CNVM se derobează de atribuţii

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 martie 2012

CNVM se derobează de atribuţii
  • document ataşat Dispunere de măsuri CNVM
    apasă aici pentru a descărca.

    CNVM încearcă să scape de o serie de responsabilităţi care îi revin potrivit legii, obligând Bursa de Valori Bucureşti să înfiinţeze un departament de control intern care să supravegheze respectarea legis-laţiei în vigoare, conform unor surse specializate din piaţă.

    Potrivit unei dispuneri de măsuri dată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, BVB are obligaţia ca, în şase luni, să constituie un departament de control intern "pentru supravegherea respectării de către societate şi personalul acesteia a legislaţiei în vigoare incidente operatorului de piaţă şi a normelor interne, precum şi pentru minimizarea riscurilor de neîndeplinire a obligaţiilor societăţii în calitate de operator de piaţă".

    Iniţiativa CNVM este pe de o parte corectă, bursa necesitând un anumit tip de supraveghere, dar pe de altă parte este schiloadă în concepţie, Comisia încercând practic să se des-carce de responsabilitate.

    Reamintim că, încă de la înfiinţarea bursei, un control identic cu cel dispus acum de Comisie era exercitat de către un comisar special al CNVM.

    Ultimul comisar a fost Ionel Oprea care a demisionat în 2007, iar, din acel moment, nefiind numită altă persoană, funcţia practic a dispărut.

    Prin dispunerea emisă de CNVM departamentul de control intern va trebui să monitorizeze şi să evalueze, în mod continuu, eficacitatea şi modul adecvat de punere în aplicare a prevederilor legale, precum şi măsurile dispuse pentru remedierea oricăror situaţii de neîn-deplinire a obligaţiilor societăţii ce îi revin în calitate de operator de piaţă.

    În cuprinsul dispunerii emise de CNVM se precizează că în situaţia în care reprezentantul compartimentului de control intern ia cunoştinţă în timpul activităţii de eventuale încălcări ale regimului juridic aplicabil pieţei de capital, inclusiv ale procedurilor interne ale societăţii, acesta are obligaţia să informeze consiliul de administraţie/conducătorii şi auditorii interni ai operatorului de piaţă.

    "În cazul în care se constată abateri de la reglementările în vigoare incidente operatorului de piaţă, membrii consiliului de administraţie/conducătorii şi auditorii interni ai operatorului de piaţă vor notifica de îndată CNVM şi, după caz, altor entităţi din piaţa de capital implicate, situaţia constatată şi măsurile adoptate", conform actului citat anterior.

    De asemenea, Comisia a decis că în situaţia în care membrii consiliului de administraţie/conducătorii operatorilor de piaţă nu iau măsurile care se impun în termen de maximum 15 zile de la data informării reprezentanţii compartimentului de control intern au obligaţia de a notifica de îndată CNVM abaterile de la reglementările în vigoare constatate.

    Cine face parte din departamentul de control?

    "Persoana numită în funcţia de reprezentant al compartimentului de control intern poartă responsabilitatea pentru respectarea atribuţiilor aferente funcţiei de control intern şi pentru orice raportare referitoare la respectarea reglementărilor în vigoare", se arată în dispunerea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobliliare.

    De asemenea, CNVM precizează că persona care va fi numită în funcţia de reprezentant al compartimentului de control intern nu poate fi implicată în desfăşurarea activităţilor pe care le monitorizează.

    Comisia subliniază că, în îndeplinirea atribuţiilor sale, reprezentantul compartimentului de control intern va raporta direct consiliului de administraţie, informând imediat conducătorii şi auditorii interni ai operatorului de piaţă.

    CNVM impune o serie de condiţii persoanei care va deţine o funcţie în cadrul deparamentului de control intern printre care impune ca aceasta "să nu fie administrator sau conducător al operatorului de piaţă respectiv, să nu fie administrator sau conducător sau să nu fie angajat la un alt operator de piaţă".

    De asemenea viitorul reprezentant al departamentului de control "nu poate fi acţionar, administrator, angajat, agent pentru servicii de investiţii financiare, reprezentant al compartimentului de control intern, după caz, la un intermediar sau la o societate de administrare a investiţiilor sau să nu fie angajat al unui emitent ale cărui valori mobiliare se tranzacţionează pe o piaţă reglementată administrată de respectivul operator de piaţă sau al unei societăţi comerciale care are o relaţie comercială cu respectivul operator de piaţă".

    Viitorul candidat nu trebuie să aibă antecedente penale, adică să nu fi fost condamnat pentru gestiune frauduloasă, abuz de încredere, fals, uz de fals, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, dare sau luare de mită sau pentru alte infracţiuni de natură economică.

    Opinia Cititorului ( 3 )

    1. E la Control Intern ca Supravegherea a facut-o praf.

      Ca sa intelegem si noi....BVB supravegheaza iar CNVM incaseaza...bani.Treaba buna.Ca sa siba onor CNVM fond de protocol gras.Am fi si noi curiosi sa stim citi bani cheltuie acesti functionari de stat, pe petreceri in strainatate, pe pantofiori, bluzite, costumase si alte acareturi...

      1. NU STIU CATI OAMENI -REPREZENTANTI DEP CONTROL INTERN SE VOR DUCE BULUC LA CNVM "SA DEA DIN CASA" CELOR CARE II SI PLATESC...HALUCINANT

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb