Comisia Europeană investeşte 3,6 miliarde de euro

D.R.
Fonduri Europene / 13 iulie 2023

Comisia Europeană investeşte 3,6 miliarde de euro

Comisia Europeană a anunţat astăzi că a acordat peste 3,6 miliarde de euro pentru 41 de proiecte la scară largă din domeniul tehnologiilor curate, care urmează să fie finanţate prin intermediul Fondului pentru inovare al UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, informează Agerpres.

Aceste proiecte vizează planul REPowerEU şi eliminarea treptată a importurilor europene de combustibili fosili din Rusia. Proiectele acoperă o gamă largă de industrii, cum ar fi industria cimentului, a oţelului, a biocarburanţilor avansaţi, a combustibililor de aviaţie derivaţi din surse regenerabile, a energiei eoliene şi solare şi a hidrogenului din surse regenerabile şi a derivaţilor acestuia. Finanţarea va contribui la ecologizarea unor sectoare importante ale economiei europene, în special a celor care sunt dificil de decarbonizat.

Proiectele selectate vizează 15 state membre ale UE: Austria, Belgia, Croaţia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Ţările de Jos, Portugalia, Spania şi Suedia, precum şi în Norvegia. Toate proiectele sprijinite vor intra în funcţiune înainte de 2030.Cele 41 de proiecte au fost selectate în urma celei de a treia cereri de propuneri de proiecte la scară largă, care a acoperit patru teme: decarbonizarea "generală"; "electrificarea industriei şi hidrogenul"; "producţia de tehnologii curate", precum şi "proiecte-pilot de dimensiuni medii".

În cadrul temei decarbonizării "generale" sunt opt proiecte în valoare de 1,4 miliarde de euro. Acestea includ trei proiecte care provin din rafinării şi cinci proiecte din sectorul cimentului şi al varului şi sunt situate în Belgia, Croaţia, Germania, Grecia, Ţările de Jos, Portugalia şi Suedia.În cadrul temei "electrificării industriei şi hidrogenului" sunt 13 proiecte în valoare de aproape 1,2 miliarde de euro. Printre acestea se numără şase proiecte privind producţia de hidrogen din surse regenerabile, precum şi şapte proiecte privind utilizarea hidrogenului în diferite sectoare: industria chimică, rafinării şi oţel. Proiectele sunt situate în Austria, Belgia, Franţa, Germania, Ţările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia şi Norvegia.

În cadrul temei "producţiei de tehnologii curate" sunt 11 proiecte în valoare de aproape 800 milioane de euro. Acestea includ patru proiecte privind producţia de electrolizoare, patru proiecte privind bateriile (inclusiv reciclarea) şi trei proiecte privind panourile şi modulele fotovoltaice, situate în Belgia, Danemarca, Germania, Finlanda, Spania, Suedia şi Norvegia. În cadrul temei "proiectelor-pilot de dimensiuni medii" sunt nouă proiecte în valoare de 250 de milioane de euro. Printre acestea se numără două proiecte din domeniul energiei eoliene, două din domeniul energiei oceanice, două privind produsele chimice şi proiecte din sectorul sticlei, privind captarea carbonului şi e-combustibilii. Proiectele sunt situate în Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Ţările de Jos, Spania şi Norvegia.

Proiectele selectate au fost evaluate de experţi independenţi pe baza a cinci criterii de atribuire: capacitatea de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră în comparaţie cu tehnologiile tradiţionale; nivelul de inovare; maturitatea operaţională, financiară şi tehnică; scalabilitatea, precum şi eficienţa din punctul de vedere al costurilor. Pe lângă cele 41 de proiecte selectate astăzi pentru finanţare, alte proiecte promiţătoare, dar insuficient de mature, vor primi asistenţă pentru dezvoltare din partea Băncii Europene de Investiţii. Acestea vor fi anunţate în ultimul trimestru al anului 2023. La sfârşitul anului, Comisia Europeană va lansa următoarea cerere de propuneri pentru proiecte la scară largă în cadrul Fondului pentru Inovare, cu un buget majorat de 4 miliarde de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Primesc finantare si minele de carbune/lignit cu centralele aferente,

    redeschise in Germania si Polonia,precum si transportul LNG american

    cu tanchere "bombe ecologice" inca 20 de ani conform contractului cu UE ???? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb