COMENTARIU BURSIER Bursele europene au încheiat în creştere săptămâna trecută

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 octombrie 2008

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au cres­cut vineri, indicele Dow Jones Stoxx 600 înregistrând cel mai important câştig săptămânal de după martie 2007, după ce "Sony Ericsson Mobile Communications" Ltd. a raportat rezultate financiare peste aşteptări. Piaţa a fost influenţată în mod pozitiv şi de declinul ratelor dobânzilor de pe piaţa monetară.

Acţiunile "Ericsson"AB, cel mai mare producător mondial de reţele de telefonie, au cres­cut cu 5%, la 50,20 coroane suedeze. Compania mixtă de pe segmentul telefoniei mobile, la care "Ericsson" este parte alături de "Sony" Corp. din Japonia, dar şi "Ericsson" au raportat, pentru trimestrul al treilea, pierderi inferioare aşteptărilor.

Acţiunile "Nokia" Oyj, cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, au urcat cu 11%, la 12,50 euro. "WestLB" şi-a modificat în sens pozitiv ratingul pentru aceste acţiuni: "păstrează", de la "reduce".

Titlurile "Royal Dutch Shell" Plc, cea mai mare companie petrolieră din Europa, au urcat cu 8,4%, la 1.402 pence. "Goldman Sachs Group" Inc. recomandă achiziţia de acţiuni "Shell". Creşterea a avut la bază şi revenirea cotaţiilor petroliere pe curs ascendent, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a convocat, pentru săptămâna aceasta, o reuniune de urgenţă, unde va fi analizată o posibilă reducere a producţiei.

Acţiunile "Total" SA, a treia companie petrolieră din Europa, au crescut cu 9,7%, la 36,44 euro. Acţiunile "Eni" SpA, cel mai mare producător de ţiţei din Italia, au urcat cu 15%, la 16 euro.

Titlurile "Carrefour" SA, cel mai mare retailer din Europa, au câştigat 8,6%, ajungând la 26,80 euro. "Goldman Sachs" a adăugat aceste acţiuni pe lis­ta "conviction buy".

Acţiunile "ING Groep" NV, cel mai mare grup financiar din Olanda, au scăzut cu 27%, la 7,34 euro. Banca a anunţat că, probabil, va raporta pierderi nete de 500 de milioane de euro (674 milioane de dolari) în trimestrul al treilea, din cauza deprecierii activelor, ca urmare a turbulenţelor de pe pieţele financiare.

Indicele european Stoxx 600 a urcat cu 3,8%, la 214,27 puncte. Creşterea a fost de 4,5% în intervalul 13-17 octombrie, aceasta fiind prima ascensiune săptămânala de după 12 septembrie.

Indicele DAX al pieţei din Frankfurt a urcat cu 3,4%, la 4.781,33 puncte, FTSE 100 al celei din Londra - cu 5,2%, la 4.063,01, CAC 40 al Bursei din Paris - cu 4,7%, la 3.329,92.

Pieţele americane, în declin

Acţiunile tranzacţionate la bursele din SUA au scăzut vineri, după publicarea cifrelor din care rezultă declinul încrederii consumatorilor americani şi al construcţiilor de locuinţe. Aceste date au anulat optimis­mul generat pe piaţă la un moment dat de declaraţiile făcute de miliardarul Warren Buffett, care i-a îndemnat pe investitori să cumpere acţiuni. Buffett, al doilea bogătaş al lumii, a scris într-un editorial: "Cumpăr acţiuni americane. O regulă simplă îmi dictează să fac acest lucru: fii temător atunci când alţii sunt lacomi şi fii lacom atunci când alţii sunt temători. Şi, în mod cert, teama este acum puternic răspândită".

Acţiunile "Wal Mart Stores" Inc., cel mai mare retailer din lume, au scăzut cu 1,6%, la 53,77 dolari.

Acţiunile "Caterpillar" Inc., cel mai mare producător mondial de excavatoare, au coborât cu 7,2%, la 39,32 dolari.

Titlurile "American International Group" Inc. (AIG), cel mai mare asigurator din lume, au scăzut cu 14%, la 2,10 dolari.

Indicele Standard & Poor"s 500 a scăzut cu 0,6%, la 940,55 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 1,4%, la 8.852,22, Nasdaq Composite - cu 0,4%, la 1.711,29.

Asia: Creşteri în unele sectoare

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Asia au crescut vineri, în principal cele ale societăţilor financiare şi ale producătorilor de utilităţi, ca urmare a declinului ratelor dobânzilor pe piaţa mo­netară.

Acţiunile "Mitsubishi UFJ Financial Group" Inc., cea mai mare bancă din Japonia, au crescut cu 2,6%, la 760 yeni.

Autorităţile din Singapore şi Malaiezia au anunţat, joi, că vor garanta depozitele bancare, urmând exemplul celor din Hong Kong, Indonezia, Australia şi Noua Zeelandă.

Acţiunile "Westfield Group", cel mai important deţinător de centre comerciale din lume (după valoarea de piaţă), au urcat cu 5,1%, la 16,65 dolari australieni.

Acţiunile "Electric Power" Co., cel mai mare producător de energie din Asia, au urcat cu 8,8%, la 2.585 yeni, datorită declinului cotaţiilor ţiţeiului. Acţiunile "Kansai Electric Power" Co. au crescut cu 8,4%, la 2.250 yeni. Ambele companii utilizează petrol greu în procesul de fabricaţie.

Titlurile "Nippon Telegraph & Telephone" Corp. (NTT), fos­tul monopol japonez de telefonie, au câştigat 9,8%, ajungând la 425.000 yeni (cea mai mare creştere de după 14 mai). "Nikko Citigroup" Ltd. i-a îndemnat pe investitori să facă plasamente în acţiuni NTT.

Titlurile KDDI Corp., al doilea operator de telefonie mobilă din Japonia, au urcat cu 7,1%, la 545.000 yeni. "Nikko Citigroup" şi-a modificat în sens pozitiv ratingul acordat acestor titluri: "cumpără", de la "păstrează".

Acţiunile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume, au scăzut cu 4,7%, la 24,59 dolari aus­tralieni, ca urmare a declinului cotaţiilor metalelor.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a crescut cu 2,8%, la 8.693,82 puncte, S&P/ASX 200 al celei din Sydney a scăzut cu 1,1%, la 3.970,80, Kos­pi al pieţei din Seul - cu 2,7%, la 1.180,67.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb