Combinaţie periculoasă: sport şi bani publici

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 13 februarie 2017

Combinaţie periculoasă: sport şi bani publici

Parteneriatele dintre primării, consilii locale sau consilii judeţene şi fotbal au reprezentat o combinaţie foarte periculoasă în ultimii ani. Susţinerea mişcării fotbalistice din bani publici a generat dosare penale în foarte multe oraşe din ţară (Timişoara, Baia Mare, Ploieşti, Târgu Mureş). În ultima perioadă se vorbeşte tot mai insistent de faptul că CSM Bucureşti, clubul municipalităţii Capitalei, intenţionează să creeze o secţie de fotbal. S-a vorbit, pe rând, de preluarea palmaresului echipelor Sportul Studenţesc, Rapid sau Steaua. Generoasă din punct de vedere sportiv, iniţiativa nemulţumeşte, multă lume considerând că banii ar trebui direcţionaţi către sportul de masă şi nu pentru plata unor sportivi profesionişti. Trebuie spus, că CSM Bucureşti se poate mândri cu echipa de handbal, care în sezonul trecut a reuşit să cucerească Liga Campionilor.

În luna decembrie, Alin Petrache, preşedintele CSM Bucureşti, anunţa că intenţionează să creeze o echipă puternică de fotbal: "În cel mai scurt timp vreau să devenim cel mai important club din Capitală, iar în 3-4 ani chiar din România. Deja am inclus şase ramuri noi în proiect, yahting, caiac, fotbal, polo feminin şi masculin şi scrima. Cand vorbim de o ramură, vorbim de copii, juniori şi seniori. Eu am cerut dublarea bugetului, care anul acesta a fost de 10 milioane de euro". În acel moment principala vizată era echipa Sportul Studenţesc. Acum se vorbeşte de cumpărarea palmaresului Rapidului, care va fi scos la licitaţie în acest an, ba chiar şi de o posibilă colaborare cu Steaua - Ministerului Apărării. Pentru ca o astfel de idee să fie pusă în practică este nevoie de aprobarea Primarului General al Capitalei şi a Consiliului General, care decid şi bugetul clubului.

În urmă cu doi ani a existat un val de probleme pentru primăriile care au susţinut fotbalul. În 2015, Curtea de Conturi Timiş a trimis o adresă Consiliului Judeţean (CJ) şi Consiliului Local (CL) Timişoara, prin care le înştiinţează că asocierile cu cluburile sportive din judeţ (fotbal, handbal, baschet, rugby şi canotaj) au fost făcute ilegal. În aceeaşi perioadă Dorin Florea, primarul oraşului Târgu Mureş, 19 consilieri şi mai mulţi funcţionari intrau în atenţia procurorilor anticorupţie, după ce echipa de fotbal locală a primit din partea Primăriei o sponsorizare de 4 milioane de lei. La vremea respectivă, Serviciul Teritorial Târgu-Mureş al DNA a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de primarul Dorin Florea şi faţă de directorul economic Kiss Imola, ambii pentru abuz în serviciu, faţă de juristul şi secretarul Primăriei, Virgil Măceşanu, respectiv Maria Cioban, şi faţă de 19 consilieri locali, pentru complicitate la abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, Florea a încălcat, în iulie 2013, prevederile mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociaţia Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu Mureş, întrucât aceasta avea obligaţii de plată neonorate privind impozitele şi taxele către stat, precum şi contribuţiile către asigurările sociale de stat.

În martie 2015, Iulian Bădescu, primarul Ploieştului a fost reţinut, printre acuzaţiile aduse fiind şi una legată de finanţarea echipei locale, Petrolul. Potrivit procurorilor DNA, în ianuarie 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieştiului, a semnat un contract de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni 2012" Ploieşti, iar în 28 iunie acelaşi an a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare şi a dispus plata sumei de 8 milioane de lei, în trei tranşe către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală.

Probleme au fost şi cu finanţarea unor echipe din eşaloanele inferioare, foarte cunoscut fiind cazul primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, urmărit penal de procurorii DNA din octombrie 2015, sub acuzaţia de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală, toate în formă continuată într-un dosar care vizează finanţarea HCM Baia Mare. După aceste episoade, echipele respective s-au confruntat cu mari probleme, unele ajungând în campionatele judeţene (Petrolul Ploieşti, FC Baia Mare, iar altele se confruntă cu mari probleme în Liga 1 (ASA Târgu Mureş).

Apariţia unui club puternic în Bucureşti, finanţat din bani publici, va atrage cu siguranţă atenţia publicului, dar şi pe cea a procurorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb