este bazată pe revenirea băncilor pe profit anul următor, în timp ce reprezentanţii troicii consideră această variantă drept un scenariu prea optimist, mai ales având în vedere creşterea rapidă a portofoliilor de credite neperformante.

O prelungire a acestei dispute ar putea submina şansele Greciei de a reveni pe creştere economică în acest an. Băncile evită să acorde credite noi, care ar stimula economia, până la finalizarea recapitalizării.

Banca Greciei a anunţat că rezultatele analizei BlackRock vor fi publicate la sfârşitul acestei luni, cu o întârziere de trei luni faţă de termenul iniţial. O parte a întârzierii este datorată implicării companiilor NM Rothschild şi Ernst & Young pentru opinii suplimentare asupra situaţiei.

În cazul în care neînţelegerile cu troica nu vor fi rezolvate în actualele discuţii care au loc la Atena, autorităţile elene ar putea renunţa la analiza BlackRock, urmând ca situaţia să fie clarificată de testele de stres ale BCE, a declarat un oficial din Ministerul de Finanţe elen.

O astfel de variantă s-ar putea să nu fie agreată de Troica, mai ales de FMI, întrucât instituţia internaţională cere ca Grecia să aibă asigurată finanţarea pe un an înainte de a-i acorda noi tranşe. Fără decizii privind necesarul de recapitalizare şi un al treilea program de ajutor financiar, Fondul ar putea opri plata de noi tranşe din împrumutul pentru Grecia.

Capitalul băncilor greceşti s-a redus din cauza pierderilor masive generate de restructurarea datoriilor elene şi a creşterii valorii creditelor neperformante, ca urmare a recesiunii prelungite. Fondul de Stabilitate Financiară a Greciei, care se ocupă de recapitalizarea principalelor bănci elene, a cheltuit până acum 38 de miliarde euro pentru susţinerea sistemului bancar, iar în prezent mai dispune de opt miliarde euro pentru acoperirea deficitelor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Liviu Tudor si Grupul de la Bacau au fost artizanii unei incredibile inginerii financiare prin care au reusit sa-si umple conturile cu zeci de miliarde. REGELE IMOBILIARELOR,Magnatul din Real Estate,Guru financiar Liviu Tudor, a fost scos in fata, in 1996, de cunoscutul Grup de la Bacau, coordonat de Viorel Hrebenciuc si Corneliu Iacubov, pentru a pune temelia Bancii Comerciale Unirea (BCU). Scopul a fost unul singur: spalarea banilor si obtinerea unor profituri ilicite uriase. Modul de actiune a celor care detin sediul in care isi desfasoara activitatea "Evz" este specific crimei organizate: "Daca nu-ti vei tine gura, ai grija ca exista gloante calde si gloante reci. Nu ti-am spus ca nu mi-e frica de nimeni in tara asta, ca am bani sa cumpar pe oricine?", isi ameninta Liviu Tudor asociatul.

    Liviu Tudor- Manual de Spalarea Banilor 

    BCU s-a infiintat in urma unei subscriptii publice, Tudor detinand 49,77% din capital, urmat de SIF II Moldova (condusa de Iacubov), cu 24,65% si CNSLR "Fratia" cu 12%. Restul actiunilor era detinut de unele persoane fizice. Deoarece BCU a fost de la inceput o inventie premeditata sa ajunga intr-un faliment controlat - pentru a rotunji conturile bancare ale gazdei trustului Ringier, Liviu Tudor, si ale altor actori din umbra - fondurile institutiei s-au plimbat dintr-un cont intr-altul, la lumina zilei, de regula in aceeasi zi. Totul a decurs bine pentru asa-zisii investitori, pana cand Banca Nationala a Romaniei a facut un control la BCU, in 1998, constatand o serie de nereguli ce reclamau adoptarea unor masuri urgente, de ordin financiar si organizatoric. Un an mai tarziu, in timpul urmatorului control, BNR a constatat nu numai ca n-au fost remediate deficientele, dar intre timp au aparut si altele noi, cu mult mai grave. 

    Liviu Tudor si Banca Comerciala Unirea- maestrul Ingineriilor financiare 

    Conducerea BCU a decis in 1998 o majorare de capital, pentru atingerea pragului de 50 de miliarde de lei. Operatiunea n-a implicat derularea mai multor oferte publice de vanzare de actiuni si nu s-a facut nici un fel de publicitate privind majorarea de capital, asa cum spune legea. 11 persoane din interior au efectuat subscrieri si varsaminte la capitalul social, in suma de 22,33 miliarde de lei, diferenta fiind completata de persoane fizice ori juridice din afara bancii. Un grup de actionari a contestat in instanta aceasta inginerie financiara, insa nu li s-a dat castig de cauza. 

    Cu putin inainte de finalizarea majorarii de capital, BCU a cumparat - prin intermediul a doua societati de valori mobiliare (World Rom Securities si Intermedias 96) actiuni in valoare de 22,9 miliarde de lei, apartinand DIGICOM-ul lui Liviu Tudor, omul de afaceri impins in fata de Grupul de la Bacau. Banii platiti de banca au fost folositi de persoanele ce au intrat in posesia lor, fosti actionari la DIGICOM, care au majorat capitalul social al BCU (fig. 1). 

    In aceeasi zi (15.09.1998) SC International Leasing a cumparat actiuni la DIGICOM, de la persoane fizice, in valoare de 11,7 miliarde de lei, iar banii au ajuns tot la BCU. Cu o zi inainte, banca hotarase "majorarea si diversificarea plasamentelor", participand in mod ciudat la majorarea capitalului social al International Leasing, tot cu suma de 11,7 miliarde de lei (fig. 2). 

    Liviu Tudor- ROMAS sau teapa asigurarilor 

    Operatiuni financiare derulate intr-o singura zi 

    In aprilie 1999, ROMANIA ASIGURARI-ROMAS SA, controlata tot de gazda celor de la "Evenimentul Zilei", solicita 20 de miliarde de lei de la BCU, care plateste fara prea multe comentarii. Cu banii primiti, ROMAS majoreaza capitalul social al DIGICOM. DIGICOM majoreaza capitalul social al VESTCO INDUSTRIES SA (tot a lui Tudor) cu 20 de miliarde de lei. VESTCO majoreaza capitalul social al SC PREFABRICATE VEST (firma condusa de Monica, sotia lui Tudor) cu 20 de miliarde de lei. PREFABRICATE foloseste banii pentru restituirea unor imprumuturi catre SC Papianu Comexim SRL, SC Smarald 95 COM, SC Blast Trading si BCU. Primele trei societati au utilizat banii pentru restituirea altor imprumuturi obtinute de la BCU in anul 1998 (fig. 3). Astfel, creditele plecate din banca s-au intors sub alta forma, suspiciunea de spalare de bani fiind cat se poate de intemeiata. 

    Aceasta suveica a majorarilor de capital a avut drept scop dobandirea de catre PREFABRICATE VEST a 51% din capitalul fabricii de ulei SC MUNTENIA SA. De asemenea, BCU si-a marit portofoliul cu 20 de miliarde de lei, cu care a creditat ROMAS SA. Sa mai spunem ca, la ora respectiva, ROMAS nu insemna nimic pe piata asigurarilor, iar in prezent nu mai opereaza. 

    In 2003, firmele I.I.R.U.C., DIGINET, DIGICOM, BCU si fabrica de ulei MUNTENIA infiinteaza SC I.I.R.U.C. DIGICOM SA. Primele doua vin in asociere cu imobile, iar ultimele doua cu bani. Impreuna cu sora lui, Cristina, Liviu Tudor moseste alte doua firme, si anume NOVO PARC SRL si NOVO PARC DOI SRL, care construiesc pe terenul ce apartinuse I.I.R.U.C. mai multe cladiri din fier, beton si sticla. 

    Doar Romania are ciori ! 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb