Şeful diplomaţiei române, Adrian Cioroianu şi-a prezentat, vineri, demisia de onoare din funcţia de ministru al Afacerilor Externe.
Demisia sa a avut loc la un an şi o săptămână de la preluarea mandatului şi a fost acceptată de premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Adrian Cioroianu a precizat că decizia sa a fost influenţată de situaţia românului decedat în Polonia, Daniel Crulic.
Şeful diplomaţiei române (n.r. Adrian Cioroianu rămâne ministru al Afacerilor Externe până la publicarea demisiei sale în Monitorul Oficial) susţine că pe biroul său nu a ajuns nicio informaţie referitoare la cazul Crulic şi acuză diplomaţia română de la Varşovia de neprofesionalism.
"Domnul consul Ioan Preda (n.r. Consulul României la Varşovia) a tratat cazul cu neprofesionalism", a acuzat Adrian Cioroianu, care a precizat că din punct de vedere tehnic, nu are o responsabilitate directă într-o asemenea situaţie.
Adrian Cioroianu a precizat că demisia sa reprezintă şi un act de "preţuire" faţă de colegii din Ministerul Afacerilor Externe, constrânşi de gravitatea cazului Crulic.
Adrian Cioroianu a explicat: "M-am gândit mult, în aceste ultime zile, şi chiar dacă ştiu că, din punct de vedere tehnic, nu am nicio vină, totuşi a fost în joc viaţa unui om. Acesta nu este un detaliu, ci este singurul lucru care contează într-adevăr. Nu contează dacă Daniel Crulic era un hoţ recidivist sau era un om nevinovat. Este vorba pur şi simplu, repet, de viaţa unui om, iar o viaţă de om este cu mult mai importantă decât mandatul unui ministru".
Totodată ministrul a mai spus că decizia sa reprezintă preţul politic "pentru ca niciun coleg din Guvern, PNL sau minister să aibă, la rândul lor, de plătit vreun preţ pentru acest caz".
Adrian Cioroianu a mai subliniat că a cerut autorităţilor poloneze să finalizeze ancheta în acest caz "nedemn de lumea civilizată", cât mai repede, şi cât mai categoric.
"Ancheta va dovedi, sper, câte mesaje a scris Crulic şi câte au plecat din penitenciar către consulatul nostru şi va clarifica dacă victima, Crulic, a murit din cauza grevei foamei sau dintr-o greşeală medicală", a explicat Cioroianu.
Deşi aparent, demisia ministrului de externe ne-a fost prezentată ca pe un gest de onoare, unele voci susţin că Adrian Cioroianu a reclamat în permanenţă lipsa de sprijin din interiorul aparatului de lucru al Guvernului.
Ministrul demisionar şi-a exprimat regretul că mandatul său în fruntea diplomaţiei române a fost în permanenţă în zodia confruntărilor politice.