CITR:  Peste 1.600 de creditori City Insurance s-au înscris la masa credală cu o expunere de peste 8 miliarde de lei

G.U.
Bănci-Asigurări / 5 mai 2022

Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR

Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR

Peste 1.600 de creditori s-au înscris la masa credală cu o expunere de peste 8 miliarde de lei, potrivit unui comunicat al CITR. De asemenea, de la deschiderea procedurii, echipa CITR gestionează direct cele peste 14.000 de litigii în faţa instanţelor naţionale şi internaţionale.

CITR a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului City Insurance. În cele aproximativ 2 luni de la numirea sa drept lichidator judiciar în dosarul City Insurance, peste 100 experţi CITR au studiat peste 500.000 de documente, şi au realizat atât tabelul creditorilor, inventarierea activelor, cât şi analiza preliminară privind cauzele şi împrejurările care au generat falimentul City Insurance.

În aceeaşi etapă, CITR a demarat analiza necesară pentru a stabili principalele cauze ale falimentului City Insurance. Concluziile preliminare indică atât un dezechilibru financiar profund, cât şi faptul că creşterea accelerată a cotei de piaţă printr-o politică de vânzări agresivă au condus la o degradare rapidă a situaţiei companiei. De asemenea, valoarea ridicată a comisioanelor plătite brokerilor, precum şi cedarea în reasigurare a unui procent cuprins între 80% - 99,5%, se numără printre cauzele care reies din analiza preliminară realizată de CITR a activităţii City Insurance în perioada 2017 - 30 iunie 2021.

Verificarea de către CITR a investiţiilor realizate de City Insurance în perioada menţionată a evidenţiat faptul că au fost făcute investiţii şi tranzacţii cu active corporale ale căror valori s-au depreciat în urma reevaluării experţilor, generând pierderi importante de disponibilităţi.

Au fost identificate împrumuturi acordate societăţilor afiliate cu şanse reduse de recuperare, precum şi dobânzi aferente unor împrumuturi care s-au dovedit a fi fără substanţă economică. De asemenea, compania a mai plătit unor intermediari comisioane considerabile, CITR constatând că a fost vorba cel mai probabil despre de împrumuturi fără substanţă economică.

"Rolul nostru în această etapă a falimentului este să asigurăm buna desfăşurare a tuturor demersurilor legale obligatorii într-un termen cât mai scurt şi cu o transparenţă cât mai mare. În acelaşi timp, continuăm acest efort de a înţelege ce s-a petrecut şi de a identifica sursele pentru recuperarea creanţelor. Vom avea o primă adunare a creditorilor mâine (6 mai 2022), când le vom comunica stadiul falimentului la acest moment. Este un proces transparent şi complex, la finalul căruia vom documenta unul dintre cele mai mari falimente din România, al unei companii cu o cotă de piaţă de 43%. Impactul asupra economiei româneşti este semnificativ, iar gestionarea corectă a acestei etape este esenţială", a spus Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Potrivit sursei citate, următorii paşi în procedura de faliment sunt: adunarea creditorilor, întâlnire care va avea loc pe 6 mai 2022 şi în cursul căreia CITR le va prezenta analiza preliminară privind cauzele şi împrejurările care au generat falimentul City Insurance; evaluarea patrimoniului; demersuri pentru recuperarea creanţelor; valorificarea activelor.

Experienţa CITR în domeniul asigurărilor

CARPATICA ASIG s-a confruntat cu un deficit de capital de 707 milioane de lei la finele lunii iulie 2016, când ASF a retras licenţa de funcţionare a companiei şi ulterior a formulat cererea de deschidere a procedurii de faliment. De la data deschiderii procedurii, în februarie 2017, numărul creditorilor a ajuns la peste 600, iar CITR a făcut distribuiri de aproximativ 130 milioane lei. Proiectul Carpatica Asig a însemnat gestionarea a peste 10.000 de litigii.

Proiectul CERTASIG - Societate de Asigurare şi Reasigurare S.A. este în gestionarea CITR din iunie 2020. Conform tabelului preliminar de creanţe, numărul de creditori este în acest moment de peste 160. Procedura de valorificare a activelor companiei este în derulare în acest moment, recuperările de creanţe aflate în curs fiind de aproximativ 10 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb