CINE, CUM ŞI MAI ALES DE CE NE ASCULTĂ SERVICIILE SECRETE SIE şi SRI dau raportul la Parlament

Eduard Ovidiu Ohanesian
Ziarul BURSA #Politică / 9 mai 2007

General Silviu Predoiu, director interimar SIE, George Maior, director general SRI, Dumitru Ion Zamfir, adjunctul directorului SRI. Cine urmează?

General Silviu Predoiu, director interimar SIE, George Maior, director general SRI, Dumitru Ion Zamfir, adjunctul directorului SRI. Cine urmează?

Şefii serviciilor secrete au fost chemaţi să dea cu subsemnatul la Comisia Parlamentară de Control privind Verificarea Interceptărilor. În urma declaraţiilor fostului şef SIE, Claudiu Elwis Săftoiu, au fost audiaţi rând pe rând, mai toţi capii importanţi ai spionajului românesc. Generalul Silviu Predoiu, director interimar SIE, George Maior, director SRI şi adjunctul său Dumitru Ion Zamfir au făcut potecă la Parlament. În "nevinovăţia" sa, Elwis afirmase că Serviciul de Informaţii Externe deţine aparatură de interceptare şi că ne ascultă cu voie de la procuror. De unde să ştie un ditamai şef al spionajului extern că, după lege, pe teritoriul României, numai SRI are voie să ne intercepteze. Doar cu mandat judecătoresc. Dar să vedem cum şi mai ales cine îşi bagă urechea în gura cetăţeanului.

Atenţie, vă ascultăm!

Prima recunoaştere oficială a faptului că jurnaliştii sunt urmăriţi şi interceptaţi de serviciile secrete vine din partea suspendatului Traian Băsescu. Imediat ce Ohanesian Eduard Ovidiu a luat poziţie în privinţa neclarităţilor din dosarul "Răpirea din Irak" şi a cerut public verificarea relaţiilor dintre primarul Băsescu şi sirianul Mohamad Yassim, preşedintele s-a inflamat. Pe data de 4 iulie 2005, Traian Băsescu a ieşit cu o declaraţie şocantă. Fără nici un fel de dovezi, fără să specifice sursele:

"E prieten cu un fost ofiţer SIE, colonelul Dumitrescu, şi pleacă urechea la ce-i spune acest personaj dat afară din structură. Ajunseseră oamenii din SIE, din SRI şi din Direcţia de Informaţii Militare să se bănuiască unii pe alţii, de era să iasă rău de tot. Erau să se împuşte între ei. Vă daţi seama ce ar fi ieşit?" , a declarat pre­şedintele despre Ohanesian.

Nu am aflat nici până astăzi cine l-a informat pe preşedinte despre legătura jurnalistului cu ofiţerul SIE "Dumitrescu".

Să fi stat Băsescu personal cu urechea în telefoanele ziaristului? Puţin probabil. Este foarte clar că demnitarul a fost informat de serviciile secrete din dotare.

Procedurile sunt clare. În cazul notelor informative emise de serviciile secrete, singurii care duc plicurile sigilate la Pre­şedinţie sau Guvern sunt secretarii de stat specializaţi.

Dorin Bârjovanu, un general penal

Dovada vie a faptului că serviciile ne ascultă este Dorin Bârjovanu zis "Maurul", unul dintre puţinii generali SIE al căror nume a ajuns în "Monitorul Oficial". Presa semnalase abuzurile Maurului cu o lună înainte de mazilirea acestuia, cu date şi nume. Dorin Bârjovanu, specialist în calculatoare, a fost şeful Direcţiei Tehnică Operativă şi Filaj - Investigaţii din SIE, adică cei care ne ascultă ilegal telefoanele. A mai avut probleme în instituţie, dar odată cu regimul pesedist a urcat binişor în grad şi funcţie.

"Era destul de capabil, neamţ ca mentalitate", spun colegii despre Bârjovanu.

Pe el trebuie să-l întrebe parlamentarii despre procedurile tehnice de interceptare, despre valizele speciale achiziţionate din Israel sau despre telefoanele Nokia trase în bandă.

Maurul a fost trecut în rezervă în anul 2005, pentru că, după cum se zvoneşte, din cauza lui ar fi murit un subofiţer SIE.

Alexandru Constantin se întorcea obosit, după o zi "plină" cărându-i mobila şefului său, generalul Dorin Bârjovanu, cu maşina SIE, în timpul serviciului.

A adormit la volan şi izbit un Cielo. A lăsat în urmă o nevastă şi doi copii minori.

Drept urmare, Bârjovanu s-a ales cu "dosar medical". A căpătat pensie frumuşică şi cel puţin 1 miliard de lei vechi compensaţii, spun surse din SIE. Cu această ocazie au fost devoalate şi cele două unităţi MApN fantomă, în spatele cărora se ascunde SIE : U.M. 02448 şi U.M. 02544.

Generalul Liviu Rusu - anchetat de Silviu Predoiu

Un alt pion important în afacerea interceptărilor SIE este generalul Liviu Rusu. Presa centrală a comentat pe larg destituirea şi anchetarea generalului Rusu, fostul şef al Direcţiei Cifru şi Tehnică Operativă. Autorul acţiunii de mazilire, prim-adjunctul SIE, general-maior Silviu Predoiu. Motivele afacerii au fost încadrate la categoria "Strict Secret".

Generalul Liviu Rusu este absolvent al Academiei Tehnice Militare, secţia Transmisiuni, promoţia 1977. A fost coleg de promoţie cu actualul înlocuitor, generalul Isac Adrian. Cei care l-au cunoscut, spun despre Liviu Rusu că era un adevărat profesionist. Este creatorul programelor de criptare/decriptare pentru agenţii acoperiţi. La una din şedinţele Consiliului Director Lărgit al Serviciului de Informaţii Externe de anul trecut, s-a hotărât şi numirea noului şef al direcţiei T.O., în persoana unui fost "diplomat" la Anvers, generalul Isac Adrian, fost coleg de promoţie cu cel anchetat. Şedinţa a fost condusă de Traian Băsescu. Colaboratorii generalului Rusu spun că acesta a încercat din răsputeri să stea departe de mizeriile din SIE. Destituirea generalul este o mare pierdere pentru instituţie şi mai ales pentru securitatea naţională. Liviu Rusu era un ofiţer tehnic care ştia meserie, prieten cu generalul SIE Dorin Bârjovanu denumit "Maurul" şi cu fostul secretar de stat, generalul Dan Chiriac.

Ieneralul SRI Dumitru Ion Zamfir - urechist de profesie

Printre cei audiaţi marti de comisia parlamentară s-a aflat şi generalul locotenent Dumitru Ion Zamfir. Securist vechi, generalul a activat înainte de " 89 la Serviciul AB 13, unitate care se ocupa cu interceptările telefonice.

Copil de suflet al securistului Gioni Popescu, Zamfir are în responsabilitate judeţul Gorj, precum şi "obiectivele de importanţă deosebită" ca cel de la Tonola. Ochii şi urechile Serviciului Român de Informaţii.

Dumitru Ion Zamfir este artizanul mazilirii şefului Direcţiei de Protecţie Internă din SRI, generalul Ion Maranda, în anul 2005. Maranda deranjase conducerea instituţiei, anchetând câteva cazuri de îmbogăţire subită a unor ofiţeri superiori. Nişte afaceri imobiliare cu terenuri şi combinate de taurine din zona Moara Vlăsiei. Clasificate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb