Proiectul aeroportului de la Ghimbav încearcă să mai depăşească o fază birocratică, respectiv aceea de realizare a unui studiu de fundamentare care să le spună autorităţilor variantele posibile şi optime pentru finanţarea, finalizarea şi operarea obiectivului de invesţii. Proiectul aeroportului a demarat încă de acum zece ani, însă până acum, nu s-a realizat un asemenea studiu, deoarece legislaţia nu o impunea, însă între timp un astfel de document a devenit obligatoriu. Până la această oră, singura construcţie existentă la aeroportul Ghimbav este pista, care are o lungime de 2.820 m, dar care nu poate fi folosită atâta timp cât nu sunt realizate şi celelalte suprafeţe de mişcare, turnul de control şi mai ales instalaţiile de balizaj.
În vederea realizării acestei documentaţii fără de care proiectul nu mai poate avansa, Consiliul Judeţean Braşov a lansat o licitaţie prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), valoarea estimată pentru realizarea studiului fiind de 400.000 de lei, cu tot cu TVA. "Variantele potenţiale pe care le va analiza studiul de fundamentare sunt finalizarea investiţiei din bugete publice în condiţile disponibilităţilor bugetare a partenerilor publici implicaţi, luând în considerare şi posibilitatea înfiinţării unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară în acest scop; înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni având ca scop finalizarea investiţiei şi operarea obiectivului; realizarea unui parteneriat public-privat având ca scop finalizarea investiţiei şi operarea obiectivului; concesionarea obiectivului către un partener privat care va avea obligaţia finalizării investiţiei şi operării obiectivului", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Studiul de fundamentare prevăzut se bazează pe studiul de fezabilitate existent, iar în urma elaborării acestuia, Consiliul Judeţean Braşov va putea lua decizia finală argumentată tehnic, economic şi juridic privind modalitatea de finalizare a investiţiei. Acest studiu ar urma să fie definitivat în cel mult 45 de zile de la data semnării contractului, în conformitate cu anunţul postat pe SEAO. Între timp, se lucrează la proiectarea celorlalte suprafeţe de mişcare, contractul cu proiectantul, firma Search Corporation fiind semnat în data de 29 mai. Lucrările de proiectare, care costă 474.344,71 lei cu TVA inclus, ar urma să fie finalizate în 75 de zile.