Ciolacu: Deficitul comercial al României este de 3 miliarde de euro

A.D.
Politică / 17 ianuarie

Ciolacu: Deficitul comercial al României este de 3 miliarde de euro

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România înregistrează un deficit comercial de aproximativ trei miliarde de euro, transmite news.ro. El a subliniat că ţara noastră exportă materie primă şi importă produse procesate.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că săptămâna viitoare va începe o analiză pentru identificarea măsurilor necesare reducerea deficitului comercial. De asemenea, el a precizat, după întâlnirea cu ministrul Agriculturii Florin Barbu, că România nu are probleme de siguranţă alimentară, în contextul actualei situaţii de securitate.

"Ştim cu toţii că anul trecut, şi datorită provocărilor care au fost în urma, mai ales, a războiului din Ucraina, Ministerul Agriculturii a avut cel mai mare buget de la Revoluţie încoace, aproximativ 2% din PIB. Şi anul acesta Ministerul Agriculturii a rămas cu un buget mult mai mare faţă de cum era obişnuit. Dar era normal, am vrut să mă asigur împreună cu domnul ministru că toate proiectele începute anul trecut, şi sunt aproximativ 3,5 miliarde de euro în acest moment în toate sectoarele, în dezvoltare, vor fi continuate", a declarat Ciolacu.

El a semnalat că România are în continuare un deficit comercial de aproape trei miliarde de euro.

"Normal că am pornit de la structura deficitului comercial. În continuare avem un deficit comercial de aproximativ trei miliarde de euro. Cu alte cuvinte, în continuare România exportă foarte multă materie primă şi importă materie procesată şi produse procesate. Şi în săptămâna viitoare, împreună cu domnul secretar de stat Botănoiu şi cu echipa de la minister, vom face o analiză punctuală pe deficit, astfel încât să vedem unde mai trebuie să intervenim cu programe pentru a scădea acest deficit cât mai mult şi anul viitor, după o scădere avută din anul 2024", a spus premierul.

Ciolacu a făcut referire şi despre accesul producătorilor români la marile lanţuri de magazine.

"Mai există o problemă, accesul producătorilor români la marile lanţuri de magazine, la retail-uri. Şi domnul ministru o să înceapă de săptămâna viitoare o discuţie iarăşi cu toţi retailerii din România pe acest domeniu. Ştim cu toţii că mai avem încă o plafonare până în iunie, parcă, până în 30 iunie. Şi cred că este normal să începem acest demers din timp, dar şi cu accesul cât mai mare a producătorilor români la marele lanţuri de desfacere. O să scoatem toată legislaţia europeană, o să facem o comparaţie, o să ne uităm iarăşi pe directivă, astfel încât concurenţial românii, cum este şi normal, să fie avantajaţi", a argumentat Ciolacu.

El a amintit că unul dintre deficitele cele mai mari este la carnea de porc.

"O să continuăm şi cu popularea, şi ştim cu toţii că unul dintre deficitele cele mai mari este la carnea de porc, la carnea de pasăre deja am ajuns la 146%, devenim unul dintre cei mai importanţi exportatori. Am vorbit şi de menţinerea sistemului de licenţiere pentru importurile din Ucraina pe toate gamele pe care le-am prins. O să continuăm această politică ţintită astfel încât să reducem deficitul comercial şi românii să aibă acces la cât mai multe produse româneşti, produse şi procesate în România, nu numai ambalate de marii retaileri în România, unde iarăşi este un fenomen în care se importă vrac şi doar se ambalează în România, ceea ce duce la un sistem concurenţial neloial faţă de procesatorii din România", a mai spus premierul.

El a dat asigurări că ţara noastră are siguranţă alimentară.

"România are o siguranţă alimentară în acest moment fără nicio discuţie. La 1,6 milioane de hectare irrigate şi cu potenţial anul acesta să ne ducem la 2 - 2,2 milioane de hectare. Cam aici ne şi încadrăm ca şi eficienţă economică pentru mărirea zonei irigate. România nu are nicio problemă în ceea ce priveşte siguranţa alimentară într-un context geopolitic şi într-un context de securitate foarte complex", a mai afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Vina o poarta gasca Johannis de la putere, de 10 ani,

    si acum tot ei cer populatiei sa stranga cureaua, 

    astia chiar bat joc de noi, 

    iar de cei 100 miliarde euro ,imprumut de stat din timpul 

    mandatului "Romania Educata", NICI UN CUVINTEL

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Lasă ca vine Călin Georgescu și ne întoarcem toți la căruțe, cai, economia de troc în natură, bărbații culegători și femeile la cratiță,

      Adică ne întoarcem în epoca de piatră cu CG. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Cred ca va referiti la deficitul de cont curent rezultat din comertul cu produse alimentare.

    Deficitul total este de cca 25mld dolari 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb