Coface: "China - întârzieri de plată mai mici, dar companii din ce în ce mai precaute"

T.B.
Macroeconomie / 25 martie

Coface: "China - întârzieri de plată mai mici, dar companii din ce în ce mai precaute"

Sondajul Coface privind comportamentul de plată din China arată că mai multe companii au acordat termene de plată în 2023, dar că au scurtat termenul mediu de plată de la 81 la 70 de zile, se arată într-un comunicat de presă al companiei, remis redacţiei.

Junyu Tan, economist pentru Asia de Nord, Coface, declară, potrivit comunicatului: "2023 a fost anul în care activităţile economice s-au normalizat în general după pandemie. Acelaşi lucru a fost valabil şi pentru practicile de afaceri corporative în ceea ce priveşte termenele de plată. Pe măsură ce concurenţa şi practicile de pe piaţă au revenit la normal, mai multe companii au luat iniţiativa de a acorda termene de plată.

Companiile au devenit, însă, mai precaute şi au oferit termene de plată mai stricte. Sondajul Coface privind plăţile corporative din China arată că termenele medii de plată au scăzut în 2023. Utilizarea instrumentelor de management al riscului a fost, de asemenea, mai răspândită în afaceri.

Termenele de plată mai stricte au condus la o incidenţă crescută a întârzierilor de plată. Dar asta nu înseamnă neapărat o înrăutăţire a poziţiei fluxului de numerar al companiilor. Dacă la termenele de plată se adaugă întârzieri de plată, timpul mediu total de aşteptare de la facturare la încasare - cunoscut sub numele de zile de vânzări restante (DSO) - a scăzut de la 140 de zile în 2022 la 136 de zile în 2023. Acest lucru poate indica o îmbunătăţire a ciclului fluxului de numerar al companiilor, se mai arată în comunicat.

Privind către 2024, 53% dintre respondenţi consideră că perspectivele economice se vor îmbunătăţi pe măsură ce sprijinul politicilor creşte, concurenţa pe piaţă se echilibrează şi povara stocurilor se reduce. Cererea în scădere în 2024 ar trebui să genereze mai multe cheltuieli guvernamentale pentru a stabiliza creşterea economică", transmite compania.

Întârzieri de plată: Au fost raportate mai multe întârzieri, dar durata a fost redusă

62% dintre respondenţii sondajului Coface au raportat întârzieri de plată în 2023, faţă de 40% în 2022. Dar o creştere a frecvenţei întârzierilor la plată poate să nu echivaleze neapărat cu o deteriorare a poziţiei fluxului de numerar al companiilor. În 2023, întârzierile de plată s-au scurtat semnificativ, de la 83 de zile în 2022 la 64 de zile, arată datele comunicatului.

Sondajul a arătat, de asemenea, o tendinţă descendentă continuă a întârzierilor de plată ultra-lungi (ULPD, peste 180 de zile) depăşind 2% din cifra de afaceri anuală, un prag de risc ridicat de neplată - 80% dintre astfel de întârzieri nu au fost niciodată plătite în baza experienţei Coface. Doar 33% dintre respondenţi au raportat astfel de întârzieri, al doilea cel mai scăzut nivel din 2014, adaugă sursa menţionată.

Construcţiile au continuat să înregistreze cele mai lungi întârzieri de plată (84 de zile), deoarece dezvoltatorii imobiliari au fost supuşi unor presiuni financiare severe, cu o decelerare semnificativă a vânzărilor de case noi. Sectorul textile părea să aibă cele mai mari riscuri de neplată (ULPD care depăşeşte 2% din cifra de afaceri) atunci când au avut loc restanţe. Dar este puţin probabil ca situaţia să se îmbunătăţească în 2024, pe măsură ce cererea scade şi costul forţei de muncă creşte, informează sursa menţionată.

Concurenţa intensă a fost citată ca motiv major pentru dificultăţile financiare ale clienţilor, care se poate datora parţial capacităţii excesive din unele industrii. Cu toate acestea, presiunea costurilor nu a părut a fi o povară semnificativă pentru companiile chineze, ceea ce a fost în concordanţă cu mediul inflaţionist relativ slab din China, transmite sursa.

Aşteptări economice: concurenţă moderată, dar perspectivele cererii nefavorabile

Privind în perspectivă, sprijinul dat de politicile guvernamentale poate aduce o oarecare încredere companiilor, 53% dintre respondenţi fiind optimişti cu privire la perspectivele economice în 2024. Sectorul farma este cel mai optimist pe fondul cererii structurale determinat de îmbătrânirea populaţiei. Auto şi construcţiile se aşteaptă să aibă, de asemenea, performanţe mai bune, deoarece sprijinul politicii pentru vehiculele electrice şi investiţiile în infrastructură ar trebui să continue. Textilele sunt cele mai pesimiste, deoarece cererea este probabil să scadă în 2024 şi costurile cu forţa de muncă să crească, arată datele sondajului.

Concurenţa acerbă este considerată în continuare cel mai mare risc cu care se confruntă companiile în 2024. Dar, având în vedere că multe companii au oferit reduceri mari pentru a creşte vânzările în 2023, concurenţa ar trebui să scadă în 2024, pe măsură ce sarcinile stocurilor se reduc. Panta descendentă a cererii se estimează a fi mai abruptă în contextul în care aceasta scade, iar veniturile gospodăriilor şi profiturile companiilor nu asigură încă volume noi de lichidităţi. În acest sens, guvernul ar putea fi nevoit să-şi intensifice cheltuielile pentru a stabiliza cererea generală, arată datele companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb