Tribunalul Bucureşti a admis cererea de intrare în insolvenţă a "Cocor Turism" (simbol GALA), potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Astfel, situaţia acţionarilor minoritari, capitivi de cinci ani în companie, devine şi mai disperată.
Minoritarii de la "Cocor Turism" vor să se retragă din companie şi încearcă, de ani de zile, să primească acelaşi tratament ca SIF "Transilvania" (simbol SIF3), care, în 2009, a obţinut dreptul de retragere în schimbul sumei de 2,26 de lei pentru fiecare acţiune dintre cele 2,25 de milioane de titluri pe care le deţinea la compania hotelieră.
Decizia acordării SIF3 a dreptului de retragere a fost luată în AGA din august 2009, în contextul în care acţionarii companiei au aprobat fuziunea "Cocor Turism" cu societăţile "Cocor Estival" şi "Ovidiu Estival 2002".
Acţionarii care nu erau de acord cu această mişcare au primit atunci posibilitatea să se retragă din societate, însă hotărârea AGA menţionează un preţ de retragere doar pentru SIF "Transilvania", precizând că preţul de retragere pentru oricare alt acţionar va fi stabilit de către un expert independent, numit de judecătorul delegat la Oficiul Registrului Comerţului (ORC).
La acel moment, CNVM (predecesoarea ASF) l-a sancţionat pe preşedintele CA al "Cocor Turism" cu o amendă în valoare de 5.000 lei, în considerarea faptului că în cadrul procedurii de retragere nu s-a asigurat un tratament egal pentru toţi acţionarii emitentului.
La finalul anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis sancţionarea lui Daniel Stoica, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al societăţii "Cocor Turism" (simbol GALA), cu o amendă în cuantum de 30.000 lei.