CITCULATIA BANILOR ÎN PETROMSERVICE S.O. Vântu şi L. Luca trimişi în judecată în dosarul Petromservice

F. A.
Anticorupţie / 13 septembrie 2012

S.O. Vântu şi L. Luca trimişi în judecată în dosarul Petromservice
  • document ataşat Schema beneficiarilor finali ai fondurilor din prejudicierea Petromservice
    apasă aici pentru a descărca.

    UPDATE: Procurorii au făcut publice informaţiile din dosarul Petromservice

    Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii au dispus trimiterea in judecata a inculpaţilor Vîntu Sorin Ovidiu, Luca Liviu, Ţurcan Octavian, Mihai Sorin, Bohâlţeanu Ioan, Negrutzi Bogdan Radu, Şupeală Gheorghe, Rino Raichovich Graziano, Anagnastopol Zizi, Râmboacă Mihai Viorel, Râmboacă Răzvan şi Braşoveanu Daniela sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi spălare a banilor, provocând un prejudiciu pentru Petromservice SA de 83.518.369,96 euro.

    Click pe documentul atasat pentru a vedea schema beneficiarilor banilor Petromservice

    Potrivit rechizitoriului procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al S.C. PETROMSERVICE S.A, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii.

    În acest mod, Luca a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de PETROMSERVICE S.A., prin exercitarea dreptului de vot în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar.

    "Din probele cauzei, a rezultat că inculpatul Luca Liviu era ajutat la administrarea companiei de către inculpatul Sorin Ovidiu Vântu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni. Un rol important în administrarea S.C.PETROMSERVICE S.A. avea şi inculpatul Octavian Ţurcan, persoană apropiată de S.O.V., care intermedia relaţia inculpaţilor cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau şi cu băncile din această ţară", au constatat procurorii.

    În cursul anului 2007, Petromservice a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro. Întrucât, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale Liviu Luca a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate unor companii controlate de Vântu pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari.

    "Astfel, în temeiul probatoriului administrat, a rezultat ca în perioada 2008 - 2009, inculpaţii Liviu Luca, în calitate de acţionar majoritar, Mihai Sorin, Bohâlţeanu Ioan, Negrutzi Bogdan Radu, Şupeală Gheorghe, Rino Raichovich Graziano şi Anagnastopol Zizi, în calitate de director financiar au dispus încheierea mai multor contracte prin care partea vătămată a achiziţionat acţiuni cotate la bursă emise de 7 societăţi din Republica Moldova, la un preţ de aproximativ 9 ori mai mare decât valoarea la care aceste acţiuni erau tranzacţionate în aceeaşi perioadă la Bursa de Valori a Moldovei. Scopul urmărit prin aceste tranzacţii a fost ca sumele să ajungă în patrimoniul inculpaţilor S.O.V şi Octavian Ţurcan. În acest mod, Petromservice a plătit suma totală de 94.325.439,75 de euro pentru acţiuni, pe care le-ar fi putut cumpăra în schimbul sumei de 10.807.069,79 euro dacă ar fi realizat achiziţia direct de pe bursă. Acţiunile erau achiziţionate de pe bursă de către inculpaţii folosind sume avansate de către partea vătămată, şi erau revândute după câteva zile către Petromservice la preţuri care erau majorate uneori de 50 de ori. Probele cauzei au relevat că aceste achiziţii nu erau utile pentru activitatea părţii vătămate, ci au reprezentat doar un mijloc de a trafica activele părţii vătămate în interesul altor persoane", au consemnat procurorii.

    -----------------------

    Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a fost trimis în judecată în dosarul Petromservice, fiind acuzat de procurorii DNA de crearea unui prejudiciu de peste 83,5 milioane de euro, transmit sursele de presă.

    Potrivit Realitatea TV, alături de SOV mai sunt cercetaţi şi Liviu Luca, Octavian Ţurcan, Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnostopol sunt cercetaţi pentru spălare de bani şi delapidare.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Conferinţa BURSA “Energia în priză”
    rpia.ro
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    01 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9758
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4857
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9766
    Gram de aur (XAU)Gram de aur381.9299

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    energyexpo.ro
    cnipmmr.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb