Ţara noastră trebuie să folosească mecanismele bursiere pentru a transparentiza şi eficientiza companiile de stat, inclusiv cele care exploatează monopoluri şi sunt profitabile, a spus ieri ministrul economiei Claudiu Năsui, în cadrul conferinţei ce a marcat aniversarea a zece ani de la listarea Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Claudiu Năsui a declarat: "În scurtul timp de când există, Fondul Proprietatea a fost un element extrem de benefic, inclusiv pentru companiile care au rămas majoritare de stat, prin acest acţionariat activist, care nu stă departe de treburile interne ale companiilor, departe de executiv şi aşteaptă doar să se întâmple lucruri, să primească dividende sau să se răscumpere acţiuni, ci intervine, spune ce nu merge bine, ce ar putea fi îmbunătăţit, ce se poate face. Acest acţionariat activist a adus foarte multă transparenţă în companii şi cred că a împiedicat foarte multe lucruri care ţin mai degrabă de zona de corupţie, pentru că acolo era un interes privat, un ochi privat, care să spună nu, care să verifice şi care să fie un câine de pază".
Ministrul economiei a punctat că investitorii trebuie trataţi cu mult respect şi multă predicibilitate din partea autorităţilor, iar unul dintre pilonii esenţiali ai reformelor necesare este debirocratizarea.
"Investitorii trebuie trataţi cu respect şi cu multă predictibilitate.Unul dintre pilonii esenţiali ai reformelor pe care le-am desfăşurat anii trecuţi (...), legi pe care am avut şansa să putem să le promulgăm prin Parlament, este debirocratizarea. Sunt deja opt legi de debirocratizare şi ne dorim ca relaţia, nu doar pentru IMM-uri, nu doar pentru micii investitori, dar şi pentru bursă şi pentru toată lumea să fie cât mai uşoară în interacţiunea cu statul, mai ales pe partea fiscală, pe partea de raportări, dar nu numai. Toate lucrurile acestea trebuie să fie cât mai uşoare şi iarăşi cred că trebuie să folosim această enormă putere a bursei pentru a transparentiza şi a eficientiza companiile care mai sunt de stat şi care de multe ori, dacă ar fi să tragi un fir roşu, un fir director, vezi că sunt cam aceleaşi peste tot. Chiar şi acelea care exploatează monopoluri, care sunt profitabile poate pot face mult mai bine dacă ar avea genul acesta de acţionariat activist pe care bursa şi Fondul Proprietatea sunt sigur că îl pot aduce", a spus Claudiu Năsui.
Ministrul economiei a transmis că Guvernul rămâne dedicat nu doar debirocratizării ci şi predictibilităţii şi că nu vor apărea surprize neplăcute din partea executivului.
"Toate lucrurile pe care le vom face şi pe care le vom întreprinde în Guvern sunt în linia celor pe care le-am prezentat. Toate proiectele vor fi supuse dezbaterii publice, discutate cu toţi stakeholderii şi sunt în linia aceasta a înlesnirii libertăţii economice de care România are mare nevoie ca să se dezvolte şi să prindă din urmă decalajul faţă de Europa de Vest", a conchis Claudiu Năsui.
1. Mai dar cum s-au trezit astia la unison
(mesaj trimis de Cristian în data de 26.01.2021, 14:29)
Mai dar cum s-au trezit astia la unison chiar cand s-a impotmolit grav campania de vaccinare.
Si Barna si Nasui.. toata ziua vorbesc despre Bursa. Restul problemelor sunt rezolvate toate, vanzarea a ceea ce a mai ramas din economie e prioritatea zero.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2021, 15:37)
vor sa vanda pentru ca tot ei cumpara pe rute ocolitoare activele respective prin diferite fonduri si institutii financiare.
semnat comenturi "cretine"
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de pandele în data de 26.01.2021, 20:02)
Intzeleg, eshti cretin shi te mandreshti cu asta, bravo tzie!
2. Dada da
(mesaj trimis de Gigel în data de 27.01.2021, 11:40)
Bine mai nasuiule, mai intai verificati voi asefeu si benzile de infractori :) si pe urma mai vorbim si de bursa