Cioroianu a zburat de la Externe

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 14 aprilie 2008

Cioroianu a zburat de la Externe

Şeful diplomaţiei române, Adrian Cioroianu şi-a prezentat, vineri, demisia de onoare din funcţia de ministru al Afacerilor Externe.

Demisia sa a avut loc la un an şi o săptămână de la preluarea mandatului şi a fost acceptată de premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Adrian Cioroianu a precizat că decizia sa a fost influenţată de situaţia românului decedat în Polonia, Daniel Crulic.

Şeful diplomaţiei române (n.r. Adrian Cioroianu rămâne minis­tru al Afacerilor Externe până la publicarea demisiei sale în Monitorul Oficial) susţine că pe biroul său nu a ajuns nicio informaţie referitoare la cazul Crulic şi acuză diplomaţia română de la Varşovia de neprofesionalism.

"Domnul consul Ioan Preda (n.r. Consulul României la Varşovia) a tratat cazul cu neprofesionalism", a acuzat Adrian Cioroianu, care a precizat că din punct de vedere tehnic, nu are o responsabilitate directă într-o asemenea situaţie.

Adrian Cioroianu a precizat că demisia sa reprezintă şi un act de "preţuire" faţă de colegii din Ministerul Afacerilor Externe, constrânşi de gravitatea cazului Crulic.

Adrian Cioroianu a explicat: "M-am gândit mult, în aceste ultime zile, şi chiar dacă ştiu că, din punct de vedere tehnic, nu am nicio vină, totuşi a fost în joc viaţa unui om. Acesta nu este un detaliu, ci este singurul lucru care contează într-adevăr. Nu contează dacă Daniel Crulic era un hoţ recidivist sau era un om nevinovat. Este vorba pur şi simplu, repet, de viaţa unui om, iar o viaţă de om este cu mult mai importantă decât mandatul unui ministru".

Totodată ministrul a mai spus că decizia sa reprezintă preţul politic "pentru ca niciun coleg din Guvern, PNL sau minister să aibă, la rândul lor, de plătit vreun preţ pentru acest caz".

Adrian Cioroianu a mai sub­liniat că a cerut autorităţilor poloneze să finalizeze ancheta în acest caz "nedemn de lumea civilizată", cât mai repede, şi cât mai categoric.

"Ancheta va dovedi, sper, câte mesaje a scris Crulic şi câte au plecat din penitenciar către consulatul nostru şi va clarifica dacă victima, Crulic, a murit din cauza grevei foamei sau dintr-o greşeală medicală", a explicat Cioroianu.

Deşi aparent, demisia minis­trului de externe ne-a fost prezentată ca pe un gest de onoare, unele voci susţin că Adrian Cioroianu a reclamat în permanenţă lipsa de sprijin din interiorul aparatului de lucru al Guvernului.

Ministrul demisionar şi-a exprimat regretul că mandatul său în fruntea diplomaţiei româ­ne a fost în permanenţă în zodia confruntărilor politice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb