Cineva iese de la SIF Oltenia. Erste?

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 mai 2014

Cineva iese de la SIF Oltenia. Erste?

Update 17:38 HSBC a anunţat că a revenit sub pragul de deţinere de 5% la SIF Oltenia

HSBC a mai transmis astăzi un comunicat, prin care arată că a revenit sub pragul de deţinere de 5% la SIF Oltenia, pe 9 mai.

---

Update 09:40 HSBC deţine peste 5% din SIF Oltenia

HSBC a anunţat că deţine 5,02% din SIF Oltenia (SIF5) într-o notificare transmisă Bursei de Valori Bucureşti.

HSBC arată că a depăşit pragul limită de deţinere la SIF-uri, de 5%, în urma unor tranzacţii de pe 8 mai.

---

Un pachet de 4,82% din SIF Oltenia a fost transferat, ieri, în cadrul a trei "deal"-uri, care au însumat 56 de milioane de lei (12,4 milioane de lei), dar părţile implicate în tranzacţii bineînţeles că nu erau cunoscute, ieri, la închiderea ediţiei.

În piaţă, unii au bănuit că omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi-ar fi vândut deţinerea la SIF5, după ce propunerea sa pentru un dividend mai mare nu a fost aprobată în AGA de bilanţ. Domnia sa a infirmat, însă, pentru ziarul BURSA, că ar fi renunţat la SIF Oltenia.

Alţii au indicat spre fondul "Business Capital for Romania Opportunity Cooperatief", controlat de Erste şi omul de afaceri Florin Pogonaru, care ar fi avut o deţinere similară cu cea tranzacţionată, ieri.

Informaţiile de acest fel nu au un grad de certitudine înalt, atâta timp cât părţile nu se raportează (decât în anumite condiţii prevăzute de lege), iar datele fac parte din secretele de serviciu ale brokerilor.

În cazul că, într-adevăr, vânzător ar fi fost fondul respectiv, la preţul de 2 lei/acţiune la care s-au perfectat schimburile, randamentul obţinut ar fi de aproximativ 50% (faţă de 2012), comentează unele voci din piaţă.

În ultima perioadă, însă, firma Prodplast, controlată de Florin Pogonaru, a raportat cumpărări la SIF5, ultimul raport arătând un preţ de 1,7454 lei/unitate.

Unii analişti spun că este dificil de ghicit cine se află în spatele tranzacţiilor de ieri, în condiţiile în care grupurile SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova, deţin deja peste 5% din SIF5 (limita legală), fiecare, concertat cu alte entităţi.

Florin Pogonaru a intrat într-un conflict cu preşedintele SIF5 Oltenia, Tudor Ciurezu, la începutul acestui an. În luna februarie, preşedintele SIF5 a purtat o controversă, în public, cu Ana Bobircă, colega sa din Consiliul de Administraţie, care fusese propusă pentru această funcţie de "Business Capital for Romania Opportunity Cooperatief", pe tema pachetului de 6% din BCR, deţinut de SIF Oltenia.

Ana Bobircă şi alţi doi administratori SIF Oltenia, consideraţi apropiaţi ai lui Florin Pogonaru, au demisionat, pe 28 martie.

După demisii, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut SIF Oltenia să convoace acţionarii pentru alegerea a trei membri în Consiliul de Administraţie (CA), însă unii investitori din piaţă se aşteaptă ca, la respectiva Adunare, acţionarii să facă alegeri pentru întreaga conducere.

Înainte de AGA de bilanţ, ASF nu a mai concertat grupul BCR-Erste, care avea o deţinere de 8,78% din SIF Oltenia, pe baza unei decizii a instanţei, care a anulat concertarea dispusă de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, anul trecut.

La AGA, acţionarii au respins cele două variante propuse de dividend, iar profitul de anul trecut a rămas nerepartizat.

Un grup de acţionari, format din Gheorghe Iaciu şi fonduri ING propusese un dividend de 0,21 lei/acţiune, în timp ce conducerea SIF5 înaintase un dividend de 0,16 lei/acţiune.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. S-a lasat bezna peste acest ziar. Intunericul ar trebui sa se numeasca

    1. Gresesti, n-a fost Make pe faza! era concentrate la emisiunea de la B1. 

      si de aceea nu a vrut sa se faca de ras cel care incerca sa nu se prinda ca ar canta la unison :-)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb