Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR şi europarlamentarul Claudiu Târziu atrage atenţia asupra complexităţii negocierilor de pace dintre Rusia şi Ucraina, subliniind riscurile excluderii Uniunii Europene din procesul decizional, potrivit unui comunicat trasnmis redacţiei.
Într-un moment critic pentru securitatea continentului, el subliniază că SUA au puterea de a impune o soluţie rapidă, dar aceasta ar putea să nu fie una durabilă.
"Vrem pace în Europa şi o vrem repede. SUA poate să determine încheierea rapidă a păcii între Rusia şi Ucraina, peste capul UE. Dar o astfel de pace va dura?", se întreabă europarlamentarul român.
Claudiu Târziu evidenţiază faptul că Statele Unite, prin superioritatea lor militară şi influenţa diplomatică, ar putea încerca să ocolească UE în negocierile de pace. Totuşi, o astfel de abordare ar putea avea consecinţe negative pentru stabilitatea regională.
"Rusia ar prefera să discute doar cu SUA, pentru că Uniunea Europeană este mai inflexibilă şi insistă pe garanţii stricte de securitate. Însă o pace negociată fără implicarea UE ridică mai multe probleme."
În acest sens, el avertizează asupra unor riscuri majore:
1. Ucraina nu poate ignora UE - Uniunea Europeană este principalul finanţator şi partener economic al Ucrainei, ceea ce face imposibilă acceptarea unui acord de pace care să o excludă.
2. Lipsa recunoaşterii unui astfel de acord de către statele europene - Dacă UE nu este parte a negocierilor, multe state europene ar putea refuza să recunoască termenii înţelegerii, menţinând sancţiunile împotriva Rusiei şi prelungind instabilitatea economică.
3. Fără garanţii europene, conflictul s-ar putea relua - Excluderea UE din negocieri ar însemna şi lipsa unui mecanism credibil de supraveghere a respectării acordului, ceea ce ar putea duce la o reluare a conflictului într-un viitor apropiat.
În contextul întâlnirilor de la Paris dintre liderii unor state europene şi al negocierilor viitoare dintre SUA şi Rusia, Claudiu Târziu consideră că aceste mişcări sunt mai degrabă un mijloc de presiune asupra UE pentru a deveni mai maleabilă, decât un demers real pentru pace, se menţionează în comunicat.
Mai mult, el atrage atenţia că România, stat cu cea mai lungă graniţă terestră cu Ucraina, trebuie să aibă un rol activ în procesul de pace:
"Aşa cum SUA trebuie să ţină cont de UE, tot aşa statele occidentale ale UE trebuie să implice în negocierile pentru pace România."
Din păcate, actuala criză politică internă face ca România să nu fie luată în serios în cancelariile occidentale.
"Nu negociază nimeni cu un preşedinte interimar şi cu un premier aflat la un pas de debarcare. Şi nu pune nimeni preţ pe cei care au declanşat o criză politică fără precedent, pe care nici nu o pot gestiona."
Claudiu Târziu solicită o abordare strategică şi echitabilă a procesului de pace, în care UE şi România să fie implicate activ pentru a asigura nu doar o încetare a ostilităţilor, ci şi o soluţie durabilă în regiunea noastră, precizează comunicatul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 12:44)
Vorba lunga saracia omului .Romania este de mult la masa .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 12:49)
totusi nu vorbeste rau acest tarziu. lasand la o parte impunsaturile contra guvernului. o pace intre us si rusia, ce garanteaza pe viitor ucrainei si europei. poate fi o pace durabila?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2025, 12:50)
nu-i nici rusofil nici trumpofil. ceva nou la un aurist
2. Ucraina nu este în UE
(mesaj trimis de Dan_Bruma în data de 17.02.2025, 14:14)
Plecând de la aceasta constatare care nu sufera contestatie, ce usa de intrare in camera discutiilor în vederea instalarii unei incetari a ostilitatilor ar putea sa aiba UE? Se face tam tam pe acest subiect într-un mod cu totul si cu totul sfidator pentru opinia publica, neexistand nici o baza baza politica europeana solida pentru astfel de discutii.