COLEGIUL DE CONDUCERE AL CCIB: "Preşedintele Sorin Dimitriu beneficiază de prezumţia de nevinovăţie"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 14 februarie 2019

"Preşedintele Sorin Dimitriu beneficiază de prezumţia de nevinovăţie"

Colegiul de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a municipiului Bucureşti (CCIB) susţine că Sorin Dimitriu nu trebuie să demisioneze din funcţia de preşedinte al acestei instituţii. În urmă cu două zile, Camera de Comerţ şi Industrie a României a emis un comunicat de presă prin care solicita schimbarea din funcţie a lui Sorin Dimitriu, prin prisma problemelor penale cu care se confruntă acesta, dar şi a sentinţei dată de Tribunalul Bucureşti, în urmă cu două săptămâni, într-un dosar penal, prin care actualul şef al CCIB a fost condamnat, în primă instanţă, la 4 ani şi o lună de închisoare cu executare pentru fraudarea fondurilor europene.

Colegiul de Conducere al CCIB, cu unanimitate de voturi, i-a solicitat lui Sorin Dimitriu, să nu depună mandatul încredinţat de forul suprem al instituţiei, Adunarea Generală a Membrilor. În opinia membrilor Colegiului, în condiţiile în care atât CCIB, cât şi CCIR fac parte din acelaşi sistem, un dialog prealabil emiterii comunicatului amintit ar fi fost în spiritul principiilor etice de care se prevalează semnatarii comunicatului.

Decizia Colegiului de Conducere al CCIB are în vedere că atât legislaţia naţională, cât şi cea europeană consfinţesc prezumţia de nevinovăţie, până la momentul pronunţării unei sentinţe definitive, fiind indicate art. 23 al. 1 din Constituţia României şi Protocolul 7 art. 2 alin 1. din Convenţia CEDO.

Un alt argument care a stat la baza deciziei Colegiului de Conducere al CCIB îl constituie încrederea acordată constant preşedintelui Sorin Dimitriu, prin alegerea sa în funcţia de preşedinte în anul 2008 şi realegerea sa în anii următori, în cadrul Adunărilor Generale. Colegiul de Conducere al CCIB apreciază că votul membrilor instituţiei constituie o recunoaştere a capacităţii lui Sorin Dimitriu de a iniţia şi duce la bun sfârşit proiectele strategice ale Camerei: recuperarea şi consolidarea patrimoniului istoric, deschiderea de reprezentanţe în străinatate, târguri şi expoziţii internaţionale. Într-un comunicat de presă trimis de CCIB se arată: "Astăzi, CCIB este partenerul firesc şi de cursă lungă al ministerelor economice, interfaţa acestora cu mediul de afaceri bucureştean, dar şi un coechipier apreciat al celor peste 100 de camere de comerţ partenere din străinătate, alături de care organizează evenimente care pun oferta românească în valoare şi sus-ţin antreprenorii români să-şi internaţionalizeze afacerile. CCIB este membră cu contribuţii apreciate în structuri naţionale şi internaţionale. Referitor la afirmaţiile cu privire la prejudiciile de imagine şi de credibilitate aduse sistemului cameral, considerăm ca tocmai prin această poziţie, prin care CCIR intervine luând locul instanţelor de judecată şi validând practica intoxicărilor şi a fake news-urilor, lezează imaginea sis-temului cameral şi afectează relaţiile trainice, validate în timp, ale Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti cu partenerii din zona publică şi privată, cu membrii şi clienţii săi".

Colegiul de Conducere al CCIB solicită CCIR să respecte Legea 335/2007 care reglementează deplina autonomie şi independenţa camerelor de comerţ judeţene şi a municipiului Bucureşti şi îşi exprimă convingerea că în perioada următoare obiectivul principal al CCIR va fi reprezentarea intereselor membrilor săi în raport cu Guvernul României, îndeplinindu-şi astfel rolul atribuit prin lege. "Deciziile justiţiei sunt strict responsabilitatea judecătorilor, şi nu a Biroului de conducere al CCIR", se arată în comunicatul CCIB.

Colegiul de Conducere al CCIB îi cere lui Sorin Dimitriu să continue proiectele începute şi să susţină mediul de afaceri bucureştean, pe plan intern şi internaţional. Membrii Colegiului de Conducere al CCIB menţionează că au luat act cu surprindere şi consternare de hotărârea instanţei de fond şi vor utiliza toate mijloacele permise de lege pentru ca adevărul să fie repus în drepturi.

Amintim că la sfârşitul lunii trecute, Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB, a fost condamnat, în primă instanţă, de magistraţii Tribunalului Bucureşti la 4 ani şi o lună închisoare cu executare, într-un dosar legat de fraude cu fonduri europene. Prin aceeaşi sentinţă, judecătorii au sancţionat cu amendă penală de 70.000 lei Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Judecătorii au confiscat suma de 2.470.000 lei de la CCIB, în legătură cu derularea a două proiecte POSDRU, pentru care au fost folosite documente false. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Într-un interviu acordat Ziarului BURSA, Sorin Dimitriu susţine că documentele semnate care au stat la baza calificării pentru accesarea de fonduri europene au fost în conformitate cu regulamentele care conţineau dispoziţii referitoare la condiţiile de accesare a fondurilor europene. Preşedintele CCIB a mai menţionat că nu rezultă din probele administrate coordonarea unei activităţi de accesare frauduloasă a fondurilor europene, accesarea făcându-se în baza unor cereri de finanţare aprobate care ulterior, pentru fiecare cerere de rambursare, au avut în anexă justificarea legală a solicitărilor de plată din fonduri europene. Domnia sa a precizat că temeinicia şi legalitatea hotărârii dată de instanţa de fond vor fi criticate în cererea de apel pe care o va formula. Sorin Dimitriu a arătat că, în cadrul apărării, va uza de toate mijloacele juridice pe care reprezentanţii convenţionali i le vor recomanda, şi va analiza şi evidenţia inclusiv efectele juridice pe care le pot provoca anumite probatorii care au fost adminis-trate în dosar în raport de soluţia dată de instanţa de judecată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb