Coface: Cu 13% mai puţine IMM-uri insolvente în Spania şi o stabilizare în Franţa

V.B.
Companii #Insolvenţa / 17 iunie 2014

Coface estimează pentru acest an o scădere cu 13% a numărului de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) insolvente din Spania şi o stabilizare în Franţa, conform unui comunicat remis astăzi redacţiei, care menţionează că în ambele ţări gradul de insolvenţă al IMM-urilor rămâne îngrijorător, iar impactul sau economic este semnificativ.

Astfel, IMM-urile folosesc peste o treime din salariaţi şi reprezintă o proporţie semnificativă din valoarea adaugată de 32% în Franţa şi de 37,4% în Spania.

Numărul de IMM-uri insolvente din Spania depăşeşte nivelul observat în 2009. Aceste 2.765 de cazuri reprezintă 31% din totalul companiilor insolvente din ţară. În Franţa, tendinţa este de creştere în ultimul an (+4% la sfârşitul lunii martie 2014) şi afectează cele 4.682 de IMM-uri (7,3% din totalul companiilor). Cu toate acestea, spre deosebire de cazul Spaniei, numărul de insolvenţe din Franţa se îmbunătăţeşte treptat de la nivelul-record din 2009 (5.155 de cazuri), se mai arată în comunicat.

Climatul macroeconomic deosebit de dificil din Spania pare să explice dificultăţile IMM-urilor. În acelaşi timp, duritatea crizei (scădere de 1,2% în 2013) a condus la o schimbare profundă în sectorul de IMM-uri spaniole. În ciuda gradului ridicat de îndatorare (97,9% din PIB în al treilea trimestru din 2013), care i-a forţat să reducă datoriile în detrimentul investiţiilor, şi a presiunilor semnificative asupra fluxului de numerar legate de o reducere a creditării, profitabilitatea IMM-urilor a crescut. Indicatorul a fost de aproape 45% în 2013, în timp ce Franţa a înregistrat cea mai mică marjă (30%) din Europa. Cealaltă consecinţă pozitivă a crizei a constat în faptul că, pentru a compensa cererea internă redusă, IMM-urile spaniole au fost nevoite să se extindă pe pieţele internaţionale. Astfel, 25% dintre acestea sunt în prezent exportatoare (faţă de 19% în Franţa) şi au moderat recesiunea.

"În Franţa, efectele crizei au fost mai puţin marcante, şi, cu toate că cererea a fost elastică, oferta franceză a avut de suferit. S-a remarcat o atrofie în rândul companiilor, fapt demonstrat de nivelul ridicat şi persistent al insolvenţelor. IMM-urile nu şi-au îmbunătăţit competitivitatea în materie de preţuri, ceea ce le-ar fi permis să câştige cotă de piaţă la nivelul exporturilor şi astfel continuă să se bazeze pe cererea interna. Ele vor avea nevoie de un sprijin semnificativ din partea consumului populaţiei", mai punctează Coface.

Pentru IMM-uri, au fost identificaţi 3 factori-cheie în modelul de previzionare al insolvenţelor în Franţa şi în Spania: influenţa sectorului construcţiilor (preponderent în insolvenţe), dependenţa IMM-urilor de consumul şi exporturile de bunuri (în Spania) sau servicii (în Franţa).

Potrivit previziunilor Coface pentru Spania (unde recuperarea este confirmată), în ipotezele unei uşoare revigorări a consumului (cu 1,1%), a unei creşteri semnificative a exporturilor de bunuri (cu 5,5%) şi a unei stagnări a costurilor forţei de muncă din sectorul construcţiilor, numărul IMM-urilor insolvente ar trebui să scadă cu cel puţin 13%.

În Franţa, îmbunătăţirea nu va fi la fel de semnificativă. Numărul de IMM-uri insolvente ar trebui să se stabilizeze (un declin de 0,5% fiind aşteptat în decursul unui an), sub rezerva unui ritm moderat al consumului (+0,8%), a unui dinamism în exporturile de servicii (+3%) şi a unei creşteri uşoare (+0,5%) în costul forţei de muncă din sectorul construcţiilor, conchide studiul Coface.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb