CNN: Armata SUA a bombardat Irakul şi Siria, după atacul cu drona din Iordania

F.D.
Internaţional / 3 februarie

CNN: Armata SUA a bombardat Irakul şi Siria, după atacul cu drona din Iordania

Actualizare - Iranul "condamnă cu putere" atacul armatei SUA

Iranul a "condamnat cu putere" sâmbătă loviturile întreprinse în cursul nopţii de Statele Unite, denunţând "o încălcare a suveranităţii Siriei şi Irakului", relatează AFP.

"Atacul de noaptea trecută este o acţiune aventuristă şi o altă eroare strategică din partea americanilor, ce nu va avea alt rezultat decât să intensifice tensiunile şi instabilitatea în regiune", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt nu a indicat dacă în aceste atacuri au fost ucişi iranieni şi nici nu a făcut aluzie la eventuale represalii.

Loviturile americane sunt "o încălcare a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Siriei şi Irakului, a dreptului internaţional şi o încălcare flagrantă a Cartei Naţiunilor Unite", a adăugat el.

"Atacurile americane contra Irakului, Siriei şi Yemenului vizează să satisfacă obiectivele regimului sionist", a mai spus Kanani, cu referire la Israel.

Statele Unite au anunţat că au vizat un total de 85 de ţinte ale forţelor de elită iraniene şi grupări proiraniene, în şapte situri diferite în Siria şi Irak, dar niciuna pe teritoriul iranian.

Operaţiunea a fost "un succes", a afirmat Casa Albă, dând din nou asigurări că nu doreşte "un război" cu Iranul.

Loviturile au fost o ripostă la atacul din 28 ianuarie asupra unei baze americane de la graniţa Iordaniei cu Siria, în care au fost ucişi trei militari americani şi pe care Washingtonul l-a atribuit unor grupări susţinute de Iran.

La Bagdad, purtătorul de cuvânt al guvernului, Bassem al-Awadi, a anunţat că loviturile americane în vestul Irakului au făcut "cel puţin 16 morţi, printre care civili".

Cu aceste lovituri, "securitatea Irakului şi a regiunii se vor găsi pe marginea prăpastiei", avertizează guvernul într-un comunicat, care dezminte "alegaţiile mincinoase" legate de o "coordonare prealabilă" cu Washingtonul în privinţa acestor atacuri.

Prezenţa coaliţiei militare conduse de SUA în regiune "a devenit un motiv pentru a ameninţa securitatea şi stabilitatea în Irak şi o justificare pentru a implica Irakul în conflicte regionale şi internaţionale", adaugă comunicatul guvernului de la Bagdad.

La rândul său, Siria a denunţat sâmbătă "ocupaţia" americană în anumite părţi din teritoriul său şi bombardamentele din cursul nopţii.

Represaliile americane contribuie "să aţâţe conflictul în Orientul Mijlociu într-un mod extrem de periculos", a reacţionat printr-un comunicat Ministerul de Externe sirian.

Ele au provocat "moartea unui număr de civili şi soldaţi, răni altora şi pagube importante", a indicat armata siriană, într-un alt comunicat.

"Ocupaţia anumitor părţi ale teritoriului sirian de către forţele americane nu mai poate dura", a adăugat armata, declarându-şi "determinarea de a elibera întregul teritoriu sirian de terorism şi ocupaţie."

În jur de 900 de militari americani sunt desfăşuraţi în Siria şi 2.500 în Irak în cadrul unei coaliţii internaţionale antijihadiste create pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic atunci când aceasta controla părţi întregi din teritoriile sirian şi irakian.

---

Actualizare - Bilanţul atacurilor aeriene din estul Siriei se ridică la cel puţin 18 morţi

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie a opoziţiei siriene în extil, a declarat că loviturile din estul Siriei s-au soldat cu moartea a "cel puţin 18 luptători pro-Iran", relatează AFP.

Cel puţin 26 de situri importante care adăpostesc grupuri pro-iraniene, inclusiv depozite de arme, au fost distruse în raidurile în curs de desfăşurare care au lovit o mare parte din estul Siriei, o suprafaţă ce se întinde pe o distanţă de peste 100 de kilometri, de la oraşul Deir ez-Zor până la Albu Kamal, în apropiere de graniţa cu Irakul, a declarat pentru AFP grupul de monitorizare.

---

Actualizare - Oficialii irakieni: Atacurile americane au lovit oraşul Al-Qaim

Atacurile americane au lovit unităţile folosite de al Hashed al Shabi, cunoscută şi sub numele de Unităţile de Mobilizare Populară (PMU), în oraşul irakian Al-Qaim, situat în partea de vest a provinciei Anbar, de-a lungul graniţei Irak-Siria, potrivit oficialilor securităţii irakiene şi primarul din Al-Qaim, relatează CNN.

SUA consideră PMU ca miliţii susţinute de Iran şi consideră că unele dintre ele sunt responsabile pentru atacurile asupra ţintelor americane în Irak şi Siria.

Într-o declaraţie, Yahya Rasool, purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate ale Irakului, a condamnat atacurile, calificându-le drept o "încălcare a suveranităţii irakiene".

"Oraşul Al-Qaim şi zonele de graniţă irakiene sunt supuse unor atacuri aeriene ale aeronavelor americane, într-un moment în care Irakul face mari eforturi pentru a asigura stabilitatea regiunii", a declarat Rasool.

Primarul din Al-Qaim, Turki Al-Mahalawi, a declarat că în urma atacurilor au fost lovite trei case folosite ca depozite de arme de către PMU.

---

Actualizare - Irakul afirmă că atacul armatei SUA constituie o încălcare a suveranităţii statului

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru chestiuni de securitate naţională, a declarat că loviturile aeriene americane au lovit trei instalaţii în Irak şi patru în Siria, relatează News.ro.

Kirby a precizat că guvernul irakian a fost informat înainte de loviturile americane.

Un purtător de cuvânt al armatei irakiene a declarat că atacurile aeriene americane au fost lansate în zonele de frontieră irakiene, dar a avertizat că atacurile ar putea declanşa instabilitate în regiune. "Aceste lovituri aeriene constituie o încălcare a suveranităţii irakiene, subminează eforturile guvernului irakian şi reprezintă o ameninţare care ar putea duce Irakul şi regiunea la consecinţe nefaste", a spus purtătorul de cuvânt.

---

Actualizare - Biden: "Dacă atingeţi un american, vom răspunde"

"Răspunsul nostru a început astăzi. Va continua conform calendarului şi în locurile pe care le vom decide", a declarat vineri preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, care a lansat lovituri de răzbunare împotriva forţelor pro-iraniene în Siria şi Irak, relatează AFP.

"Statele Unite nu vor conflicte în Orientul Mijlociu sau oriunde altundeva în lume. Dar să ştie bine acest lucru cei care vor să ne facă rău: dacă atingeţi un american, vom răspunde", a spus într-un comunicat preşedintele american, care asistase cu câteva ore mai devreme la revenirea pe pământ american a cadavrelor celor trei soldaţi americani ucişi duminică în Iordania.

Cel puţin 18 luptători pro-iranieni au fost ucişi vineri în urma atacurilor aeriene americane asupra estului Siriei, a raportat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), re-evaluând bilanţul său iniţial de 13 morţi.

Comandamentul militar al SUA pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a confirmat că a efectuat "atacuri aeriene în Irak şi Siria", susţinând că a vizat grupuri pro-iraniene şi personal al Forţei Quds, ramura operaţiunilor externe a Gardienilor Revoluţiei din Iran.

"Atacuri aeriene au implicat peste 125 de muniţii de precizie", a spus CENTCOM într-un comunicat, precizând că au vizat peste 85 de ţinte, inclusiv centre de comandă şi informaţii, precum şi infrastructuri de depozitare a dronelor şi rachetelor aparţinând miliţiilor şi forţelor iraniene "care au permis atacuri împotriva forţelor americane şi ale coaliţiei".

Operaţia a durat aproximativ treizeci de minute şi a fost "un succes", a spus Casa Albă.

"Am avertizat guvernul irakian înainte de atacurile" efectuate în Irak împotriva ţintelor legate de Iran, a asigurat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

"Nu vrem să vedem un alt atac împotriva poziţiilor sau soldaţilor americani din regiune", a adăugat el. John Kirby a reiterat faptul că Statele Unite nu doresc un "război" cu Iranul. Purtătorul de cuvânt a precizat că Washingtonul nu a avut "nicio comunicare", fie ea informală şi indirectă, cu Teheranul după atacul care a ucis trei soldaţi americani în Iordania duminică trecută.

---

Actualizare - CNN: Armata americană a lovit peste 85 de ţinte în Irak şi Siria

Armata americană a precizat într-un comunicat că a lovit diverse ţinte, inclusiv centre de comandă şi control, rachete şi depozite de drone, precum şi instalaţii logistice şi de aprovizionare cu muniţie.

Atacurile au lovit peste 85 de ţinte şi s-au folosit peste 125 de muniţii, conform CNN.

Presa de stat siriană a declarat vineri că o "agresiune americană" asupra unor situri din zonele deşertice siriene şi de la graniţa dintre Siria şi Irak s-a soldat cu un număr de morţi şi răniţi.

Loviturile au avut loc la doar câteva ore după ce preşedintele Joe Biden şi liderii Pentagonului au asistat la aducerea acasă, la baza aeriană Dover din Delaware, a rămăşiţelor pământeşti ale celor trei soldaţi americani ucişi în atacul din Iordania de duminica trecută.

Comandamentul Central al SUA a confirmat într-o declaraţie că au fost efectuate lovituri aeriene în Irak şi Siria "împotriva Forţei Quds a Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran (IRGC) şi a grupărilor de miliţie afiliate".

"Forţele militare americane au lovit peste 85 de ţinte, cu numeroase avioane, inclusiv bombardiere cu rază lungă de acţiune, care au decolat din Statele Unite. Loviturile aeriene au folosit peste 125 de muniţii de precizie", a detaliat comunicatul Comandamentului Central al SUA.

Bombardierele B-1 - bombardiere grele cu rază lungă de acţiune, care pot desfăşura arme de precizie şi non-precizie - au fost folosite în cadrul operaţiunilor, a declarat un oficial al apărării pentru CNN.

"Facilităţile care au fost lovite au inclus operaţiuni de comandă şi control, sedii, centre de informaţii, rachete şi proiectile şi depozite de vehicule aeriene fără pilot la bord, precum şi facilităţi logistice şi lanţuri de aprovizionare cu muniţii ale grupurilor de miliţie şi ale sponsorilor lor din IRGC, care au facilitat atacurile împotriva forţelor SUA şi ale Coaliţiei", a adăugat comunicatul Comandamentului Central al SUA.

---

Statele Unite au lansat atacuri aeriene asupra grupărilor susţinute de Iran din Siria şi Irak, ca răspuns la atacul cu dronă de zilele trecute asupra unei baze americane din Iordania, în care trei militari ai SUA au murit, relatează CNN.

Potrivit oficialilor americani citaţi de presa occidentală, aceste lovituri ar fi doar primele dintr-un răspuns mai amplu, pe mai multe niveluri, al administraţiei preşedintelui Joe Biden după atacurile din weekend, care au fost efectuate de militanţi susţinuţi de Iran.

Doi dintre oficiali, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au declarat că loviturile au vizat instalaţii din Irak şi Siria legate de Gărzile Revoluţionare ale Iranului (IRGC) şi de miliţiile pe care le sprijină.

Deşi loviturile americane nu au vizat nicio locaţie din Iran, este posibil ca acestea să sporească îngrijorarea cu privire la tensiunile din Orientul Mijlociu, care au luat amploare în urma războiului de peste trei luni dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas din Gaza.

Oficialii au semnalat că este probabil ca aceste lovituri să fie mai semnificative decât atacurile anterioare asupra miliţiilor susţinute de Iran din ultimele săptămâni, care s-au concentrat în principal asupra depozitelor de arme sau a facilităţilor de antrenament.

Administraţia Biden a semnalat că ar putea exista acţiuni suplimentare în zilele următoare, iar secretarul apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că răspunsul SUA va fi "pe mai multe niveluri".

"Avem capacitatea de a răspunde de mai multe ori, în funcţie de situaţie", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la Pentagon. "Ei au o mulţime de capacităţi. Eu am mult mai multe", a adăugat Austin referindu-se la miliţiile susţinute de Iran.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Chestiunea in sine prezinta mai multe componente ce ofera nu numai SUA posibilitatea de a lovi tinte oriunde in lume daca cetateni ai altor natiuni democrate vor fi omoriti de catre terti asa cum s-a intimplat cu niste voluntari din Franta .Acum si Franta va decide ca poate sa faca acelasi lucru ca si SUA daca cei vizati nu se potolesc .Pe de alta parte intreg sistemul occidental de valori va sprijini noua candidatura a lui J.R.Biden fiecare adaugind plusvaloare acolo unde are capacitatea de a influenta votul .Influenta tuturor natiunilor democratice va deveni vizibila asa cum si loviturile militare vor face acelasi lucru .Deja Trump se confrunta cu asa ceva .Sute de procese ce cheltuiesc sume uriase de bani , modificari bancare si legislative ce ajuta cetatenii din SUA , participarea doamnei Halley care nu va renunta indiferent citi de multi bani trebuie sa cheltuiasca ceea ce il obliga pe Trump sa faca la fel J.R.Biden isi sporeste sumele oferite in campanie ceea ce Trump nu poate face iar Rusia nu il poate sprijini material . Tot ceea ce se intimpla si se va intimpla este parte a unui plan antiextremist si anti sovietic 

    1. Biden e batran si senil. dc n-ar fi senil, si-ar da seama ca e momentul sa se retraga. Si "cheltuieste bani" da, 8% deficit din PIB sa-si cumepere voturi si sa bage SUA in faliment si intreaga lume in haos, ca toti au creditat SUA.

      Senilul trebuie sa plece. nu ca trump ar fi mai bun.

      S-a pus sa deschida al treilea front de razboi pt SUA. Bravo mosare, tine-o tot asa. 

      probabil tu nu intelegi ce inseamna cuvintul senil .

      SUA e ca ursul ala ranit care stie ca nu se mai poate tine mult pe picioare si atunci musca in stanga, musca in dreapta, doar o impresiona pe cineva..

      Astfel de atacuri de gherilao rsa mai fie.. ce faci, te apuci si bombardezi o tara ? 

      Ce vedem acum, este rezultatul politicii haotice americane in Orientul Mijlociu. 

      Ideea ca poti sa-i bombardezi pe aia cat vrei.. la un moment dat tot se ridica si te asteapta la cotitura.

      E mai mult o initiativa de imagine pentru Biden.  

      care manifestă o pronunțată slăbiciune, în special mintală, provocată de bătrânețe.

      nu-l vezi ce face, uita in mijlocul propozitiei ce vrea sa spuna, uita pe unde a urcat si unde sa coboare, se impiedica, cade adoarme in intalniri oficiale, fara suparare e prea batran pt asa un job.

      Ursul parca era Rusia?

      Sau am inteles eu gresit mesajul cintecului Phoenix "In umbra marelui URSS"? 

      e verde mai ceva ca trump care habar nu are ce zice de la un minut la altul

      si trump e la fel da

    Armata USA de APĂRARE,

    bombardează tari suverane în toată lumea dacă asa ii convine,

    asta da stat de drept și justiție intetnationala 

    1. cine poate oase roade cine nu nici carne moale daramite rachete americane .

      rusnacia ce face in ucraina? macar amerianii nu fura buzi din case de la oameni, masini de spalalt si haine vechi.

      oricum, o greseala de-a lui biden. trebuiau retrase trupele si lasati aia sa se macelareasca intre ei.  

      Rusia copiază timid USA

      sua Si aliatii sai au fost jandarmul planetei dupa cel de al doilea razboi mondial. e nevoie de jandarm mondial? da, la fel cum o tara are nevoie de politie, de jandarmi, ca sa pastreze ordinea. sa dea cate o amenda (sanctiuni), sau chiar cate un pulan peste cap la cei foarte obraznici.

      ruzzia ce face? haos. deci nu copiaza shit.  

    Foarte bine. Nu putem lasa niste crescatori de capre sa tina sub asediu economia mondiala.

    1. razboiul nu e niciodata foarte bun. in fapt e un esec al diplomatiei.

      pe vremea lui Sadam,acesti crescatori de capre erau mai bopgati ca noi,ghinionul lor ca au resurse f mari de petrol,pe care,Sua,si le-a adjudecat,iar fara soldati acolo,petrolul ,le face cu ochil la chinezi!

      oricum,natiunile au trecut de la vasalitatea evului mediu la vasalitatea democratica,care e aceeasi marie cu alta palarie! 

      Exact asa zice și Putin =

      nu putem lăsa niște banderisti se

      terorizeze populația rusa din Ucraina 

      da si-a luat pantalonii maro putler de frica "banderistilor"

      si de drag ce are de rusi, i-a trimis la moarte cu sutele de mii. 

      saracia sau problemele de sanatatea te-au adus in halul asta de tot repeti ca la gradinita obsesia cu putler ?

      Saracia e mai la est si problemele cu sanatatea mintala le au fanii lu putler criminalul

    Pe teritoriul unui stat "suveran" nu isi au locul baze ale unor militii si formatiuni militare sustinute de state si puteri straine.

    Daca acele baze militare exista, inseamna ca fie statul e "suveran" doar pe hirtie (adica e impotent), fie e complice. Fie amindoua. 

    Are dreptul un tert, atacat de agresori adapostiti de statul impotent/complice, sa raspunda atacului?

    1. Dar formațiunile paramilitare banderist din Ucraina, au dreptul sa facă de cap, sa terorizeze și sa ucida minoritatea rusa.??

      "minoritatea rusa " era sustinuta de putlr cu arme, inclusiv rachete, vezi cea cu care a fost doborat avionul civil malaezian. n-a fost fetita nevinovata, acolo a fost razboi, au tras ambele parti, situatie care de altfel putea fi rezoolvata diplomatic, adica marele putler cu armata la granita n-a facut macr un gest de negociere ba terminati, acum sau va terminam noi. nu direct s-a bagat cu tancurile in ucraina. ala a fost doar pretextul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb