Reporter: Cum a luat naştere crearea unui spaţiu de co-living şi ce presupune mai exact?
Ciprian Jdera: Co-living-ul presupune un spaţiu în care rezidenţii împărtăşesc zonele de locuit, dezvoltă proiecte împreună, îşi petrec timpul liber împreună şi construiesc o comunitate.
Spaţiul de co-living Omega House a apărut din dorinţa de a crea un loc în care atât românii, cât şi oameni din alte ţări, să locuiască şi să se dezvolte, profesional şi personal, împreună.
La Omega House găzduim tineri de pe întreg globul. Nu sunt doar digital nomads din Polonia, Italia şi Franţa sau ţări mai îndepărtate, precum India şi SUA, ci şi oameni din România, care ne aleg pentru că opţiunile de chirie din Bucureşti nu le satisfac toate nevoile sau ca alternativă la căminele studenţeşti. Vin pentru un loc de cazare şi descoperă un nou stil de viaţă.
Ne-am inspirat şi din funcţionalitatea altor spaţii de co-living din lume creându-l pe al nostru după valorile care ne definesc: evoluţie, comunitate, inovaţie, libertate.
Reporter: De ce investiţie a fost nevoie pentru a dezvolta acest concept?
Ciprian Jdera: Investiţia a fost de 130.000 euro, mai mare decât aşteptările iniţiale. Însă acest lucru s-a datorat deciziei noastre de a aduce rapid Omega House la un standard de calitate comparabil cu al altor proiecte asemănătoare care au cunoscut succesul în alte ţări.
Cu toate acestea, încă din faza de proiect, am reuşit să adunăm în jurul Omega House parteneri care au salutat iniţiativa prin acţiuni concrete, iar acestea ne-au ajutat să eficientizăm costurile. Am lucrat cu patru tineri arhitecţi pentru reconfigurarea spaţiului şi design interior, mare parte din mobilierul camerelor şi alte elemente de decor au fost parte a unor întelegeri reciproc avantajoase cu branduri cunoscute pe piaţa din România.
Reporter: Cum este primit pe piaţa din ţara noastră conceptul de co-living?
Ciprian Jdera: Românii, în special cei tineri, au o deschidere tot mai mare spre a împărţi spaţiul de locuit, în camere comune sau camere private, în funcţie de venituri. În momentul acesta, avem 4 rezidenţi români în sistem co-living în casă.
Reporter: Cum a evoluat la noi în ţară acest concept?
Ciprian Jdera: După ce spaţiile de co-working au devenit deja o parte importantă în piaţa de birouri din Bucureşti, co-living-ul, deşi la început de drum în România, este un segment în creştere pentru că răspunde unor nevoi ale generaţiilor actuale.
Reporter: De ce aleg oamenii să locuiască într-un astfel de spaţiu?
Ciprian Jdera: Faptul că poţi găsi sub acelaşi acoperiş o locuinţă, un birou şi o cafenea te ajută să economiseşti timpul petrecut în trafic şi stresul asociat acestor drumuri. Iar dacă este şi o locaţie accesibilă, cu atât mai mult îţi doreşti să locuieşti într-un astfel de spaţiu.
În plus, sistemul co-living este mult mai comod decât un apartament închiriat pentru că elimină grija plăţii facturilor, a curăţeniei, îţi oferă un serviciu de spălare a hainelor şi a lenjeriei.
Mai mult, faptul că există spaţii comune în casă şi evenimente pentru consolidarea comunităţii oferă rezidenţilor noştri posibilitatea de a cunoaşte oameni noi, de a dezvolta proiecte şi a socializa.
Reporter: Care sunt beneficiile economice ale unei astfel de locuinţe?
Ciprian Jdera: În timp ce chiriile apartamentelor continuă să crească, tinerii caută nu doar un loc accesibil din punct de vedere financiar, ci şi o soluţie care să îi scutească de timpul pierdut cu plata facturilor sau alte activităţi administrative.
Din punct de vedere economic, avantajele co-living-ului sunt legate de costul mai mic decât cel de închiere şi întreţinere a unui apartament într-o zonă centrală a oraşului, dar şi de accesul la facilităţi şi servicii precum cele de spălătorie a hainelor, curăţenie sau internet.
În costul lunar al unei camere într-un spaţiu de co-living intră atât chiria, cât şi facturile de utilităţi, curăţenia sau accesul la spaţii de lucru şi petrecere a timpului liber.
Reporter: Cu cât sunt reduse costurile atunci când alegi să stai într-o astfel de locuinţă?
Ciprian Jdera: Comparând cu o garsonieră cu acelaşi nivel de confort, într-o zonă centrală a Bucureştiului, estimativ, costurile pentru chirie şi facilităţile enumerate mai sus sunt cu 10-20% mai mici pentru camerele private de la Omega House.
Reporter: Care este costul de închiriere a unei camere într-un astfel de spaţiu?
Ciprian Jdera: Preţurile pornesc de la 850 lei/luna într-o cameră comună cu 6 paturi. Pentru camerele private standar, clienţii noştri plătesc 2300 lei, iar pentru cele cu balcon 2900 lei.
Reporter: Ce alte servicii sunt incluse într-un spaţiu de co-living?
Ciprian Jdera: Co-living-ul include camera de locuit cu spaţiu de depozitare şi baie privată în cameră, acces la o bucătărie complet utilată, maşină de spălat, uscător, fier şi masă de călcat, uscător de păr, servicii de curăţenie în cameră, lenjerii, prosoape schimbate săptămânal.
Rezidenţii Omega House au acces la spaţiile comune: bibliotecă, zona de lounge, cameră de muzică echipată cu pianină electronică, chitară şi sistem de sonorizare.
În plus, oferim 35% reducere la spaţiul de co-working şi 15% reducere la toate produsele din cafenea şi pentru închirierea sălilor de evenimente.
Accesul la evenimentele comunităţii este gratuit.
Reporter: Mai există şi alţi dezvoltatori de astfel de spaţii în ţara noastră?
Ciprian Jdera: Există trei proiecte de acest tip în România, toate diferite şi la început de drum, care se adaptează atât pieţei, cât şi obiectivelor de business.
Reporter: Aveţi în plan extinderea acestui concept?
Ciprian Jdera: În România, modelul de economie colaborativă a evoluat şi în domeniul imobiliar, iar conceptul co-living are un potenţial foarte mare. Avem în plan extinderea proiectului atât la nivel local, cât şi internaţional.
Reporter: Ce aşteptări financiare aveţi pentru anul în curs?
Ciprian Jdera: Proiectul Omega House include mai multe servicii, pe lângă cel de co-living: coworking space, cafenea, organizări evenimente, şi studio producţie foto/video. Anul acesta asteptăm o creştere de 30% datorită clienţilor atraşi în spaţiul de co-living.
(Interviu preluat din Revista Bursa Constrcuţiilor)