CIR solicită FMI renunţarea sau amânarea cu un an a impozitului de 1,5% pe construcţiile speciale

F.A.
Companii / 24 ianuarie 2014

Consiliului Investitorilor Români (CIR) a solicitat, ieri, oficialilor Misiunii comune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM) renunţarea sau amânarea cu un an a impozitului de 1,5% pe construcţiile speciale, conform unui comunicat remis redacţiei.

O delegaţie a Consiliului Investitorilor Români, organul de reprezentare al Asociaţiei "Forumul Investitorilor Autohtoni 2013" (FIA), s-a întâlnit, ieri, cu membrii Misiunii comune a FMI, CE şi BM. Din delegaţia oamenilor de afaceri români au făcut parte: Ioan Niculae - preşedinte CIR/FIA, Gabriel Biriş - membru CIR, Filip Cârlea - director executiv CIR, Adina Niculae - membru CIR şi Cornel Negreţ - membru CIR.

Măsurile propuse de reprezentanţii CIR au vizat cinci domenii prioritare: fiscalitate, legislaţie, energie, agricultură, fonduri europene şi tranzacţii internaţionale.

În ceea ce priveşte legislaţia internă, aceasta trebuie să fie predictibilă şi stabilă, fără a împiedica funcţionarea optimă a unei companii, se arată în comunicat. Printre modificările legislative solicitate de CIR pentru a stimula investiţiile se numără completarea Legii 123/2012 a energiei şi gazelor naturale şi modificarea statutului de funcţionare a OPCOM astfel încât investitorii în domeniul producerii energiei să poată încheia contracte înainte de finalizarea proiectului, pentru a putea oferi garanţii băncilor finanţatoare. De asemenea, CIR propune revenirea la prevederile iniţiale ale Legii 138/2004 a îmbunătăţirilor funciare, pentru ca investiţiile în domeniu să poată fi realizate cu succes de către investitorii privaţi.

O altă solicitare se referă la modificarea Codului Fiscal şi renunţarea sau amânarea impozitului de 1,5% pe construcţiile speciale, introdus la începutul acestui an, până la efectuarea unui studiu de impact asupra mediului economic prin aplicarea acestuia.

În domeniul fiscal, printre propunerile CIR se numără: scutirea de impozit a profitului reinvestit, reducerea contribuţiilor sociale, revenirea TVA la 19% şi scăderea TVA la 9% la alimentele de bază, lărgirea măsurilor de taxare inversă, informatizarea sistemului de plăţi (fiecare casă de marcat fiscală ar trebui să comunice vânzările, în timp real, către ANAF, iar emiterea de facturi să fie informatizată complet), stimularea plăţilor cu cardul, introducerea dreptului clientului de a nu plăti consumaţia în unităţile de alimentaţie publică în cazul în care nu i se emite chitanţă/bon fiscal.

În domeniul energiei şi resurselor energetice, Consiliul Investitorilor Români propune eliminarea sistemului "coşului de gaze" pentru toţi consumatorii eligibili, scoaterea CET-urilor de pe piaţa reglementată şi trecerea acestora pe piaţa liberă, reducerea tarifelor de transport pentru consumatorii întreruptibili, prelungirea calendarului de liberalizare a preţurilor la gazele naturale din producţia internă, crearea unor facilităţi de tranzacţionare pentru gazele naturale, pentru contracte tip o săptămână, o lună, un trimestru, un an.

Printre măsurile propuse de CIR pentru sectorul agricol se numără refacerea sistemului de irigaţii printr-un parteneriat public - privat, înfiinţarea de perdele forestiere in zonele aride etc, se mai arată în comunicat.

Pentru absorbţia fondurior europene (o sursă de finanţare a investiţiilor private, în condiţiile în care băncile nu mai au acelaşi apetit în a finanţa economia reală ca în urmă cu 7-8 ani) va trebui ca autorităţile să renunţe la modificări legislative repetate şi cu aplicabilitate retroactivă, propune CIR.

"Companiile româneşti care participă la licitaţii internaţionale sunt dezavantajate în ceea ce priveşte accesul la garanţii bancare specifice: de exemplu, costurile financiare pe care acestea le înregistrează pentru obţinerea scrisorilor de garanţie de la bănci sunt între 2,5% şi 4,3% din valoarea lor, în timp ce pentru companiile din străinătate aceste cheltuieli se ridică la 0,2 - 1%", potrivit sursei citate. În acest sens, CIR a solicitat sprijin Misiunii comune FMI-CE-BM în găsirea de soluţii care să permită companiilor româneşti să beneficieze de condiţii similare cu cele aplicabile concurenţilor din alte ţări, în ceea ce priveşte emiterea de scrisori de garanţie pentru participarea la licitaţii internaţionale. O soluţie avansată de membrii CIR o reprezintă implicarea mai activă a EximBank, un prim pas fiind reprezentat de reglementarea comisioanelor solicitate de această bancă.

Pentru reducerea evaziunii fiscale, membrii CIR propun introducerea răspunderii penale a personalului de vânzare, pentru orice tranzacţie efectuată fără bon fiscal.

Pentru maximizarea absorbţiei fondurilor europene, membrii CIR consideră că trebuie eliminate din legislaţie exprimările ambigue, ce pot crea confuzie, dar şi posibilităţi de fraudare. "De exemplu, din legislaţia în domeniul achiziţiilor publice trebuie exclusă posibilitatea renegocierii contractelor, după ce acestea au fost semnate. De asemenea, din caietele de sarcini trebuie excluse prevederile excesive", mai spune comunicatul citat.

Referitor la această temă, domnul Joost Kuhlmann, şeful misiunii Comisiei Europene prezente la Bucureşti, este de părere că, pentru exerciul bugetar comunitar 2014 - 2020, România - care a învăţat din exerciţiul financiar anterior - este în măsură să aplice un cadru mai practic şi cu norme simplificate în accesarea fondurilor europene.

Potrivit comunicatului, Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI pentru România, şi-a exprimat admiraţia faţă de oamenii de afaceri români, care nu au renunţat şi s-au străduit să investească, chiar şi într-un climat investiţional mai puţin prietenos.

Consiliul Investitorilor Români (CIR) este organul de reprezentare al Asociaţiei "Forumul Investitorilor Autohtoni 2013" (FIA 2013), organizaţie apolitică şi neguvernamentală, ce reuneşte companii cu capital majoritar privat românesc a căror cifră de afaceri cumulată depăşeşte 5 miliarde de euro, în domeniile cheie ale economiei româneşti, precum industrie, agricultură, turism, IT&C, construcţii etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb