Numărul insolvenţelor s-a redus, în primul trimestru, cu 58% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce anul trecut a scăzut pe ansamblu cu 28%, conform datelor Coface. Însă , impactul social şi financiar în economie a fost mai mare, concedierile salariaţilor crescând cu 24%, a afirmat Iancu Guda, analist economic Coface.
Domnia sa a continuat, citat de Mediafax: "Aproximativ 98% din scăderea numărului de insolvenţe se înregistrează în rândul companiilor mici, cu cifră de afaceri sub 100.000 de euro. Aceste deviaţii rămân relevante doar din punct de vedere statistic, pentru că, în ciuda scăderii majore a numărului de insolvenţe deschise, impactul social şi financiar propagat în economie este mai mare".
Numărul de insolvenţe în România raportat la 1.000 de companii este cel mai ridicat din regiune, de 45 companii insolvente, de patru ori mai mare decât media pe plan regional. Reprezentantul Coface a precizat că ponderea companiilor care reuşesc să se reorganizeze este de 3%, de zece ori mai mică decât media la nivel regional: "Din punct de vedere financiar, companiile intrate în insolvenţă, deşi îşi colectau creanţele de două ori mai lent, plăteau la furnizorii lor de trei ori mai lent, pentru a face investiţii în active fixe, care nu s-au revăzut nici în venituri mai mari şi care au scăzut cu 18%, după cum arată analizele noastre pe şase ani în urmă în bilanţurile insolvenţelor".
Contracţia numărului de insolvenţe a fost determinată de un efect de bază, comparativ cu o valoare istorică foarte ridicată, şi se suprapune cu o perioadă în care mediul de afaceri învaţă noul cod al insolvenţei, conform sursei citate.
În ultimii 5 ani şi-au întrerupt activitatea, din cauza insolvenţei, circa 100.000 de companii, dintr-un total de 450.000 de firme active în România, astfel că una din patru companii au intrat în insolvenţă.
Conform estimărilor Coface, la nivelul întregii economii, insolvenţele vor scădea în continuare ca număr.