CNBC: Politicile monetare divergente ale BCE şi Rezervei Federale ar putea însemna probleme pentru zona euro

T.B.
Macroeconomie / 4 mai

CNBC: Politicile monetare divergente ale BCE şi Rezervei Federale ar putea însemna probleme pentru zona euro

Perspectiva ca Banca Centrală Europeană (BCE) să se îndepărteze de Rezerva Federală în privinţa reducerii dobânzii de referinţă va fi probabil "deosebit de negativă" pentru zona euro, potrivit unui economist citat de CNBC.

BCE pare pe cale să reducă ratele dobânzilor în iunie, cu excepţia oricăror surprize majore, iar datele recente privind inflaţia au susţinut de atunci argumentele pentru o reducere iminentă a costurilor îndatorării, conform sursei.

Între timp, banca centrală a Statelor Unite a menţinut ratele dobânzilor constante, miercuri, Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă pentru stabilirea ratelor invocând "lipsa de progrese suplimentare" în încetinirea inflaţiei la ţinta de 2%, transmite sursa indicată.

Rezerva Federală a declarat că nu se aşteaptă să reducă dobânzile până când nu va dobândi "o încredere mai mare" că inflaţia revine în mod sustenabil către nivelul ţintă, reiterând limbajul folosit după reuniunile din martie şi ianuarie, potrivit sursei.

Astfel, BCE pare să fie pe cale să reducă ratele dobânzilor înaintea Fed, transmite CNBC.

"Problema reducerii dobânzilor în acest moment este că BCE consideră de la sine înţeleasă puterea monedei euro. Iar dacă încep să reducă dobânzile înainte de Rezerva Federală, asta dă, practic, lumii un semnal că euro trebuie să slăbească", a declarat Daniel Lacalle, economist-şef la Tressis Gestion, relatează sursa indicată.

"Şi dacă euro slăbeşte, factura importurilor din zona euro va creşte, ceea ce face şi mai dificilă creşterea zonei euro", adaugă sursa.

Lacalle a spus că o reducere a ratei dobânzii cheie a BCE în iunie nu va determina companiile germane, franceze sau spaniole să ia mai mult credit "pentru că o reducere mică a dobânzii nu este motorul cererii de credite", potrivit sursei.

Cererea de credit se referă la apetitul pentru împrumuturi de afaceri şi de consum, transmite sursa.

El a adăugat: "Ceea ce face ca cererea de credit să fie interesantă sau să crească, este faptul că [există] oportunităţi economice şi de investiţii şi acestea sunt înfrânate de reglementări şi de politica energetică greşită a zonei euro", notează CNBC.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu sunt divergente. Cred ca J. Powell blufeaza cu higer for longer. Economia americana incetineste vizibil, pana si mc donald's sau starbucks se plang de scaderi de vanzari. si maricanii chiar au o obsesie cu astia 2. ce e in rest dc la liderii de piata sunt probleme. somajul a crescut la 3,9%, o da e minim istoric, dar a fost 3,4%, si mai minim. si cresterea somajului, cu incetinirea pib , la numai 1,6%, cu deficit de 8%, bani pompati in economie , din credite, si , fas.

    Deci FED blufeaza ca de obicei, ei au si spus la un moment dat ca ei anunta ce vor sa faca, si piata face munca pt ei. Dc ati fost un pic atenti la ultima sedinta FED, se scade QT, mi se pare de la 60 bil /luna la 20, si trezoreria rascumpara bonduri mai vechi, posibil ca sa bage lichiditate in banci. Deci situatia nu e roz, si va incepe si FED curand scaderi de dobanzi. Parerea mea, e ca tot in iunie ca si ECB.  

    Apropo, de la sedinta FED, in 2 zile dobanzile au scazut aproape 3%, de la 4,62, la 4,49 la 10 y. Am si eu un pariu pe scaderi de donbanzi, short /10y dobanzi, care merg bine si da , don't fight the FED ca o sa pierzi :). 

    Si . da bonduri ca aceste dobanzi nu vor mai fi, stiu povestile , japanese yen carry trade, si double digit dobanzi si blabla. FED ul nu va lasa dobanzile sa depaseasca 5%, sau la termen scurt 5,5%. A spus-o si Powell alaltaieri clar, nu ne asteptam sa mai ridicam dobanzile de aici.

    Cat despre bursa, n-am globul de cristal, ca o sa scada sau nu , dar petrolul scade, azi e 78,99, WTI ul, curentul scade, numai uitati-va pe opcom, gazul scade, pretul e pe bursa romana de marfuri, si energia si bancile au fost motorul cresterii bursei cel putin la noi. Bancile la fel, dc scad dobanzile, bye bye profituri mari. Bine, la romani e greu sa crezi ca o sa scada bursa cu atata printare de bani de la bnr, inflatie si deficite. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb