COMENTARIU BURSIER Motive de creştere în Europa

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 octombrie 2008

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce "Ericsson" AB a raportat rezultate financiare peste aşteptări pentru trimestrul al treilea. În plus, au avut influenţă noile eforturi ale guvernelor de a sprijini sistemul financiar, dar şi evoluţia cotaţiei petrolului.

Acţiunile "Ericsson", cel mai mare producător mondial de reţele de telefonie fără fir, au urcat cu 22%, la 61 de coroane suedeze. "Citigroup" recomandă cumpărarea de acţiuni "Ericsson".

Titlurile "ING Groep" NV, cel mai mare grup financiar din Olanda, au crescut cu 18%, la 8,67 euro. Guvernul olandez sprijină cu 10 miliarde de euro ING, în vederea majorării capitalului băncii.

Acţiunile "Prudential" Plc, al doilea asigurator din Marea Britanie, au urcat cu 13%, la 305.5 pence. Sunday Times informează că "Prudential" poartă negocieri avansate cu fonduri de investiţii din China şi Orientul Mijlociu în vederea vânzării a 20% din companie. Conform publicaţiei britanice, care nu citează nicio sursă, "Prudential" are nevoie de bani pentru finanţarea ofertei de 15 miliarde de dolari pentru operaţiunile derulate în Asia de cel mai mare asigurator mondial, "American International Group" Inc. (AIG). Purtătorul de cuvânt al "Prudential", Jon Bunn, a refuzat să facă vreo declaraţie în acest sens.

Acţiunile "Royal Dutch Shell" Plc, cea mai mare companie petrolieră din Europa, au câştigat 5,5%, afişând un preţ de 1.479 pence. Acţiunile "Total" SA, a treia societate petrolieră de pe continent, au urcat cu 6,3%, la 38,715 euro.

Titlurile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume, au crescut cu 5,3%, la 943 pence, iar cele ale "Rio Tinto Group", numărul trei mondial, cu 6%, la 2.385 pence, în urma ascensiunii preţului cuprului.

Acţiunile "Société Générale" SA, a doua bancă din Franţa, au scăzut cu 9%, la 41,22 euro. Pe piaţă există, din nou, speculaţii potrivit cărora banca ar putea avea nevoie de o majorare de capital. Purtătorul de cuvânt al "Société Générale", Stephanie Carson-Parker, nu a comentat în acest sens.

Potrivit analiştilor de la "Merrill Lynch & Co", băncile europene, printre care "Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă germană, şi "UniCredit" SpA, cea mai mare bancă italiană, ar putea nevoie, per total, de majorări de capital de 73 miliarde de euro. Conform "Merrill Lynch", "Société Générale" ar putea necesita 6,5 miliarde de euro.

Indicele DAX al pieţei din Frankfurt a urcat cu 0,6%, la 4.810,59 puncte, FTSE 100 al celei din Londra - cu 2,1%, la 4.149,46, CAC 40 al Bursei din Paris - cu 1,4%, la 3.378,65.

Ascensiune şi în SUA

Acţiunile tranzacţionate la bursele din SUA au crescut ieri, în deschidere, după ce "Halliburton" Co. a raportat un profit peste aşteptări.

Acţiunile "Halliburton", al doilea furnizor mondial de servicii pentru câmpuri petroliere, au crescut cu 16%, la 21,14 dolari. Titlurile "Exxon Mobil" Corp.,cea mai mare companie petrolieră din lume, au urcat cu 3,4%, la 70,34 dolari.

La ora 9:35, indicele Standard & Poor"s 500 a urcat cu 1,5%, la 954,44 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 1,1%, la 8.953,45, Nasdaq Composite - cu 1,2%, la 1.731,75.

Asia: Băncile şi companiile energetice, în creştere

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Asia au crescut ieri, în principal cele ale băncilor şi producătorilor de energie, după ce guvernul din Coreea de Sud a anunţat cel mai important pachet de salvare financiară din Asia, iar preţul petrolului a urmat un curs ascendent.

Acţiunile "Hana Financial Group" Inc., care controlează a patra bancă din Coreea de Sud, au crescut cu 8,4%, la 22.000 woni. Titlurile "Shinhan Financial Group" Ltd., al doilea grup financiar din Coreea de Sud, au urcat cu 5,3%, la 35.500 woni. Guvernul de la Seul a garantat 100 de miliarde de dolari pentru datoriile băncilor în monedă străină. Titlurile "Mitsubishi UFJ Financial Group" Inc., cea mai mare bancă din Japonia, au câştigat 5,3%, ajungând la 800 yeni. Titlurile "National Australia Bank" Ltd., cea mai mare bancă australiană (după valoarea activelor), au crescut cu 6,4%, la 22,98 dolari australieni.

Acţiunile "Fubon Financial Holding" Co. au crescut cu 6,7%, la 19,05 dolari taiwanezi, după ce a anunţat că preia divizia de asigurări de viaţă pe care o deţine "ING Groep" NV în Taiwan. Societatea va emite acţiuni noi pentru a fiannţa tranzacţia în valoare de 600 de milioane de dolari.

Acţiunile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume şi cel mai important producător petrolier din Australia, au crescut cu 7,7%, la 26,49 dolari australieni. Titlurile "Woodside Petroleum" Ltd., numărul doi local în domeniu, au urcat cu 6,4%, la 38,31 dolari australieni. Acţiunile "Marubeni" Corp., care obţine mai bine de 25% din cifra vânzărilor în sectorul energetic, au urcat cu 5,2%, la 406 yeni.

Acţiunile "Nissan Motor" Co., al treilea constructor auto din Japonia, au crescut cu 8,9%, la 527 yeni. Acţiunile "Daihatsu Motor" Co., producător de autoturisme mini, au crescut cu 6,5%, la 961 yeni. UBS AG şi-a modificat în sens pozitiv recomandarea pentru acţiunile ambelor companii, îndemnându-i pe inevstitori să cumpere.

Acţiunile "Panasonic" Corp., cel mai mare producător mondial de electronice de consum, au urcat cu 8,9%, la 1.633 yeni. Cotidianul Nikkei informează că profitul operaţional al companiei nipone ar putea depăşi estimările conducerii.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a urcat cu 3,6%, la 9.005,59 puncte, Kospi al pieţei din Seul - cu 2,3%, la 1.207,63, S&P/ASX 200 al celei din Sydney - cu 4,3%, la 4.142,30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb