"COFACE": Economia Africii de Sud, contestată de crizele din agricultură şi din minerit

Vlad Giurgiu
Internaţional / 10 ianuarie 2017

Economia Africii de Sud, contestată de crizele din agricultură şi din minerit

Ţara rămâne a doua cu cea mai mare economie de pe continentul african

Economia Sud-Africană se află "într-un declin constant", fiind contestată de crizele din agricultură şi minerit, pe fondul "temerilor legate de o retrogradare a investiţiilor, afirmă grupul de asigurări de credite "Coface", într-un comunicat de presă trimis Redacţiei.

Documentul precizează: "Temerile cu privire la performanţele economice ale ţării s-au amplificat, ca urmare a declinului economic prelungit al acesteia, din 2011. În ciuda revenirii uşoare din 2016, rata de creştere a rămas scăzută. «Coface» estimează că rata PIB-ului ţării va creşte uşor în 2017, cu 0,8%, după ce s-a blocat în 2016, din cauza efectelor secetei grave din agricultură. Consumul privat, care reprezintă aproximativ 60% din PIB-ul naţional, probabil va rămâne apatic în 2017. Acest lucru se datorează, în principal, puterii de cumpărare reduse în general, un fapt care nu se va schimba".

Între timp, Guvernul sud-african se luptă să reducă cheltuielile, deşi este de aşteptat ca acestea să crească în termeni de PIB.

Din punctul de vedere al companiei de asigurări de credite, întreprinderile de stat reprezintă ghimpele din programele de reducere a cheltuielilor. O altă problemă majoră pentru economia Africii de Sud este "nivelul modest al investiţiilor capitale", care vor continua, cel mai probabil, în următorii ani. Acest lucru va face mai dificilă atingerea unor rate mai mari de investiţii sau a performanţelor economice, conform analizei "Coface".

Grupul a menţionat: "Investitorii rămân preocupaţi de creşterea tensiunilor politice din interiorul ţării, în special din cauza legitimităţii contestate a preşedintelui Zuma. Acest mediu contribuie la probabilitatea apariţiei riscului de declasare a datoriilor suverane, ceea ce poate fi deprimant pentru entuziasmul investitorilor".

Totuşi, "Coface" consideră că trebuie recunoscut faptul că Africa de Sud este în continuare una dintre principalele ţări puternic industrializate din regiune, în special în ceea ce priveşte industria de fabricaţie. În ciuda condiţiilor slabe de pe pieţele interne şi globale (la care se adaugă efectele negative ale ratelor de schimb volatile), industria prelucrătoare rămâne un sector de bază, alături de sectoarele auto, produsele chimice, IT&C & electronice, textile şi îmbrăcăminte.

Perspective mai mari de risc pentru sectorul agroalimentar şi auto

Aşa cum a anticipat "Coface", sectorul agroalimentar şi sectorul auto reprezintă cele două preocupări majore de risc. Sectorul agroalimentar este unul dintre cele mai sofisticate din regiunea Sub-Sahariană, iar Guvernul a făcut o prioritate de top din noua sa "Cale de creştere". Acest sector este unul dintre cele mai mari segmente de producţie din Africa de Sud, oferind locuri de muncă pentru aproximativ 30% din populaţia activă. Piaţa agroalimentară asigură o oarecare stabilitate a cererii. Oricum, Africa de Sud suferă din cauza unor provocări, ceea ce determină "Coface" să evalueze segmentul ca unul cu risc înalt. Principalele probleme, consideră grupul francez, sunt deteriorarea perspectivelor macroeconomice şi incertitudinile politicilor economice, din ce în ce mai dăunătoare consumatorilor şi încrederii în afaceri.

Alte motive de îngrijorare pentru sectorul agroalimentar includ probabilitatea investiţiilor reduse, starea nesatisfăcătoare a infrastructurii rurale şi slăbirea monedei locale în raport cu dolarul american.

Documentul mai afirmă: "Sectorul auto s-ar putea confrunta, de asemenea, cu o creştere a riscurilor. În timp ce beneficiază de o serie de avantaje - cum ar fi exporturile robuste, o poziţie geografică bună şi prezenţa puternică a producătorilor multinaţionali pe piaţa naţională - segmentul auto din Africa de Sud se deteriorează, inflaţia fiind ridicată şi crescând ratele dobânzilor. Aceşti factori au un impact negativ asupra puterii de cumpărare, trăgând în jos vânzările de pe piaţa internă. Vânzările de vehicule noi ar putea suferi, de asemenea, din cauza temerilor legate de stabilitatea pieţei forţei de muncă şi a ameninţării constante a grevelor".

Slăbirea Rand-ului Sud African (moneda naţională) ar putea, totodată, pune presiune asupra costurilor de producţie, pe care constructorii de automobile le pot transfera progresiv în preţurile finale ale acestora.

Grupul "Coface", companie de asigurări de credit, oferă companiilor din întreaga lume soluţii de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii atât pe piaţa internă, cât şi pentru export. În 2015, grupul, cu suportul celor 4.200 angajaţi, a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 1,49 trilioane de euro. Prezent în mod direct sau indirect în 100 de ţări, grupul asigură peste 50.000 de companii din peste 200 de ţări. În fiecare trimestru, "Coface" publică evaluările sale de risc de ţară pentru 160 de state, pe baza cunoştinţelor sale asupra comportamentului de plată al companiilor şi pe baza expertizei celor 660 de underwriteri ai săi şi analişti de credit.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb