Claudiu Cazacu, XTB: "Underconsumption", călcâiul lui Ahile pentru industria de lux

F.D.
Piaţa de Capital / 21 august

Claudiu Cazacu, XTB: "Underconsumption", călcâiul lui Ahile pentru industria de lux

Într-o mişcare de opoziţie la presiunea unei vieţi de succes orientate spre material, prinde contur în diferite regiuni ale globului "Underconsumption core" sau "normal core", adică răspunsul celor care aleg consumul redus la esenţial, dar cu ecou negativ pentru marile industrii, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale.

Este vorba despre o tendinţă care promovează un stil de viaţă diferit de "curentul principal" şi care presupune reducerea - până la eliminarea - cheltuielilor considerate nenecesare.

Mai mult, demersul e o glorificare a reutilizării, conversiei, aprecierii obiectelor şi uneltelor vechi. Ar putea fi vorba de un uscător de păr, un aparat electronic sau un telefon păstrate multă vreme după ce au ieşit din modă, o haină transformată pentru a-i insufla o nouă viaţă sau chiar un obiect de mobilier reparat.

În orice caz, este prescrisă evitarea consumului debordant de produse cu durată de viaţă limitată programat, a hainelor de o calitate mai redusă care ies rapid din modă, a telefoanelor schimbate la următoarea îmbunătăţire incrementală a camerei foto, în timp ce vechile obiecte sunt încă utilizabile.

Într-un fel, mişcarea se raportează strâns la "downshifting", adică adoptarea unui mod de viaţă mai simplu, o evadare de la conformismul materialist, un drum către o viaţă mai echilibrată şi mai mult timp liber prin refocalizare spre experienţe şi împlinire personală şi relaţii de calitate, în locul succesului economic.

Beneficiul ecologic este evident: resursele consumate o dată pentru producerea bunurilor respective produc rezultate pentru mai multă vreme, evitând stresul generat de producerea, împachetarea, transportarea, distribuirea şi aruncarea altora noi. Efectele compuse, acumulate în timp, pot fi deosebit de ample, deşi dificil de calculat cu precizie, şi se amplifică odată cu popularitatea mişcării, punctează Claudiu Cazacu.

Ce indicii economice transmite trendul?

Trendul promovat pe variate reţele sociale, şi în special pe TikTok, captează audienţe în creştere, dar ar putea fi, oare, la intersecţia dintre respingerea consumului excesiv şi nevoia devoratoare de conţinut nou? Sau să fie, oare, doar o revenire spre normalitate, spre modul familiar al mai tuturor studenţilor şi al celor aflaţi sub presiunea variatelor categorii de cheltuieli, în clase de mijloc atinse de inflaţia globală a ultimilor ani?

Răspunsul la această întrebare, precum şi estimarea viabilităţii mişcării "normal core", a cheltuielilor esenţiale nu sunt deloc indiferente investitorilor, economiştilor, decidenţilor de politici monetare. Deşi sunt încă relativ nişate, atitudinile grupate sub acest nume, ar putea fi atât indicii ale unor curente mai puţin vizibile din economie, cât şi predictori pentru viitorul apropiat şi mediu.

Cuvinte noi precum "defluencing, defashioning" sau îndepărtarea de direcţiile principale ale influencerilor populari sau imperativele modei nu sunt doar o formă de activism prin minimalism.

Ele pot genera dificultăţi reale unor companii precum LVMH, care a pierdut 6,1% anul acesta, şi 22% de la vârful din 14 martie, a întregului sector de lux, şi nu numai, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Tema este legată strâns de întregul mod de funcţionare al economiei, de la externalizarea producţiei de masă în Asia până la migrarea spre noi categorii de venituri a economiilor emergente.

O recalibrare a atitudinii consumatorilor, dacă va continua, ar avea, în timp, efecte seismice. Grija pentru mediu impune o mai mare atenţie asupra economiei circulare şi este unul din motoarele mişcării pentru consumul redus la esenţial. Un alt efect este constrângerea veniturilor reale, sub presiunea inflaţiei şi dobânzilor mari, în SUA şi Europa de Vest, şi a economiei lente, care digeră efectele crizei imobiliare în China.

În domeniul materiilor prime, cea mai bună performanţă anul acesta este a boabelor de cacao, cu un plus de 81,7% în timp ce minereul de fier a înregistrat o scădere de 27,2% la bursa din New York.

Deşi oferta redusă de condiţiile de vreme în Africa a fost motivul principal pentru cacao, şi o încetinire a activităţii în China pentru minereul de fier, fotografia macro este sugestivă pentru dinamica recentă şi cea pe orizontul apropiat.

Datele din piaţa muncii din SUA, revizuite recent, performanţa slabă a industriei din Europa, cu indicatori pentru Germania, Franţa şi alte state în zona de contracţie, retragerea capitalului către "baze", ilustrată la început de august de mişcarea yenului japonez şi a burselor, încetinirea consumului la un avans de 5% în China de la aproape 10% între 2015 şi 2019 sunt doar o altă expresie a unui mediu global mai rezervat.

"Normal core", concept cu valenţe diferite pentru populaţie

Pentru unii, trendul "normal core" este doar un nume sofisticat pentru atitudini sănătoase referitoare la bugetul individual şi al familiei. Cu alte cuvinte, în viziunea lor, vorbim despre o valorizare a economiei de resurse, cu o dimensiune culturală şi de responsabilitate nouă, e drept, dar foarte asemănătoare, de exemplu, cu cea impusă de economie în anii '90 în estul Europei, subliniază Claudiu Cazacu.

Pentru alţii, însă e un simbol al unor noi abordări de durată. Succesul mişcării în China, unde se alătură trendului de "revenge saving", economisire "feroce" reflectă un semnal puternic pentru starea curentă a unuia dintre cele mai puternice motoare ale economiei globale.

Benefică pentru planetă, mişcarea este încă la început, şi, dacă va continua o creştere viguroasă, ar putea remodela relaţiile economice între state, departajând clar domenii şi regiuni câştigătoare de cele aflate în recul.

Dacă, însă, va rămâne adăpostită în "nişe", va reprezenta doar un contrapunct faţă de atitudinile de consum, favorabile, pe burse, în special giganţilor în capitalizare bursieră, de la Apple, Amazon şi Google, până la Tencent, Alibaba, LVMH şi Inditex, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4781
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2350
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8312
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.7290

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb