Claudiu Cazacu, XTB: "Presiunea pe economia din SUA creşte, în condiţiile unei reduceri abrupte a creditării"

G.D.
Piaţa de Capital / 12 aprilie 2023

Claudiu Cazacu, XTB: "Presiunea pe economia din SUA creşte, în condiţiile unei reduceri abrupte a creditării"

Volumul de credit comercial oferit de băncile din SUA, în valoare absolută, a înregistrat recent cea mai abruptă coborâre din istorie, conform unui comunicat remis redacţiei. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, în ultimele două săptămâni ale lunii martie a fost raportată o scădere de 105 miliarde de dolari faţă de perioada anterioară, pe această componentă. "Un motiv important a fost reducerea creditării de către băncile mici, iar distribuţia pe categorii a fost destul de largă: inclusiv creditul imobiliar, auto, industrial. Această evaluare trebuie pusă, totuşi, în contextul mai larg al perturbărilor aduse de evenimentele din martie pentru bănci precum Silicon Valley Bank sau Signature Bank", explică Claudiu Cazacu.

Potrivit sursei citate, depozitele bancare în SUA au scăzut, la rândul lor, cu 64,7 miliarde de dolari în ultima săptămână, continuând trendul care durează de aproape două luni şi jumătate. O parte a banilor din depozite a mers către piaţa monetară, în căutarea unor plasamente mai atractive, sub presiunea inflaţiei în creştere.

Cu resurse mai reduse, tocmai segmentul băncilor regionale şi de mici dimensiuni, atins de evenimentele recente, se află în poziţia de a restrânge finanţarea economiei, în timp ce sectorul imobiliar comercial şi de birouri ar avea nevoie de sprijin suplimentar.

"În noua lume, cu apetit diminuat faţă de cumpărăturile fizice sau deplasarea zilnică spre birou, până în 2025 va exista un necesar de refinanţare de 1,5 trilioane de dolari în SUA. Acesta este un volum ridicat, dificil de acoperit în condiţiile presiunilor din sectorul bancar şi al dobânzilor sensibil mai sus faţă de anii anteriori. Morgan Stanley estimează o scădere de până la 40% a preţurilor în sectorul imobiliar pe segmentele comercial şi office", mai arată analistul XTB România.

Semne precum încetinirea pieţei de calculatoare, în primul trimestru al acestui an faţă de cel anterior, se adaugă sentimentului general mai rezervat. Astfel, acest segment s-a contractat în perioada analizată cu aproape 30%, Apple fiind în topul scăderii generale, cu 40,5%.

Şocul din martie, atât în privinţa unor bănci din SUA, cât şi a mariajului impus de autorităţi între două bănci elveţiene, a propulsat masiv interesul pentru active de refugiu precum aurul, care a spart pragul de 2.000 de dolari/uncie, şi titlurile de stat americane, subliniază sursa citată.

Astfel, piaţa de obligaţiuni suverane şi cea de acţiuni au oferit mesaje opuse în privinţa riscului de recesiune. Scăderea dobânzilor pentru titlurile de stat s-a petrecut, în special, în perioada de tensiune a lunii martie. Tot atunci, indicatorul de volatilitate pentru piaţa de obligaţiuni a înregistrat un salt important în raport cu indicele volatilităţii pentru S&P500, iar instabilitatea rămâne mai ridicată decât media istorică pentru volatilitatea din piaţa bursieră a SUA.

În timp ce piaţa de titluri de stat anticipează recesiune, bursa priveşte cu un optimism relativ viitorul. Indicii au variat, în ultimele 6 luni, într-un interval de aproximativ 5% faţă de pragul de 4.000 de puncte al S&P500, dar cu un avans de 7,5% de la începutul anului. Totodată, dobânzile ar urma să scadă chiar din iulie, cu 0,25 puncte, ajungând la finele anului la 4,25-4,5% de la 4,75-5% în prezent, potrivit CME FedWatch.

Volumul de credite oferit de FHLB (Federal Home Loan Bank) a scăzut la 37 de miliarde de dolari, de la 304 miliarde de dolari cu două săptămâni în urmă. Instituţia oferă condiţii avantajoase de împrumut atunci când alte opţiuni de finanţare nu sunt disponibile. O mai restrânsă utilizare a facilităţii - aşa cum poate fi observată din cifre - sugerează că situaţia este încă stabilă. Mai puţine credite oferite de FHLB pot semnala abilitatea de a obţine încă finanţare pe canale uzuale.

Din perspectivă macro, FMI a revizuit estimarea de creştere a PIB-ului american la 1,6%, cu 0,5 puncte sub versiunea anterioară. Totodată, a atenţionat asupra efectului de reducere a creditării bancare cu 1%, ca urmare a scăderii capitalizării unor bănci mici şi regionale, care ar putea şterge 0,44 puncte din avansul PIB.

După Paştele catolic, sesiunea de luni pe bursa americană a venit iniţial cu scăderi, din cauza preocupărilor crescute pentru recesiune şi a tensiunilor din Taiwan. După acest debut pesimist a urmat o secvenţă de recuperare, care a dus spre final la un avans de 0,1% al S&P500.

Ieri, indicele a înregistrat o scădere nesemnificativă, de 0,004%, Dow Jones a crescut cu 0,29%, iar Nasdaq a pierdut 0,43%. Tehnologia a tras mai puternic în jos indicele Nasdaq, unde are o amprentă mai largă. Cu toate acestea, şi S&P500 a fost atins: ar fi înregistrat un avans de câteva zecimi de procent, fără scăderi precum cele de peste 2% pentru Microsoft şi Amazon.

"Bursa americană este prinsă într-un interval de fluctuaţie de aproximativ 10% de mai multe luni, iar catalizatorul pentru abandonarea acestuia nu se întrevede deocamdată. Pe termen scurt, datele de inflaţie de miercuri, 12 aprilie, vor avea un efect important, în condiţiile în care se aşteaptă o scădere a CPI la 5,1% anualizat, de la 6% anterior", subliniază Claudiu Cazacu.

Totuşi, în săptămânile următoare, sezonul raportărilor - unde atenţia va fi mai ales la titluri precum Tesla, Nvidia, Amazon, Microsoft, care au înregistrat reveniri ample de la minimele anului trecut - va fi decisiv pentru investitori. Pe un orizont mai larg, dinamica dobânzilor şi riscul de recesiune semnalizat de piaţa de titluri de stat sunt elementele esenţiale de avut în vedere, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Da, a juns inflatia la 5%. In US, ca la noi zburda tot la 15% fiindca BNR-ul "stie mai bine ca toti" , mama lor de HOTI.

    1. BNR va fi presata sa lase inflatia mai sus pentru a acoperi gaurile din buget.

      FED a crescut dobanzile inaintea BNR si continua sa o faca, posibil cu 25bps in mai si poate si in iunie. BNR s-a oprit de frica sa nu strice economia. Recenta crestere sustinuta a pretului petrolului ca urmare a taierii productiei de catre OPEC o sa le strice socotelile tuturor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb