CNBC:  "Inflaţia puternică şi percepţia tot mai proastă a consumatorilor cresc temerile că recesiunea a sosit"

A.I.
Piaţa de Capital / 11 iunie 2022

"Inflaţia puternică şi percepţia tot mai proastă a consumatorilor cresc temerile că recesiunea a sosit"

Peter Boockvar, Bleakley Advisory Group: "Nu aş fi surprins dacă recesiunea va începe în al treilea trimestru al anului"

Michael Kushma, Morgan Stanley: "Peisajul investiţional este negativ pe aproape toate fronturile"

Temerile privind intrarea economiei Statelor Unite în recesiune s-au acutizat, ieri, pe măsură ce creşterea inflaţiei şi percepţia tot mai proastă a consumatorilor redau o imagine economică din ce în ce mai întunecată, scrie CNBC.

Inflaţia a urcat, în SUA, la 8,6%, în timp ce Indicele Sentimentului Consumatorilor publicat de Universitatea din Michigan, indicator prin care se încearcă măsurarea optimismului americanilor, a avut un nivel de 50,2, mai mic decât în timpul pandemiei Covid sau al crizei financiare din 2007-2008. Împreună cu perspectivele economice, datele ilustrează o imagine puţin încurajatoare pentru cei care speră ca SUA să evite prima recesiune de la pandemie.

Peter Boockvar, director de investiţii la Bleakley Advisory Group, a spus, conform CNBC: "Nu aş fi surprins dacă va începe în al treilea trimestru al anului. Putem spune că suntem chiar acum în recesiune, în faza de început. Nu vom şti cu siguranţă decât retrospectiv, dar nu ar trebui să fim surprinşi (...)".

Dacă cheltuielile consumatorilor au rămas solide, economisirea este la cel mai redus nivel din septembrie 2008, luna în care Lehman Brothers s-a prăbuşit, declanşând criza financiară.

Averea netă a gospodăriilor a scăzut uşor în primul trimestru, prima scădere în doi ani, potrivit datelor Rezervei Federale publicate la începutul acestei săptămâni. În schimb, datoria gospodăriilor a crescut cu 8,3%, cea mai mare creştere anuală din 2006, conform CNBC.

Banca Rezervei Federale din Atlanta estimează o creştere a PIB-ului în trimestrul al doilea de doar 0,9%. După scăderea de 1,5% din primul trimestru, o deteriorare suplimentară a activităţii economice ar duce la două trimestre consecutive de contracţie, adică la recesiune, potrivit sursei menţionate.

Rick Rieder, BlackRock: "Din ce în ce mai multe anunţuri corporative şi avertismente reflectă un consumator aflat într-o dispoziţie groaznică"

Totuşi, sentimentul predominant pe Wall Street este că economia americană încă poate reuşi să evite intrarea într-o recesiune, conform CNBC.

Michael Kushma, director de investiţii la Morgan Stanley spune: "Sunt încă optimist (...) putem cocheta cu recesiunea, dar nu vom ajunge încă acolo". Totuşi, Kushma recunoaşte că "peisajul investiţional este negativ pe aproape toate fronturile".

Într-adevăr, Wall Street-ul a închis săptămâna într-un adevărat torent de vânzări, atât pentru acţiuni cât şi obligaţiuni, ceea ce anticipează o creştere mai agresivă a dobânzilor şi o perspectivă mai puţin bună pentru câştigurile corporaţiilor.

Rick Rieder, director de investiţii la BlackRock, spune: "Din ce în ce mai multe anunţuri corporative şi avertismente reflectă un consumator aflat într-o dispoziţie groaznică, având în vedere scăderea venitului net disponibil. În consecinţă, aceşti consumatori reduc dramatic cheltuielile".

Rieder crede că, cel mai mare risc pentru cheltuielile consumatorilor şi pentru crearea locurilor de muncă este că inflaţia va face ca băncile centrale precum Fed-ul să înăsprească prea mult politica astfel încât "să cadă într-o greşeală de politică dăunătoare".

Michael Hartnett, Bank of America: "Suntem în recesiune tehnică, dar pur şi simplu nu ne dăm seama"

Michael Hartnett, strateg-şef de investiţii al Bank of America, crede că SUA se află deja în recesiune. "Suntem în recesiune tehnică, dar pur şi simplu nu ne dăm seama", a spus Hartnett, menţionând că prognoza Atlanta Fed GDPNow pentru creşterea economică în trimestrul al doilea este de doar 0,9%. "Economia este la doar câteva date negative de recesiune, cele privind locuinţele şi creditele de consum fiind printre cele mai sumbre", a afirmat strategul.

Pe de altă parte, oficialii Fed-ului şi-au exprimat de mai multe ori încrederea că pot continua să crească ratele fără să răstoarne economia americană care este din ce în ce mai fragilă.

În urma ultimului raport privind inflaţia, pieţele înglobează acum în preţuri cel puţin trei creşteri consecutive de jumătate de punct procentual ale ratei dobânzii - în iunie, iulie şi septembrie - şi dau o şansă destul de bună pentru încă o creştere, în noiembrie, conform CNBC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb