Combinatele de îngrăşăminte sînt în pericol să fie închise de la 13 martie

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Companii / 10 martie 2005

Combinatele de îngrăşăminte din ţara noastră ar putea să fie închise, din cauza neînţelegerilor referitoare la preţul de livrare al gazelor. Marian Mirea, preşedintele organizaţiei patronale "Nitrofosfor", organizaţie care cuprinde societăţile comerciale care chimizează gaze naturale (industria naţională de îngrăşăminte destinate agriculturii) şi alte produse chimice, ne-a declarat: "Ce se întîmplă acum este o situaţie fără precedent. Dacă nu va fi luată o decizie în legătură cu preţul gazelor, combinatele îşi vor înceta activitatea începînd de luni, 13 martie".

La rîndul său, conducerea combinatului "Azomureş" (nu face parte din "Nitrofosfor") ne-a precizat că există riscul ca "începînd din 11 martie 2006 < Azomureş > să nu mai fie nominalizată de către Dispeceratul Naţional de Gaz în vederea furnizării gazului metan, ceea ce duce implicit la oprirea activităţii societăţii".

În luna decembrie, reprezentanţii combinatelor de îngrăşăminte chimice au ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii Ministerului Economiei şi Comerţului şi cu cei ai "Romgaz" pentru un preţ al gazelor în jur de 120 de dolari/mia de mc, însă nu a fost semnat nici un act concret.

În luna ianuarie, avînd în vedere că a scăzut foarte mult presiunea din cauza problemelor din Rusia şi ca să recupereze pierderile, preţul gazelor pentru combinate a ajuns la 174,5 de dolari pe mia de metri cubi; acest lucru însă nu a fost adus la cunoştinţa conducerii combinatelor decît în momentul în care au primit facturile pentru luna ianuarie.

Autoritatea care reglementează preţul gazelor (ANRGN) justifică această creştere prin alinierea la preţul de export stabilit cu Uniunea Europeană.

Domnul Mirea ne-a mai precizat că la un preţ de 200 de dolari pe mia de metri cubi, nici un combinat nu va putea funcţiona, întrucît 200 de dolari este preţul produsului finit.

Combinatele chimice consumă anual circa 3,5 miliarde de metri cubi de gaze. În prezent există în funcţiune combinatele chimice de la Tîrgu Mureş (Azomureş), Slobozia (Amonil), Bacău (Sofert), Turnu Măgurele (Donawchem), Neamţ (Azochim Săvineşti), Victoria (Viromet), Craiova (Doljchim).

Domnul Mirea ne-a mai precizat că săptămîna viitoare este posibil să se întîlnească cu reprezentanţii Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor pentru a ajunge la o înţelegere în privinţa gazelor.

În ţara noastră există doi mari furnizori de gaze: "Romgaz" şi "Petrom". Preţul gazelor naturale pentru combinate este calculat în baza unui coş care cuprinde: circa 60% componenta internă (110 dolari pe mia de metri cubi) şi aproximativ 40% componenta de import (280 de dolari pe mia de metri cubi). De asemenea, o parte din componenta de import poate fi înlocuită cu gaze "noi", de producţie românească (175 de dolari pe mia de metri cubi). Dacă în 2003, preţul la intern a fost de 30 de dolari pe mia de metri cubi şi în 2005 a fost de 95 de dolari, în 2006 s-a ajuns la 110 dolari.

În ceea ce priveşte componenta de import, în 2005, preţul a fost 218 dolari pe mia de metri cubi, iar în 2006 - 280 de dolari pe mia de metri cubi. Gazele "noi", în 2005, au fost 120 de dolari, iar în 2006 au ajuns la 175 de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb