CNN: Preşedintele din Venezuela decretează începerea Crăciunului la 1 octombrie

A.F.
Politică / 4 septembrie

CNN: Preşedintele din Venezuela decretează începerea Crăciunului la 1 octombrie

Crăciunul va începe luna viitoare în Venezuela, a decretat liderul autoritar Nicolas Maduro - chiar dacă mii de venezueleni se pare că vor petrece sărbătorile în spatele gratiilor, pe fondul represiunii guvernului său asupra tulburărilor politice, transmite CNN.

"Septembrie miroase a Crăciun!" a afirmat Maduro în emisiunea sa săptămânală de televiziune, spre bucuria aparentă a publicului său.

"În acest an şi pentru a vă onora pe toţi, pentru a vă mulţumi tuturor, voi decreta începutul Crăciunului la 1 octombrie. Crăciunul a sosit pentru toată lumea, în pace, bucurie şi securitate!", a spus el.

Decretul lui Maduro - nu primul de acest fel, dar ultimul din serie - vine în contextul în care Venezuela se confruntă cu consecinţele alegerilor prezidenţiale din iulie, în urma cărora Maduro a obţinut un al treilea mandat în ciuda scepticismului global şi a protestelor mişcării de opoziţie din ţară.

Cu doar câteva ore înainte de anunţul lui Maduro, autorităţile venezuelene au publicat un mandat de arestare pentru principalul său rival, liderul opoziţiei Edmundo Gonzalez, acuzându-l de "infracţiuni asociate terorismului". Gonzalez nu a răspuns la trei citaţii referitoare la o anchetă privind un site web al opoziţiei care a postat rezultatele votului contestat, a declarat Parchetul din Venezuela.

Maduro se află sub presiune în ţară şi în străinătate de când şi-a revendicat victoria. Coaliţia de opoziţie care îl susţine pe Gonzalez insistă că votul prezidenţial a fost furat, publicând online fişele de numărare a voturilor, care, potrivit experţilor, indică faptul că Maduro a pierdut de fapt preşedinţia cu o marjă semnificativă.

SUA şi alte guverne vecine au cerut autorităţilor venezuelene să dezvăluie date privind votul pentru a verifica rezultatul. În această săptămână, autorităţile americane au anunţat, de asemenea, confiscarea unui avion venezuelean folosit de Maduro pentru călătorii internaţionale.

Protestele legate de vot de pe străzile Venezuelei au fost reprimate cu înverşunare. Aproximativ 2.400 de persoane au fost arestate, iar multe altele părăsesc acum ţara. Unii se ascund în casele lor, spunând CNN că le este frică să pună piciorul afară din cauza intimidării de către susţinătorii guvernului.

Maduro, în ciuda veseliei sale de luni, a fost în fruntea represiunii, ordonând deschiderea a două noi închisori pentru a găzdui protestatarii reţinuţi şi cerând în mod deschis ca toţi cei din stradă să fie închişi.

El a aprobat, de asemenea, ceea ce se numeşte în mod neoficial "Operaţiunea Knock-Knock" - un joc de cuvinte după numele unui cântec popular venezuelean de Crăciun, pentru a evoca sunetul serviciilor guvernamentale de securitate care bat la uşile criticilor.

"Knock Knock! Nu fi un plângăcios... Vei merge la Tocoron (o închisoare)" a strigat Maduro la un miting luna trecută.

Aceasta nu este prima dată când Maduro prelungeşte perioada naţională oficială de sărbătorire a Crăciunului, care în Venezuela vine adesea cu bonusuri suplimentare pentru angajaţii publici şi cadouri fastuoase în cadrul ajutoarelor guvernamentale.

Anul trecut, Maduro a ordonat ca Crăciunul să înceapă la 1 noiembrie, exprimându-şi ulterior regretul că nu l-a început mai devreme. În 2021, când ţara se confrunta cu pandemia Covid-19 şi cu blocajele ulterioare, Maduro a decretat că Crăciunul va începe pe 4 octombrie, ca tactică de stimulare a economiei.

Conferinţa episcopală venezueleană a protestat marţi faţă de accelerarea unilaterală a Crăciunului, avertizând că sărbătoarea "nu trebuie să fie folosită în scopuri politice sau propagandistice".

"Crăciunul începe pe 25 decembrie", a afirmat organizaţia într-o declaraţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. ce securitate si bucurie, ca ai furat alegerile

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb