Comisia Europeană îşi intensifică controlul asupra TikTok în urma rolului său avut în alegerile prezidenţiale din România, pentru a decide dacă TikTok a încălcat cumva legislaţia comunitară privind social media (DSA), scrie POLITICO.
Bruxelles-ul a ordonat joi aplicaţiei de partajare video să "păstreze documentele şi informaţiile interne" privind funcţionarea sistemului său de recomandare şi modul în care gestionează riscurile de manipulare. De asemenea, TikTok trebuie să stocheze datele care se referă la încălcările interdicţiei sale în ceea ce priveşte publicitatea politică.
Ordinul Comisiei Europene se referă la toate alegerile naţionale - nu doar la cele din România - şi este valabil până în martie. Acest interval de timp include datele privind viitoarele alegeri din Germania, notează POLITICO.
TikTok este supravegheată de departamentul tehnic al Comisiei Europene, în cadrul DSA.
Noua măsură anunţată de Comisia Europeană urmează declasificării, miercuri, a unor documente ale serviciilor române de informaţii, care susţin că influenceri plătiţi au stimulat contul ultranaţionalistului Călin Georgescu în perioada premergătoare primului tur al alegerilor prezidenţiale din România, mai scrie POLITICO.
Decizia ar trebui să ajute "anchetatorii să stabilească faptele", a declarat Henna Virkkunen, noul comisar pentru tehnologie, şi se adaugă la setul anterior de întrebări pe care Comisia l-a trimis vinerea trecută companiei.
Comisia subliniază într-un comunicat că nu a decis încă dacă TikTok a încălcat legea UE privind moderarea conţinutului, Digital Services Act (DSA), iar solicitarea de stocare a datelor şi a probelor este menită să monitorizeze conformitatea.
Bruxelles-ul a analizat treptat platforma în ultimele două săptămâni, după ce a fost presată de autorităţile de reglementare române, menţionează POLITICO. Cu toate acestea, Bruxelles-ul vrea să fie vigilent pentru a preveni interferenţa în general în alegeri naţionale. În comunicatul de presă de joi, Comisia a repetat această poziţie şi a spus că "nu se adresează procesului electoral românesc".
Bruxelles-ul cere, totodată, şi ajutorul capitalelor europene. Vineri, executivul UE se va întâlni cu cele 27 de autorităţi care supraveghează aplicarea DSA în ţările membre.
"Am cooperat deja cu Comisia şi vom continua să facem acest lucru", a declarat TikTok. "Aşteptăm cu nerăbdare să stabilim faptele ca urmare a unor speculaţii şi rapoarte inexacte pe care le-am văzut", a transmis platforma.
1. Asta am vrut sa aud
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2024, 15:34)
Asta am vrut sa aud "ordin de la partid" catre o retea sociala care a inlesnit libera comunicare.
Tineti-o tot asa, baieti !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2024, 16:07)
Asta e, Putler te va căuta pe altă cale.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2024, 16:16)
"libera" comunicare ????????????
esti total nebun omule!
LIBERA comunicare ?????? pe o retea chinezeasca , China fiind aliata directa a Rusiei ?
Ban.Cher.Vali
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2024, 16:05)
Recomand Comisiei Europene sa interzica Tik Tok si Telegram pe intreg teritoriul Uniunii Europene !
Ban.Cher.Vali
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2024, 17:39)
Măcar pentru cei sub 18 ani.