Coasta de Fildeş expulzează trupele franceze

A.B.
Internaţional / 3 ianuarie

Sursa foto: Alassane Ouattara/X

Sursa foto: Alassane Ouattara/X

Coasta de Fildeş a anunţat că va expulza trupele franceze care se află pe teritoriul ţării de decenii, devenind astfel a şasea naţiune africană care întrerupe legăturile militare cu Franţa, informează Al Jazeera.

Preşedintele Alassane Ouattara a declarat că armata ivoriană este acum capabilă să asigure securitatea naţională, ceea ce a determinat decizia de a solicita retragerea forţelor franceze. Această mişcare face parte dintr-un val mai larg de respingere a prezenţei militare franceze în Africa, în special în fosta sa zonă de influenţă din Africa de Vest şi Centrală.

Această retragere nu a fost complet neaşteptată, deoarece tensiunile dintre Franţa şi fostele sale colonii africane au crescut în ultimii ani. Decizia preşedintelui Ouattara a fost făcută într-un context de furie crescândă împotriva Franţei, dar şi în contextul pregătirilor pentru alegerile generale din 2025, ceea ce sugerează că ar putea fi o mişcare politică destinată să câştige sprijinul populaţiei. Ouattara este văzut ca un lider apropiat Franţei, iar gestul de a întrerupe legăturile militare ar putea reflecta şi o dorinţă de a răspunde presiunii interne, scrie Al Jazeera.

Franţa se confruntă cu o respingere generală în multe ţări din fosta sa sferă de influenţă din Africa, iar criticile au început să se adâncească pe măsură ce conflictele armate din regiune au continuat să escaladeze, în ciuda prezenţei sale militare. De la 2021 până în prezent, alte cinci ţări - Mali, Burkina Faso, Niger, Ciad şi Senegal - au expulzat trupele franceze, refuzând să mai accepte influenţa fostului colonizator. Unii lideri africani consideră că Franţa a eşuat în combaterea grupurilor armate şi în consolidarea securităţii în regiune, ceea ce a dus la o dinamică geopolitică tot mai complexă, cu o orientare tot mai puternică către Rusia şi mercenarii ruşi, care sunt percepuţi ca o alternativă la intervenţiile franceze.

Resentimentul faţă de Franţa are rădăcini adânci în perioada colonială, când guvernarea franceză a fost asociată cu distrugerea instituţiilor tradiţionale, impunerea culturii europene şi exploatarea resurselor.

După independenţă, Franţa a continuat să menţină o influenţă puternică asupra regiunii prin intermediul reţelei de relaţii economice şi politice, cunoscută sub numele de "Francafrique", care a permis Franţei să îşi protejeze interesele economice şi să păstreze o prezenţă militară semnificativă pe continent, relatează Al Jazeera.

În faţa acestei respingeri tot mai mari, Franţa a fost nevoită să-şi revizuiască strategia militară în Africa, mutându-se către o abordare bazată pe mobilitate temporară şi formarea forţelor locale, în locul unei prezenţe militare permanente. Această schimbare se aliniază "nevoilor" partenerilor africani, dar continuă să sublinieze o distanţare între Franţa şi fostele sale colonii, iar această ruptură de legături se intensifică pe măsură ce noi ţări se alătură mişcării anti-franceză.

Până în ianuarie 2025, Franţa a pierdut legături militare cu şase ţări africane. De exemplu, în Mali, lovitura de stat din 2020 şi criticile faţă de intervenţiile franceze au condus la retragerea completă a trupelor franceze din Sahel până la sfârşitul anului 2023. Burkina Faso şi Niger au urmat un traseu similar, expulzând trupele franceze şi întărind legăturile cu Rusia, iar Ciad şi Senegal au făcut acelaşi lucru în noiembrie 2024.

Franţa mai menţine în prezent o bază militară mare în Djibouti, în estul Africii, dar şi în Gabon, unde are o prezenţă mică de aproximativ 300 de soldaţi. Cu toate acestea, şi în Gabon, unde a avut loc o lovitură de stat în 2023, Franţa a păstrat relaţiile cu guvernul militar, în ciuda presiunilor interne şi externe.

Resentimentul faţă de influenţa franceză în Africa este astfel din ce în ce mai evident, iar Franţa va trebui să se adapteze la o realitate geopolitică în schimbare.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Trupele franceze vor fi înlocuite cu trupe democratice din Rusia și China (sarcasm!) care vor asigura pacea și prosperitatea în zonă până când locuitorii se vor sătura de atâta democrație estică

    1. Babuinilor le place democrația titanilor.

      Că de a lor li s-a ,, scârbit,, 

      Poate ar trebui sa invatam si noi, romanii, ca imitarea politicii interne franceze care schimba guvern dupa guvern fara a rezolva nimic este motivul situatie triste in care se afla Romania. Franta este umbra ei de multe decenii iar politicienii romani filo-francezi spre deosebire de africani era potriviti acum mai mult de 150 de ani. Pasoptismul e perimat... Totul este fluid si legarea de structuri perimate a dus la dezastrul actual.

      Să vină democrația nucleară.

      Corect.

      ai vrea dictatura bag seama anti franta nu pro EU.

      suntem in dictatura de 35 de ani aceiasi securisti de pe vremea lui ceasca ne conduc.  

      jokerescu e tot un securist de pe vremea lui ceausescu. sustinatorii lui, dragnea, ponta, nastase, becali, poltra, fratii tracii cripto, Teodosie, tiriac, etc tot securisti de pe vremea lui ceasca. 

      acelasi dispret fata de popor ca pe vremea lui ceasca, acelasi tratament diferentiat intre "nomenclaturisti" si restul.

      dictatorii doar se schimba intre ei in Romania din cand in cand, si uite ce bine ne merge. e bine la francezi cu democratia fata de ce e la noi(dictatura securistilor) e parfum, am rude acolo. 

    Vai de mine,

    democratia franceza exemplara 

    dat afara,

    vin vremuri noi  

    1. i-au dat afara pe francezi si i-au bagat pe chinezi sau rusi.

      asa cum ar vrea sa faca si-n RO jokerescu cu complicii lui 

    Mai e o posibilitate:

    in caz ca prin colonii e petrol si alte bogatii minerale, trupele franceze vor fi inlocuite cu unele americane, care ii vor elibera si democratiza 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb