Coaliţia PSD-PNL doreşte majorarea salariului minim de la 1 iulie

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 28 mai 2024

Coaliţia PSD-PNL doreşte majorarea salariului minim de la 1 iulie

English Version

Premierul Marcel Ciolacu i-a anunţat ieri pe colegii din coaliţia de guvernare PSD-PNL că a negociat cu reprezentanţii mediului de afaceri creşterea salariului minim de la 3.300 de lei brut la 3.700 de lei brut, precum şi majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a cuantumului scutit de taxe din salariul minim. Iniţial, unii lideri PNL au afirmat că nu au ştiut de decizia prim-ministrului privind majorarea salariului minim, chiar dacă Marcel Ciolacu a precizat că decizia majorării salariului minim a fost luată pe data de 15 decembrie, în coaliţia de guvernare.

Ulterior, Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL a declarat pentru Antena 3: "Ca să anulăm orice fel de speculaţie care a apărut sau a fost împinsă în spaţiul public, Partidul Naţional Liberal nu se opune creşterii salariului minim. Dorim măsuri de compensare pe care societăţile comerciale, angajatorii, capitaliştii români, capitalul privat românesc să le primească, discutate împreună cu asociaţiile de resort, cu asociaţiile patronale, care ne propun ca una dintre măsuri să fie o deducere, o netaxarea de 300 lei din creşterea care se produce de 400 lei la salariul minim, de la 3300 la 3.700 lei, adică la 740 euro".

Intenţia coaliţiei de guvernare l-a nemulţumit pe liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac care a afirmat: "Pesediştii roşii şi galbeni se pregătesc să anunţe cu mare fast majorarea salariului minim. Să spunem însă adevărul! Aceasta nu e nicio decizie politică revoluţionară pentru piaţa forţei de muncă. România este obligată să transpună în legislaţia naţională Directiva salariilor minime până la 15 noiembrie 2024, o iniţiativă pe care eu am promovat-o activ în Parlamentul European. Dacă aplicăm formulele directivei, ar trebui să avem în România un salariu minim brut de cel puţin 4000 lei, mai mare decât salariul minim brut actual de 3300 lei şi decât promisiunile electorale ale actualei guvernări (3700 lei brut). În septembrie 2023, coşul minim pentru o persoană adultă singură era de 3807 lei pe lună. Un angajat plătit cu salariul minim actual încasează 2080 de lei net, mult sub nivelul unui coş minim necesar unui trai decent. Trebuie să avem în vedere că peste 1,5 milioane de români sunt plătiţi cu salariul minim şi sunt în risc de sărăcie în muncă".

Amintim că anul trecut companiile au fost deja supuse la două majorări ale salariului minim, în condiţiile unui nivel scăzut de productivitate şi creştere economică, iar o nouă majorare salarială va creşte presiunea asupra finanţelor acestora, mai ales la firmele ce activează în domenii cu marje reduse de profit, cum ar fi de exemplu distribuţia de bunuri, retailul tradiţional, logistică.

Refritor la viitoarea majorare salarială, Daniel Mischie vicepreşedinte HORA & CEO City Grill Group, a afirmat că poate cauza creşteri de preţuri la raft sau în restaurant.

Daniel Mischie a spus, citat de Economedia.ro: "Este o bucurie când se măreşte salariul, dar în momentul în care te vei duce la magazin sau la restaurant vei constata că produsele vor deveni puţin mai scumpe. Majorezi salariul minim cu 12% şi atunci trebuie să creşti preţurile. Va urma probabil o nouă fază a scumpirilor la raft sau în restaurant, de două procente. Cred că reacţia va fi imediată".

La rândul său, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale - Cartel Alfa a declarat într-o emisiune la DC News TV: "Cu şase luni de zile înainte de alegeri nu mai poţi face majorări de salarii. De aia toată lumea s-a grăbit până la 1 iunie să scoată diversele acte normative care reglementau corecţii sau ar fi trebuit să regleze corecţii salariale. Legea actuală de salarizare bugetară este complet depăşită. Proiecţia ei trebuia să se încheie în 2022 şi era prevăzută pentru un salariu minim pe economie de 2500 de lei. Azi, salariul minim e 3300 de lei. De la 1 iulie probabil vom avea 3700 de lei - salariu minim garantat în plată".

Liderul sindical a afirmat că deja toate funcţiile din sectorul bugetar prinse în coeficientul 1, până aproape de coeficientul 2, sunt plătite astăzi cu salariul minim pe economie garantat în plată, ceea ce reprezintă un sistem de demotivare a muncii instituit de guvernanţi şi decidenţii politici care "conform prevederilor din PNRR ar fi trebuit, cel târziu până în martie 2023, să scoată noua lege de salarizare bugetară".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Astia asa vorbesc de parca s-ar mari salriile dar preturile nu. pai de unde vor da firmele salarii mai mari daca nu din preturi de vanzare mai mari?

    totul se va scumpi din nou 

    Pai avem preturi mai mari ca in Germania si salarii de mizerie. Pot sa il mareasca ca tot mic va fi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb