Totalul locuinţelor lansate, anul trecut, în Cluj-Napoca este de aproximativ 2.000 de apartamente noi. Proiectele lansate în decursul anului 2007 se află, încă, în stadiul de execuţie, urmând să fie finalizate în 2008. Conducerea companiei imobiliare "Edil" Cluj-Napoca ne-a declarat că 2.000-2.500 din apartamentele aflate acum în construcţie vor fi predate beneficiarilor la sfârşitul anului curent. Pentru 2008, vor mai fi lansate la vânzare, pe piaţa clujeană, încă 3.000 de apartamente în ansambluri noi.
În 2007, noile locuinţe s-au scumpit cu 10-20%
Reprezentanţii "Edil" apreciază că cererea de apartamente noi din Cluj-Napoca este, în prezent, dublă faţă de oferta actuală. De unde şi creşterea continuă a preţurilor de vânzare. În anul 2007, preţul apartamentelor noi a înregistrat o creştere medie de 10-20% faţă de 2006. Trendul ascendent al preţului apartamentelor se va menţine şi în perioada următoare deoarece oferta rămâne inferioară cererii. Aspecialiştii "Edil" susţin că preţurile noilor locuinţe nu vor mai creşte cu aceeaşi rapiditate ca până acum.
Cresc pretenţiile cumpărătorilor privind calitatea locuinţelor
Majoritatea cererii pentru construcţiile noi de pe piaţa clujeană a venit din partea persoanelor tinere, cu vârste de până la 40 de ani, care achiziţionează apartamente cu o cameră (cu suprafaţa de minim 36 mp). Căutate mai sunt şi apartamente de două şi trei camere (cu suprafeţe de cel puţin 60 mp). Grosul finanţării acestor achiziţii a fost asigurat prin intermediul creditelor imobiliare şi ipotecare. Potrivit "Edil", cumpărătorii au devenit mai sofisticaţi, mai pretenţioşi şi caută locuinţe de o mai bună calitate, clădiri mai sigure, finisaje de calitate, precum şi facilităţi care să ofere un stil de viaţă modern.
Terenurile din sud au cunoscut cele mai mari scumpiri în 2007
Cumpărătorii de terenuri s-au orientat, anul trecut, către loturi din zonele de extindere ale municipiului Cluj-Napoca. Motivul principal pentru care aceste zone au înregistrat cele mai multe tranzacţii a fost preţul scăzut al terenurilor, ne-au spus reprezentanţii "Edil".
Şi în 2007, s-a observat o creştere generalizată a preţurilor terenurilor, care variază în funcţie de facilităţile create pe zonele de interes. Preţurile au crescut mai mult pentru terenurile din partea de sud decât pentru cele din partea de nord a oraşului. În momentul de faţă, toate terenurile de la periferia Clujului sunt luate în calcul pentru dezvoltări imobiliare şi, în principal, pentru construcţia de blocuri sau mini-cartiere de case înşiruite.
Potrivit sursei citate, preţul terenurilor a cunoscut, încă din primele luni ale anului 2007, cea mai mare majorare înregistrată în ultima perioadă, respectiv 25%-50%, în funcţie de zonă. Avântul pe care l-a luat preţul terenurilor nu se raportează la puterea de cumpărare locală, ci la zona în care este situat lotul scos la vânzare.
Terenurile din interiorul oraşului rămân, pentru unii investitori, foarte profitabile, fiind achiziţionate pentru construcţia de case, blocuri şi birouri. Utilizarea acestor terenuri poate aduce profituri şi de 100%.
Unele terenuri din centru costă şi 1.800 de euro/mp
Loturile scoase la vânzare în centrul Clujului costă între 1.000 şi 1.800 de euro/mp. Cele din zona ultracentrală ajung şi la 2.500 de euro/mp. Căutate sunt şi loturile din cartierele Andrei Mureşanu (400 - 600 de euro/mp), Zorilor (300 - 1.800 de euro/mp) şi Gheorgheni (400 - 1.000 de euro/mp).
Terenuri mai ieftine se găsesc în cartierele periferice. Astfel, suprafeţele scoase la vânzare în zona Grigorescu variază între 200 şi 500 de euro/mp, cele din Mănăştur ajung la 150 - 600 de euro/mp, iar cele din Mărăşti - la circa 200 - 800 de euro/mp.