COMCM SE PLÂNGE LA ASF Frăţilă acuză BVB de comportament abuziv şi discreţionar

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 septembrie 2014

Frăţilă acuză BVB de comportament abuziv şi discreţionar

Actualizare 10:20 BVB a publicat raportul COMCM

BVB invocă prevederile Codului Bursei şi cere lămuriri la ASF

---------

Actualizare 15:01 COMCM a anunţat că nu s-a ţinut AGOA iar SIF3 a anunţat că s-a ţinut

Ieri, nu s-a putut întruni şedinţa Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) a COMCM la prima convocare, din lipsă de cvorum, potrivit unui Raport Curent CMCM remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în timp ce acţionarul majoritar SIF Transilvania anunţă că şedinţa s-a ţinut în condiţii normale, fiind ales un nou Consiliu de Administraţie, potrivit unui comunicat SIF3 remis BVB.

"SIF Transilvania SA informează că, în data de 07.09.2014, ora 16:00, la data primei convocări a şedinţei AGOA SC COMCM SA Constanţa, reprezentantul desemnat al SIF Transilvania să-i reprezinte interesele în calitate de acţionar majoritar al SC COMCM SA şi un acţionar persoană fizică, au fost împiedicaţi să pătrundă în < Imobilul Cantină >, situat pe B-dul Aurel Vlaicu cu nr. 144, indicat în convocatorul de şedinţă ca loc de desfăşurare a acesteia", se arată în comunicatul SIF Transilvania.

Aceeaşi sursă precizează că împiedicarea pătrunderii în interioriul "Imobilului Cantină" s-a făcut de 7-8 agenţi de pază, coordonaţi la faţa locului de Constantin Frăţilă. Aceştia au precizat că au primit dispoziţie în acest sens din partea lui Frăţilă.

Reprezentantul SIF3 şi acţionarul, însoţiţi de un notar public, au derulat şedinţa AGOA în incinta COMCM de la aceeaşi adresă.

COMCM precizează că la şedinţa suspendată s-au prezentat opt acţionari persoane fizice plus o persoană juridică, din care două persoane prin corespondenţă, deţinând 98.659.100 acţiuni reprezentând 41,74 % din numărul total al drepturilor de vot. Conform convocatorului şedinţei, a doua convocare este stabilită pentru data de azi, la aceeaşi oră şi în acelaşi loc.

---------

Actualizare 10:20 BVB a publicat raportul COMCM

Bursa de Valori Bucureşti a publicat, astăzi, Raportul Curent al COMCM, referitor la vânzările de acţiuni SCUT, ca urmare a modificărilor făcute de societate. CMCM a eliminat din raport afirmaţiile personale cu privire la reprezentanţii altui emitent.

Prin intermediul raportului, COMCM explică faptul că vânzarea de acţiuni SCUT reprezintă o decizie operativă comercială , asumată de executiv.

De asemenea, COMCM respinge şi acuzaţia SIF3 conform căreia CA-ul companiei nu reflectă structura acţionariatului. COMCM califică această acuzaţie ca fiind tendenţioasă şi în contradicţie cu realitatea.

--------

Constantin Frăţilă, unul dintre cei mai mari acţionari ai SIF3 Transilvania, susţine că Bursa de Valori Bucureşti a făcut fals în acte, prin înlocuirea fără erată a unui raport transmis de către SIF3 spre publicare pe site-ul BVB.

Potrivit omului de afaceri, BVB a publicat, joi, pe site-ul acesteia, un raport SIF Transilvania la ora 8:59, în care, în secţiunea de semnături, lui Radu Toia, vicepreşedintele executiv al societăţii de investiţii, i se atribuia funcţia de preşedinte executiv, poziţie deţinută însă de Mihai Fercală.

Frăţilă spune: "Când am reverificat raportul, după ora 16.30, am constatat că s-a făcut corecţia funcţiilor. Adică, practic, BVB a înlocuit un raport, fără erată, lucru ce constituie un fals în acte". Domnia sa susţine că a contactat reprezentanţii Bursei pentru a se lămuri cu privire la absenţa eratei, însă aceştia nu au dorit să discute, eschivându-se subiectului.

Totuşi, Bursa de Valori a transmis redacţiei: "Raportul a fost într-adevăr înlocuit, la solicitarea emitentului. Conţinutul raportului nu a fost modificat, ci a fost doar o rectificare a unei erori de tehnoredactare a funcţiei unuia dintre semnatari."

Tot joi, COMCM, societate din portofoliul SIF Transilvania, a transmis, la ora 16.38, către BVB, un alt Raport Curent ca răspuns la cel al SIF3. Acesta nu a fost însă publicat pe site-ul Bursei.

Comunicatul COMCM nepublicat arăta că decizia CMCM să vândă o participaţie din SCUT Constanţa a fost una comercială, asumată de executiv. Raportul, semnat de Gabriela Alexe, este redactat în tonul declaraţiilor lui Constantin Frăţilă, care se află în conflict deschis cu Mihai Fercală.

SIF3 a cerut, în instanţă, anularea tranzacţiilor cu acţiuni SCUT făcute de COMCM.

Bursa de Valori ne-a transmis motivele nepublicării comunicatului COMCM. Reprezentanţii Bursei invocă o serie de prevederi ale Codului Bursei, potrivit cărora rapoartele trebuie să se refere la fapte care pot influenţa preţul instrumentelor financiare.

Astfel, conform prevederilor Codului BVB, "furnizarea continuă a informaţiilor se referă la informaţii cu privire la acte sau fapte care pot, direct sau indirect, afecta preţul instrumentelor financiare şi/sau decizia de a investi".

În plus, informaţiile transmise de emitenţi trebuie să aibă un conţinut cert, corect şi suficient. În caz contrar, la recomandarea BVB, emitentul va modifica ori completa respectivul comunicat, mai spun reprezentanţii Bursei.

BVB a solicitat CMCM revizuirea documentului astfel încât să se încadreze în prevederile Codului BVB, eliminând orice aprecieri personale sau jignitoare. Bursa mai spune că, dacă raportul COMCM, care "conţine o serie de aprecieri personale, inclusiv la adresa unor persoane din conducerea altui emitent" ar fi fost preluat şi publicat de BVB, ar fi putut aduce prejudicii instituţiei.

Bursa de Valori a informat ASF cu privire la document şi a solicitat punctul de vedere referitor la acesta.

BVB a transmis şi conducerii COMCM motivele refuzului publicării.

Ca urmare, conducerea COMCM a reclamat BVB, vineri, la Autoritatea de Supraveghere Financiară "pentru comportament abuziv şi discreţionar cu privire la favorizarea SIF Transilvania".

De asemenea, Gabriela Alexe, preşedintele Consilului de Administraţie al COMCM, solicită BVB să detalieze criteriile după care a stabilit că raportul companiei nu poate fi publicat, în condiţiile în care, potrivit reprezentantului COMCM, şi raportul SIF3 conţine "aprecieri personale şi jignitoare" la adresa lui Constantin Frăţilă.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Fratila s-a invatat ca in fotbal. Lupta cu Fercala a ajuns si prin comunicate la bursa. Seamana cu scandalul de la UARG din vremea lui Chelu. Fratila nu uita cand l-a dat afara Fercalezu din aga. Ce mai injura arbitru atunci si ce mai ameninta

    Este sau nu adevarat ca BURSA a publicat ulterior fara erata ? Evident ca si BURSA si ASF -ul sunt datoare la FERCALA. Asa ca singura sansa a lui FRATILA e sa se dea batut, vad ca sunt postaci de serviciu si la ora asta !

    1. tu crezi ca aia de la bvb stiu cum urla fratila cand l-a dat fercalezu afara din aga? Crezi ca s-au dus ei acolo? think before you speak!

    la AGA de la SIF , FERCALA BATEA CAMPII, si nu ne-a zis daca are sau nu 200.000 roni salariu, iar FRATILA a parasit sala nu l-a dat nimeni afara, nici macar tu ala care fabulezi pe langa subiect.Iar subiectul este A PUBLICAT BURSA UN NOU RAPORT FARA ERATA ??

    fratila s-a pus cu sistemul, fercala, asf , bvb,, dar voi actionarii sif v-ati uitat pe raportul auditorului financiar ? a-ti vazut ca fercala a facut tranzactii de 45 mil euro dara aprobarea CONSILILUI DE SUPRAVEGHERE ? a-ti vazut ca nu are decat o aprobare si aia pt numai 2,3 mil euro? numai DNA -ul poate sa intervina, oare se aude ?

    UPDATE

    08.09.2014 13:15 SIF3 Comunicat

    DORMITI SI LUATI SALARIU ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb