Ciolacu: "Vreau la Cotroceni, dar nu am deocamdată niciun program"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 21 august

Sursa foto: facebook / Marcel Ciolacu

Sursa foto: facebook / Marcel Ciolacu

English Version

Premierul Marcel Ciolacu nu are un plan, nici măcar unul copiat din Planul Simion sau inspirat din Planul Kamala Harris, pentru dezvoltarea ţării noastre în următorii ani, ci abia acum încearcă să îl încropească apelând la cetăţeni şi la membrii, votanţii şi simpatizanţii PSD. Lipsa de idei a liderului PSD este îngrijorătoare mai ales că el ar fi trebuit să aibă acest plan deja întocmit ţinând cont că sâmbătă, 24 august, este programat Congresul social-democraţilor la care Marcel Ciolacu va candida din nou pentru funcţia de preşedinte şi ar urma să devină şi candidatul partidului pentru funcţia de preşedinte al României.

Se pare însă că sfătuitorii săi nu cred acelaşi lucru din moment ce luni au lansat platforma romaniadorita.ro, în care fiecare cetăţean al ţării este invitat de şeful Guvernului să îşi dea cu părerea la priorităţile naţionale pentru următorii ani. Numai că aceste priorităţi au fost fixate din start pe platformă de către cei care o administrează şi se referă la sistemul de sănătate, la sistemul de educaţie, la puterea de cumpărare a cetăţenilor şi la economia României. Odată intrat pe priorităţile respective, constaţi că există unele directive trasate de PSD, iar o parte dintre acestea seamănă cu cele ale AUR. Astfel, la capitolul economie, din cele şase variante de răspuns la întrebarea "Ce îţi doreşti TU de la modul în care se dezvoltă economia României?" (trecem peste faptul că la toate priorităţile întrebarea are acelaşi început numai că, în loc de "îţi", apare "îşi doreşti TU"), două sunt similare cu ideile promovate de AUR: să existe mai multe produse alimentare procesate în România, la preţuri decente şi să renunţăm la importuri; resursele noastre naturale (apa, aerul, gazul, vântul) să fie folosite în interesul românilor, indiferent de naţionalitatea proprietarului. La acelaşi capitol, mai observăm că primul răspuns se referă doar la construcţia de autostrăzi, restul infrastructurii de transport fiind total ignorată.

La capitolul puterea de cumpărare, primele două variante de răspuns par a fi copiate din programul AUR sau Planul Simion: plafonarea preţurilor la energie şi gaze să continue şi în 2025 pentru ca facturile să nu explodeze; plafonarea să fie extinsă la toate produsele româneşti, pentru a avea acces la produse bune şi ieftine de calitate. Trecând peste finalul calităţii ieftine (sic!) din exprimarea social-democrată, constatăm că o dată, la economie, pesediştii îşi doresc produse româneşti la preţuri decente, după care se referă la alt capitol că produsele respective trebuie să aibă preţuri plafonate. Cu alte cuvinte, preţul decent în viziunea lui Marcel Ciolacu şi a celor din jurul lui înseamnă preţ plafonat, nu un preţ constituit în piaţa liberă, pe baza raportului dintre cerere şi ofertă. Probabil că unii social-democraţi sunt nostalgici şi ar dori reintroducerea obligatorie a mercurialelor.

La capitolul sistemul de educaţie, social-democraţii vorbesc despre generalizarea sistemului de învăţământ dual, conectat la cerinţele pieţei muncii, învăţământ, dar şi despre salarizarea profesorilor în funcţie de performanţele elevilor. Cu alte cuvinte, deşi abia a fixat anul trecut modul de salarizare a cadrelor didactice în urma celei mai mari greve din Educaţie din ultimii 24 de ani, PSD şi liderul său Marcel Ciolacu doresc o rearanjare a modului de salarizare din învăţământ.

În ceea ce priveşte sistemul de sănătate, PSD introduce în ecuaţie pe platforma citată necesitatea ca politica de preţ a medicamentelor şi compensarea acestora să ţină cont de veniturile cetăţenilor, dar şi introducerea obligativităţii pentru medicii de familie a prestării de servicii medicale în weekend.

În mesajul postat pe pagina oficială de Facebook după lansarea platformei, premierul Marcel Ciolacu a scris: "Vă propun să construim un program de dezvoltare a României care să plece de la ideile venite de la oamenii obişnuiţi. Este momentul ca priorităţile reale ale românilor să se reflecte în acest plan pe baza căruia să administrăm ţara în următorii patru ani. De aceea, lansăm această platformă prin care dorim să adunăm propuneri pe fiecare domeniu important, de la sănătate, educaţie, muncă şi mediu la economie, transport, agricultură şi justiţie. Scrie-ne şi spune-ne cum vrei tu să schimbi România! Şi cu cât vor fi mai multe mesaje şi soluţii, cu atât mai bun şi legitim va fi acest Plan pentru România; un act care să respecte cu adevărat voinţa şi interesele românilor".

Numai că din accesarea platformei reţinem că în România dorită de PSD şi Marcel Ciolacu nu se face nicio referire la sistemul de justiţie, la reducerea corupţiei, la reducerea evaziunii fiscale, la reducerea aparatului bugetar concomitent cu o reformă drastică a administraţiei publice locale şi centrale, şi nici la apărarea şi siguranţa naţională. Nici digitalizarea nu este trecută printre priorităţi deşi suntem annual pe ultimul loc în UE în indicele DESI privind competenţele digitale ale populaţiei.

Aceste lipsuri nu împiedică însă cetăţenii care vor intra pe platformă şi vor dori să se exprime în legătură cu România dorită să propună şi alte teme, deoarece la finalul fiecăreia dintre priorităţile gândite de PSD, se pot exprima şi alte doleanţe. Condiţia esenţială este ca social-democraţii sau cei care gestionează platforma respectivă să ţină cont şi de opiniile cetăţenilor şi să introducă şi temele propuse de aceştia, în dezbatere publică, pentru cei care accesează platforma.

Mai menţionăm că, după lansarea platformei romaniadorita.ro, Marcel Ciolacu le-a transmis un mesaj liderilor PSD din teritoriu prin care îi anunţă că va candida la funcţia de preşedinte al României.

În mesajul său, preşedintele PSD arată: "Am vrut să aflaţi asta de la mine, şi nu de la televizor, pentru că această decizie o vom dezbate sâmbătă, la Congresul PSD. Avem cea mai bună echipă pentru România, aşa cum am arătat la toate alegerile din ultimii 4 ani. Sunt sigur că împreună vom reuşi să recâştigăm Preşedinţia după 20 de ani. Sâmbătă la congres, voi prezenta Planul meu pentru România. Sper din toată inima să-mi acordaţi onoarea de a lupta în numele dumneavoastră şi al românilor pentru a câştiga alegerile prezidenţiale. România are nevoie de stabilitate şi echilibru. Contez pe voi toţi şi vă aştept alături de campania noastră. Vă mulţumesc!".

În aceste condiţii ce putem reţine? "Planul meu pentru România" care va fi prezentat sâmbătă la Congresul PSD este cu totul altul decât planul care nu există în acest moment pe platforma romaniadorita.ro şi nici nu are cum să fie finalizat până vineri seară, ţinând cont de faptul că platforma a fost lansată abia luni seară. Practic există posibilitatea să existe deja Planul Ciolacu, iar consultarea publică demarată luni seară să fie doar o chestiune de faţadă, de imagine, pur propagandistică, electorală. Vom vedea sâmbătă dacă "împăratul e gol" - vorba fetiţei din povestea "Hainele cele noi ale împăratului" scrisă de danezul Hans Christian Andersen, sau dacă Ciolacu chiar are un plan concret penru România.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Fiind premier ar trebui sa aiba idei de unde sa inceapa. Bineinteles cel mai intelept lucru ar fii sa stopeze cheltuielile inutile si sa redirectioneze banii unde au cel mai mare impact in cel mai scurr timp. Dar acest lucru ar insemna taierea/scaderea veniturilor si posturilor caldute de la stat, care ar produce multe neplaceri si ar fi foarte nepopular. Mai bine ne imprumutam in continuare si ii premiem pe "votantii" nostrii si mai deturnam niste fonduri cat suntem la putere. Si este un premier aflat la carma tarii, asta spune multe de ce treburile merg cum merg, de ce batem pasul pe loc in lic sa facem un pas in fata.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4922
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2248
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8431
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.3531

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb