Comisia de la Veneţia a publicat astăzi un raport referitor la anularea alegerilor prezidenţiale din România de către Curtea Constituţională. În document, Comisia subliniază că o astfel de decizie nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe informaţii clasificate, ci pe dovezi clare şi transparente accesibile publicului. De asemenea, Comisia a precizat că nu este de competenţa sa să analizeze anularea alegerilor din România, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins solicitarea lui Călin Georgescu.
"Dovedirea încălcărilor legii prin campanii online şi prin intermediul social media este deosebit de dificilă. Deciziile bine motivate şi transparente cu privire la astfel de chestiuni sunt cruciale. În opinia Comisiei de la Veneţia, astfel de decizii ar trebui să indice cu precizie încălcările şi dovezile, şi nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informaţii clasificate (care pot fi folosite doar ca informaţii contextuale), deoarece acest lucru nu ar garanta transparenţa şi verificabilitatea necesare", se arată în documentul citat.
Comisia de la Veneţia subliniază în raportul său importanţa respectării dreptului la apărare pentru toate părţile implicate în procesul electoral, afirmând că "părţile afectate trebuie să aibă posibilitatea de a-şi prezenta punctele de vedere şi dovezile". Acest principiu este esenţial pentru transparenţa şi corectitudinea deciziilor judiciare.
Raportul atrage atenţia asupra caracterului excepţional al deciziei Curţii Constituţionale de a anula primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Deşi nu este prima anulare a alegerilor prezidenţiale la nivel european, cazul României este considerat unic din mai multe perspective.
Raportul Comisiei de la Veneţia evidenţiază câteva puncte-cheie privind decizia Curţii Constituţionale de a anula alegerile prezidenţiale din România.
• Competenţa extinsă a Curţii Constituţionale
Curtea s-a sesizat din oficiu, invocând atribuţia sa de a supraveghea respectarea procedurii de alegere a Preşedintelui României şi de a confirma rezultatele votului.
• Interferenţa digitală
Decizia Curţii s-a bazat pe constatarea interferenţei prin reţelele de socializare şi utilizarea disfuncţională a tehnologiilor digitale şi a inteligenţei artificiale în avantajul unuia dintre candidaţi. Influenţa aceasta nu a afectat direct procesul electoral propriu-zis, ci mai degrabă fazele pregătitoare şi deciziile alegătorilor, în condiţii de netransparenţă.
• Încălcarea legilor electorale şi suveranitatea statului
Curtea a considerat că finanţarea necorespunzătoare a campaniei şi lipsa de corectitudine a alegerilor au constituit motive de anulare. În plus, s-a subliniat existenţa unui atac asupra suveranităţii României prin influenţe externe asupra procesului electoral.
Decizia evidenţiază preocupările legate de integritatea proceselor democratice în contextul noilor provocări tehnologice şi geopolitice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2025, 13:36)
"Comisia de la Veneţia: Anularea alegerilor necesită dovezi transparente"
vai de mine !! si Comisia de la Veneţia este agent platit de Putin,
mai bine renuntam la alegeri si asteptam ca liderii politici sa
fie numiti de Ursula Pfitzer, mama !!! ce distractie o sa avem
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de BladiMeri în data de 27.01.2025, 13:57)
.".....raportul său importanţa respectării dreptului la apărare pentru toate părţile implicate în procesul electoral, afirmând că "părţile afectate trebuie să aibă posibilitatea de a-şi prezenta punctele de vedere şi dovezile". Și ce să vezi? Judecătorii din România nu au acceptat nicio probă! Chiar putinistă Comisia de la Veneția!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2025, 16:56)
"Comisia a precizat că nu este de competenţa sa să analizeze anularea alegerilor din România, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins solicitarea lui Călin Georgescu."
"Curtea a considerat că finanţarea necorespunzătoare a campaniei şi lipsa de corectitudine a alegerilor au constituit motive de anulare. În plus, s-a subliniat existenţa unui atac asupra suveranităţii României prin influenţe externe asupra procesului electoral."
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2025, 22:14)
Ba pe fata ne mintiti. Nu aveti nicio dovada. In Romania nu exista democratie, exista doar hotie. Abuziv ati anulat alegerile cei 9 judectaori de la CCR trebuie bagati la puscarie, fara pensie si fara drept de practica.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Nic în data de 27.01.2025, 13:55)
Dovezile sunt secrete!asa de secrete,ca nimeni nu le-a vazut.ce proasta e comisia asta,nu intelege nimic!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2025, 15:02)
cum se chinuie si astia sa se spele pe maini de lovitura de stat ...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2025, 16:43)
cu influenta ruseasca nu se poate lupta cu metode democratice ne place sau nu trebuie sa aplicam metode rusesti
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2025, 16:52)
Dc aplicau metode rusesti politicianul mic si rosu era cazut de la fereastra.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2025, 17:42)
Du-te bai in rusia daca vrei metode rusesti. Hai, davai.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Tic-tac în data de 27.01.2025, 17:23)
Sunt numai buni de puscarie johanis si ceceristii.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2025, 17:33)
puscarie politica ca la rusi, poate pt pionul rusnac
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2025, 08:00)
Acesti oameni nu inteleg faptul ca toate manevrele care sau facut, care se fac si se vor face in legatura cu alegerile sunut manipulari destinate modificarii vointei alegatorilor, sunt ilicite, mascate bine, greu de scos la lumina, si mai ales greu de dovedit.
Cum sa fie transparenta o asemene actiune.