Comisia Europeană a prezentat a doua parte a pachetului de toamnă al semestrului european

A.D.
Miscellanea / 18 decembrie 2024

Comisia Europeană a prezentat a doua parte a pachetului de toamnă al semestrului european

Comisia Europeană a prezentat astăzi, a doua parte a pachetului de toamnă al semestrului european, potrivit unui comunicat al executivului comunitar.

A doua parte a ciclului de punere în aplicare al noului cadru de guvernanţă economică, lansată după prima parte din 26 noiembrie, include: propunerea Comisiei privind politica economică a zonei euro pentru 2025, Raportul mecanismului de alertă pentru 2025 şi propunerea de raport comun privind ocuparea forţei de muncă pentru 2025.

Recomandarea privind zona euro oferă statelor membre consiliere strategică asupra aspectelor ce influenţează funcţionarea zonei euro. În acest an, recomandarea îndeamnă statele membre să acţioneze atât individual, prin implementarea planurilor de redresare şi rezilienţă, cât şi colectiv în cadrul Eurogrupului, pentru a îmbunătăţi competitivitatea, a stimula rezilienţa economică şi a asigura stabilitatea macroeconomică şi financiară.

Raportul privind mecanismul de alertă (RMA) este un instrument pentru identificarea dezechilibrelor macroeconomice care pot afecta economiile statelor membre sau UE în ansamblu. Acesta dă startul procedurii anuale privind dezechilibrele macroeconomice, evidenţiind statele ce necesită analize suplimentare pentru a stabili dacă se confruntă cu dezechilibre. În 2025, vor fi realizate bilanţuri aprofundate pentru cele nouă state membre în care s-au identificat dezechilibre sau dezechilibre excesive în 2024: Cipru, Germania, Grecia, Italia, Ungaria, Ţările de Jos, România, Slovacia şi Suedia.

Raportul privind mecanismul de alertă (RMA) din acest an concluzionează că se justifică realizarea unui bilanţ aprofundat suplimentar pentru Estonia, din cauza riscurilor specifice legate de apariţia unor dezechilibre noi. Estonia se confruntă în continuare cu pierderi semnificative în ceea ce priveşte competitivitatea costurilor, cauzate de presiuni mari asupra costurilor, deteriorarea balanţei contului curent şi creşterea preţurilor locuinţelor şi a împrumuturilor gospodăriilor. Aceste probleme indică necesitatea unei monitorizări mai detaliate a economiei Estoniei.

Propunerea de Raport comun privind ocuparea forţei de muncă confirmă rezilienţa remarcabilă a pieţei forţei de muncă din UE. Rata de ocupare a forţei de muncă a atins un nivel record de 75,3% în 2023 şi a continuat să crească la 75,8% în al doilea trimestru din 2024. În acelaşi timp, rata şomajului a scăzut la un minim istoric de 6,1% în 2023, continuând să scadă în 2024. Totuşi, productivitatea muncii a încetinit în 2023, după o scădere semnificativă între 2010 şi 2019, ceea ce ar putea afecta competitivitatea globală a UE şi capacitatea de a susţine creşterea economică şi îmbunătăţirea nivelului de trai.

Potrivit sursei citate, în a doua jumătate a anului 2023, salariile reale au început să se redreseze pe măsură ce presiunile inflaţioniste s-au atenuat, dar nu au reînnoit complet puterea de cumpărare pierdută anterior. Salariile minime adecvate sunt esenţiale pentru protejarea persoanelor cu venituri mici şi pentru reducerea sărăciei în rândul angajaţilor, stimulând cererea şi consolidând stimulentele pentru muncă. Totuşi, deficitul de forţă de muncă şi de competenţe rămâne un obstacol major pentru creşterea productivităţii, inovare şi competitivitate. În martie 2024, Comisia a lansat un plan de acţiune pentru a aborda aceste deficite, bazat pe iniţiative existente şi măsuri noi care urmează să fie implementate de UE, statele membre şi partenerii sociali.

Raportul comun privind ocuparea forţei de muncă pentru 2025 se concentrează pe analiza situaţiei fiecărei ţări în domeniul ocupării forţei de muncă, competenţelor şi aspectelor sociale, conform principiilor cadrului de convergenţă socială din noul cadru de guvernanţă economică. De asemenea, raportul monitorizează progresul realizat în vederea atingerii obiectivelor stabilite pentru 2030 în Planul de acţiune privind Pilonul european al drepturilor sociale. UE este pe cale să atingă obiectivul principal de ocupare a forţei de muncă de 78% până în 2030, însă sunt necesare progrese semnificative pentru a asigura participarea anuală a 60% dintre adulţi la activităţi de învăţare şi pentru a reduce cu cel puţin 15 milioane numărul persoanelor expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială.

Comisia Europeană invită Eurogrupul şi Consiliul să discute şi să aprobe orientările propuse în cadrul celei de-a doua părţi a pachetului de toamnă. De asemenea, Comisia aşteaptă cu interes să participe la un dialog constructiv cu Parlamentul European privind acest pachet şi etapele ulterioare ale semestrului european, continuând colaborarea cu partenerii sociali şi părţile interesate, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb