Circ şi pâine - criză şi ordonanţe

Dumitru Chisalita
Politică / 14 noiembrie 2022

Circ şi pâine - criză şi ordonanţe

"Panem et circenses" o conotaţie peiorativă, denunţând tentativa împăraţilor, dintr-o perioadă de decadenţă a Romei, de a atrage bunăvoinţa poporului oferindu-i distracţie - jocuri de circ - iar la finalul acestora, hrană cât să-şi potolească foamea. Altfel spus, conducătorii Romei au observat că pot distrage atenţia mulţimii şi pot potoli eventualele nemulţumiri şi revolte cu un preţ destul de mic.

Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvernul României care urma să plafoneze preţul pentru orice consumator de energie, conform prezentării oficiale, de fapt nu plafonează nimic. Circul rezolvării crizei energiei din ultimele 2 luni, cu care a fost distrat (distras) poporul, finalizat cu Ordonanţa miraculoasă care salva economia românească prin plafonarea preţului electricităţii la 1,3 lei/kWh se dovedeşte că în fapt nu conţine nici o plafonare. Conţine doar inventarea unui nou intermediar, încasator de comisioane nereglementate care vor fi plătite de consumatorii finali, şi care se crede că va putea pe baza unor prognoze anuale şi lunare să reuşească să controleze în acelaşi timp şi cantitatea şi preţul de pe piaţa de energie. Dictaturile, nu au reuşit să controleze în acelaşi timp şi cantitatea şi preţul unui produs.

Aflăm acum, adică când s-a publicat ordonanţa de urgenţă de plafonare a preţului, că defapt preţul nu s-a plafonat, dar urmează să se plafoneze în Parlament prin modificarea Ordonanţei de dinaintea Ordonanţei care s-a aprobat vineri. Adică dezbateriile (circul) vor va mai continua, poporul nu trebuie să aibă timp să înţeleagă. Si mai ales se mai oferă odată speranţa unei energii ieftine peste alte câteva luni.

Dincolo de faptul că această criză energetică a fost folosită, ca metodă de a strânge bani la bugetul de stat, ea a devenit şi un important vehicul electoral, creem o problemă (printr-un act administrativ), stabilim nişte vinovaţi, aplicăm câteva amenzi şi venim cu soluţia salvatoare.

Ingredientul împăraţilor, dintr-o perioadă de decadenţă a Romei, aplicat într-o perioadă tulbure a României!

Şi funcţionează!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb