City Insurance a notificat, în data de 15 martie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în legătură cu îndeplinirea măsurilor stabilite şi aprobate de către autoritate, inclusiv în ceea ce priveşte aplicarea unui mecanism de finanţare de 30 milioane de euro impusă prin deciziile Consiliului ASF ca necesar de finanţare, precizează societatea de asigurare-reasigurare, într-un comunicat de presă, transmis joi.
"La data de 15 martie 2017, Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance a notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară despre îndeplinirea măsurilor stabilite şi aprobate de autoritate, inclusiv în ceea ce priveşte aplicarea unui mecanism de finanţare de 30 milioane de euro impusă prin deciziile Consiliului ASF ca necesar de finanţare (această măsură a fost deja raportată ca îndeplinită în cursul lunii decembrie 2016). Menţionăm că notificarea, ca şi formula de finanţare la care societatea a apelat, au fost validate de un auditor extern. Cu toate acestea, conducerea ASF şi-a exprimat rezervele faţă de această soluţie, ignorând dispoziţii legale, argumente de practică şi opiniile experţilor în materie", se arată în comunicatul citat, potrivit Agerpres.
Potrivit companiei, aceasta a mai informat ASF în legătură cu suplimentarea operaţiunilor de capitalizare prin intermediul a două operaţiuni financiare distincte.
"Din dorinţa de a depăşi situaţia creată şi pentru a asigura condiţiile optime necesare continuării activităţii de asigurare - reasigurare, am informat ASF că înţelegem să suplimentăm operaţiunile de capitalizare prin alte două operaţiuni financiare distincte şi anume: înlocuirea mecanismului de finanţare specificat anterior, cu un împrumut subordonat în valoare de 50 milioane euro, sumă care se află deja depusă în conturile societăţii; majorarea capitalului social prin atragerea unui nou investitor, agreat deja public de către conducerea ASF, cu un aport în numerar de până la 50 milioane de euro", explică oficialii City Insurance.
În ceea ce priveşte deciziile ASF care se referă la sancţionarea unor reprezentanţi ai Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance, cu aplicarea de amenzi şi ridicarea autorizaţiei de a îndeplini anumite funcţii, aceasta "vizează persoane fizice, nu au legătură de cauzalitate directă cu activitatea societăţii şi pot fi contestate de cei în cauză".
"Nu putem să nu remarcăm menţionarea cu oarecare ostentaţie a calităţii de «cumnat» a uneia dintre persoanele vizate, ceea ce ne duce cu gândul că se încearcă plătirea unor poliţe şi sacrificarea intereselor unei societăţi de asigurare pentru ducerea unor războaie personale. Cât este de justificată o astfel de conduită, rămâne să judece opinia publică", notează societatea.
Recent, ASF a informat asupra faptului că membrii Consiliului au constatat neîndeplinirea planului de redresare de către City Insurance şi au decis, printre altele, amendarea directorului general al societăţii şi retragerea autorizaţiei acestuia.
"Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat neîndeplinirea măsurilor de redresare financiară, potrivit Legii nr.503/2004, pentru restabilirea situaţiei financiare în cursul anului 2016, asumate de Adunarea Generală şi Consiliului de Administraţie al Societăţii de Asigurare Reasigurare City Insurance S.A., şi a decis aplicarea dispoziţiilor Legii nr.246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, începând cu data emiterii Deciziei nr.463 din 04.04.2017", se menţionează într-un comunicat al ASF.
Autoritatea susţine că echipa de conducere a societăţii are obligaţia realizării unor măsuri preluate din planul de redresare, la care se mai adaugă acţiuni de restabilire a fondurilor proprii eligibile care să acopere cerinţele de capital minim (MCR) şi de solvabilitate (SCR), prin capitalizarea de către un potenţial investitor, conform Memorandumului de înţelegere cu Dr. Max Roessler.
"Pentru neîndeplinirea planului de redresare, Consiliul ASF a hotărât retragerea autorizaţiei de Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi de Director General domnului Dan Odobescu şi sancţionarea cu amendă a acestuia, potrivit Deciziilor nr. 492/10.04.2017 şi nr. 493/10.04.2017. Totodată, Consiliul ASF a decis sancţionarea cu amendă a domnului Cristian Pascale, în calitate de membru al CA al SAR City S.A., conform Deciziei nr. 494/10.04.2017", se arată în comunicat.
Instituţia menţionează că împotriva deciziilor ASF pot fi formulate contestaţii, fără ca executarea sancţiunilor să fie suspendată pe durata soluţionării acestora.