Operatorii economici aflaţi sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri sau din administrarea Consiliilor judeţene sau locale ar putea primi din rezerva de stat, sub formă de împrumut, o cantitate totală de 1,687 milioane tone cărbune şi 179.190 tone păcură, pentru asigurarea necesarului de energie electrică şi termică pentru populaţie, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul MECMA.
Cea mai mare cantitate de cărbune este prevăzută pentru Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare - 377.000 tone, Complexul Energetic Craiova - 300.000 tone, CET Bacău - 250.000 tone, CET Govora - 200.000 tone, Complexul Energetic Turceni şi CET Braşov - câte 150.000 tone.
La păcură, cea mai mare cantitate va reveni societăţii Electrocentrale Bucureşti - 50.000 tone, Temoelectrica - 30.000 tone, Electrocentrale Galaţi - 15.500 tone, Dalkia Termo Prahova - 14.000 tone, CET Iaşi - 13.190 tone etc.
Cantităţile de cărbune energetic şi păcură vor fi scoase de la rezerva de stat sub formă de împrumut, până la data de 31 octombrie 2011. În cazul nerestituirii împrumutului, operatorii economici vor suporta, pentru primele 30 de zile, penalităţi de întârziere de 1% pe zi din valoarea prevăzută în contractul de împrumut, după care Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale va emite facturi pentru valoarea produselor calculate la preţurile pieţei.
Până la dezdăunarea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, operatorii economici debitori vor suporta majorări de întârziere la plată, la nivelul celor prevăzute de lege pentru creanţele bugetare, precum şi dobânzi la nivelul pieţei, percepute pe toată perioada derulării împrumutului.
ANRSPS va stabili dobânda la preţul pieţei pentru fiecare operator economic, pe baza ofertelor obţinute de către aceştia de la bănci comerciale pentru împrumuturi asemănătoare.