Coaliţia pentru Dezvoltarea României a propus eliminarea pragului la SIF-uri

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 septembrie 2015

Deputaţii din Comisia de Buget Finanţe au decis, ieri, să mai amâne cu o săptămână discuţiile asupra Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.90/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr.297/2004 privind piaţa de capital, după ce discuţiile s-au împotmolit la capitolul majorărilor de capital în cadrul societăţilor listate şi nu au ajuns la subiectul fierbinte al pragurilor la SIF-uri, după cum ne-a spus Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României a propus deputaţilor un amendament la legea pieţei de capital, prin care să fie eliminat pragrul limită de deţinere la SIF-uri. Conform amendamentului propus, acestea îşi pot stabili limite de deţinere, prin actele constitutive, însă nu mai mici decât 5%.

Conform propunerii, persoanele care depăşesc pragul legal de 5%, la data modificării legii în sensul eliminării pragului, se supun reglementărilor anterioare, adică trebuie să revină cu deţinerea sub 5%, în termen de trei luni.

Deputaţii nu au apucat să vorbească, ieri, decât despre majorările de capital.

"Unii participanţi au ridicat problema introducerii posibilităţii acţionarilor de a cumpăra mai ieftin acţiuni în cadrul majorărilor de capital, dar acest lucru este specific societăţilor închise, nu celor listate, unde tranzacţiile se fac la preţul de piaţă", ne-a spus Viorel Ştefan.

La şedinţa Comisiei de Buget a participat şi Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF. Potrivit domniei sale, deputaţii nu s-au înţeles cu privire la calculul numărului de acţiuni ca urmare a majorării de capital cu aport în numerar.

Mircea Ursache ne-a spus: "O propunere este ca numărul de acţiuni să se calculeze ca raport între valoarea aportată şi cea mai mare valoare dintre următoarele: valoarea nominală a acţiunii, preţul de piaţă şi valoarea activului net contabil unitar calculat în ultimele şase luni premergătoare, auditate.

De exemplu, la Petrom, valoarea nominală este de 0,1 lei, valoarea de piaţă este de aproximativ 0,35 lei, iar valoarea activului net aproximativ 0,5 lei.

De ce să se meargă pe 0,5? Eu am explicat că nu este în favoarea pieţei şi că acest amendament va împiedice orice posibilitate de majorare a capitalului cu numerar. Problema rămâne să fie rezolvată".

La finalul anului trecut, Guvernul a aprobat proiectul de ordonanţă de urgenţă (OUG) privind modificarea legii pieţei de capital.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da eliminati-l odata ca de 20 de ani ne plictisiti cu acelasi subiect,n-am inteles de ce trebuie sa existe prag la sif-uri.dati-le investitorilor posibilitatea sa cumpere si sa vanda cat vor ei fara niciun prag!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb