Comisia Europeană are obiecţii privind oferta OMV pentru MOL

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iunie 2008

Comisia Europeană are obiecţii privind oferta OMV pentru MOL

Comisia Europeană a tran­s­mis grupului energetic aus­triac OMV AG o listă cu obiecţii referitoare la oferta pentru preluarea companiei maghiare de petrol şi gaze MOL, care se ridică la 2.800 miliarde de forinţi (18,1 miliarde de dolari).

"Putem confirma că am primit, săptămâna trecută, un comunicat cu obiecţiile Uniunii Europene", a declarat un purtător de cuvânt al OMV, Charles Armitstead.

Dora Somlyai, purtător de cuvânt al MOL, a afirmat: "Este un punct important în investigaţia demarată de Comisia Europeană", însă a refuzat să dezvăluie conţinutul documentului.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a reluat investigaţia asupra planurilor grupului OMV de a prelua MOL, după ce compania aus­triacă a prezentat informaţiile suplimentare solicitate de executivul comunitar. Termenul limită până la care Comisia Europeană urmează să-şi prezinte concluziile privind această tranzacţie, este 18 septembrie 2008.

"Comisia Europeană nu face niciodată comentarii cu privire la investigaţiile în derulare", a menţionat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Jonathan Todd.

În ultimul an, cele două companii au fost implicate într-un conflict declanşat de intenţia OMV de a prelua MOL. La finele lunii iunie 2007, OMV a anunţat că a achiziţionat un pachet de 8,6% din MOL pentru aproximativ un miliard de euro (1,3 miliarde de dolari), participaţia companiei austriece la MOL ajungând la 18,6%. În plus, OMV i-a propus companiei MOL o extindere a cooperării, propunere respinsă de societatea maghiară, care a apreciat că acest lucru ar însemna eliminarea competiţiei regionale. Ulterior, la data de 25 septembrie 2007, grupul OMV a anunţat că şi-a majorat participaţia pe care o deţine la MOL la 20,2%, subliniind că este pregătit să cumpere şi restul de 80% din acţiunile pe care nu le deţine, printr-o tranzacţie care evaluează compania din Ungaria la 3.500 de miliarde de forinţi (peste 14 miliarde de euro). MOL şi guvernul maghiar se opun acestui plan, considerând că preluarea ar dis­truge valoarea societăţii maghiare.

În martie 2008, Comisia Europeană a lansat o investigaţie asupra proiectului fuziunii OMV-MOL, urmărind să răspundă temerilor potrivit cărora această operaţiune va reduce semnificativ concurenţa pe pieţele energetice din Europa Centrală şi de Est. OMV deţine singura rafinărie din Aus­tria, cea de la Schwechat, alte două rafinării în Bavaria şi, în plus, are în proprietate pachetul majoritar de acţiuni de la "Petrom" SA, care controlează rafinăriile din Piteşti şi Ploieşti.

MOL deţine "Slovnaft", care operează singura rafinărie din Slovacia, are un pachet de 25% din acţiunile companiei petroliere croate INA, iar anul trecut a preluat compania italiană IES ("Italiana Energia e Servizi" SpA), care deţine o rafinărie la Mantova.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb