În 2024, companiile au închiriat în afara Bucureştiului un total de 63.024 mp de spaţii de birouri moderne, incluzând atât contracte noi, cât şi renegocieri, potrivit unui comunicat emis redacţiei..
Cluj-Napoca a fost oraşul cu cea mai mare cerere, atrăgând 76% din suprafaţa totală închiriată, adică 48.008 mp. Aceasta reprezintă o creştere de patru ori faţă de anul anterior. Spre deosebire de Cluj-Napoca, în Bucureşti piaţa s-a contractat uşor. Printre companiile care au închiriat birouri în Cluj-Napoca se numără Betfair, Orange, Banca Transilvania, Yopeso, Deloitte, Endava, Nestle, Medlife şi SAP.
"Cluj-Napoca este a doua cea mai mare piaţă de birouri din România după Bucureşti, în ceea ce priveşte cererea. Pe locul doi se află Timişoara, iar pe locul trei a urcat Braşovul, datorită noilor livrări de spaţii din complexul Coresi Business Campus. Ne aşteptăm ca aceste pieţe locale să performeze şi în 2025", a declarat Nicolae Ciobanu, Managing Partner la Fortim Trusted Advisors.
Timişoara şi-a păstrat locul al doilea în 2024, deşi volumul închirierilor a scăzut faţă de anul precedent. În Iaşi, tranzacţiile au fost afectate de lipsa noilor clădiri de birouri livrate pe piaţă.
În Cluj-Napoca, suprafaţa totală tranzacţionată în 2024 a fost mai mare pentru reînnoiri de contracte (26.957 mp) decât pentru spaţiile noi închiriate (21.051 mp), transmite aceeaşi sursă.
"Calitatea clădirilor de birouri din oraşele secundare este similară cu cea din Bucureşti, însă chiriile sunt cu 20-25% mai mici, ceea ce creşte interesul pentru aceste pieţe. În 2024, am asistat mai multe tranzacţii în Cluj-Napoca şi Braşov, iar în continuare vedem cerere pentru aceste oraşe", a mai precizat Nicolae Ciobanu.
Opinia Cititorului