La şedinţa comună de guvern ungaro-română MCTI a semnat cu Oficiul Primului Ministru al Republicii Ungare o Declaraţie Comună privind cooperarea referitoare la serviciul 112.
În vederea sprijinirii acordării de asistenţă în cazuri de urgenţă, Oficiul Primului Ministru al Republicii Ungare şi Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei au adoptat o Declaraţie Comună privind cooperarea între instituţiile responsabile de coordonarea sistemului unic de urgenţă 112.
Cele două părţi semnatare consideră importantă această colaborare a cărei finalitate va fi reducerea numărului de victime şi va contribui la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre cele două state. Partenerii, în calitate de membri ai Uniunii Europene, cu obligaţii asumate prin Tratatele de Aderare, doresc optimizarea serviciilor naţionale de asistenţă în cazuri de urgenţă în vederea asigurării unei reacţii rapide, uniforme şi unitare pentru soluţionarea urgenţelor.
Părţile semnatare vor colabora pentru crearea cadrului de reglementare şi a condiţiilor tehnico-funcţionale în vederea interconectării sistemelor naţionale pentru preluarea apelurilor de urgenţă ale cetăţenilor la 112.
În cadrul şedinţei româno-ungare au mai fost făcute informări asupra altor proiecte de colaborare între cele două state în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Colaborarea româno-ungară în acest domeniu se desfăşoară în baza Protocolului privind elaborarea Programului Strategic de Coordonare Româno–Ungar, încheiat între Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei din România şi Ministerul Economiei şi Transporturilor din Republica Ungară. Protocolul a fost semnat la şedinţa comună de guvern din 14 noiembrie 2007.
Un proiect prezentat se referă la colaborarea dintre reprezentaţii MCTI, Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică (ICI), Ministerului Culturii şi Cultelor şi ai bibliotecilor naţionale din Ungaria şi România.
O altă informare a vizat întregirea fondurilor de documente şi reprezentarea în proiectele europene de anvergură, care au ca scop crearea de conţinut digital reprezentativ pentru cultura şi civilizaţia europeană şi a Bibliotecii digitale europene.
Totodată au fost prezentate concluziile ultimei întâlniri a Grupului de Lucru pentru Societatea Informaţională din cadrul Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică România - Ungaria. Experţii români şi unguri au decis să demareze o serie de acţiuni comune pentru realizarea proiectelor „Monitorizarea şi Comunicarea Traficului Rutier de Frontier?” şi „Dezvoltarea Economiei Bazate pe Cunoaştere în localităţile defavorizate de lângă graniţă”. Proiectul va include elemente din cele două ţări: Satele WIFI - în Ungaria şi Dezvoltarea Economiei Bazate pe Cunoaştere (KBE) în România. Proiectul se va implementa în 6 judeţe, câte trei în fiecare ţară.
Partea ungară a propus realizarea, la conferinţa de la Viena pe e-inclusion, a unui stand expoziţional comun pentru proiectele existente: Satele WIFI - în Ungaria şi Dezvoltarea Economiei Bazate pe Cunoaştere (KBE) în România.
Guvernele României şi Ungariei s-au reunit astăzi la Szeged. Prima şedinţă comună a avut loc în anul 2005, la Bucureşti. În anul 2006 s-au reunit la Budapesta, iar în 2007 la Sibiu. Organizarea unor şedinţe de Guvern comune a reprezentat o premieră în relaţiile bilaterale româno-ungare.