Comisia Europeană propune simplificarea accesului la fondurile şi instrumentele UE

Ziarul BURSA #Internaţional / 12 iulie 2017

Comisia Europeană propune simplificarea accesului la fondurile şi instrumentele UE

Comisia Europeană a prezentat, ieri, raportul final realizat de un grup de experţi independenţi referitor la cadrul simplificat privind fondurile Uniunii Europene după 2020, se arată într-un comunicat de presă al forului comunitar, conform Agerpres.

Deşi realizările politicii de coeziune a UE sunt în mod incontestabil pozitive, numărul mare de norme care există în prezent nu facilitează întotdeauna activitatea administraţiilor locale care gestionează fondurile UE sau pe cea a întreprinderilor care doresc să solicite finanţare din partea UE. Prin urmare, simplificarea este esenţială, se arată în raport, iar Comisia Europeană ar trebui să examineze modalităţi de a simplifica şi mai mult accesul la fondurile UE în cadrul bugetar pentru perioada de după 2020.

Acesta este principalul mesaj pe care grupul la nivel înalt pentru simplificare doreşte să îl integreze în discuţia cu privire la viitorul finanţelor UE, care a fost lansată de Comisie la 28 iunie, prin publicarea documentului său de reflecţie special, ultimul dintr-o serie de cinci documente de reflecţie prezentate în urma publicării de către CE, la 1 martie, a Cărţii albe privind viitorul Europei.

"Cetăţenii aşteaptă mai mult din partea UE, dar bugetul UE este în scădere. Pentru a soluţiona această dilemă, trebuie să valorificăm la maximum fiecare euro pe care îl cheltuim. Iar simplificarea normelor contribuie la eficientizarea cheltuielilor", a declarat comisarul Gunther H. Oettinger, responsabil pentru buget şi resurse umane.

"Norme mai puţine şi mai simple înseamnă rezultate mai bune şi mai puţine erori. Haideţi să ne concentrăm asupra a ceea ce este cu adevărat important: ameliorarea vieţii cetăţenilor pretutindeni în Europa", a afirmat comisarul pentru politică regională, Corina Creţu.

"Prin utilizarea întregului potenţial al simplificării, vom economisi bani şi timp, care vor putea fi folosite în schimb pentru stimularea convergenţei sociale în toată Europa", a apreciat comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, Marianne Thyssen.

"Simplificarea accesului la fondurile de coeziune ale UE şi a utilizării acestora va contribui cu siguranţă la apropierea cetăţenilor de UE", a explicat preşedintele grupului la nivel înalt, Siim Kallas.

Potrivit grupului, arhitectura actuală a normelor este eficace, dar trebuie simplificată. Ar trebui menţinută guvernanţa partajată a gestionării pentru a se asigura încrederea reciprocă şi asumarea obiectivelor comune în materie de creştere şi de creare a locurilor de muncă. Însă, cea mai bună metodă de simplificare a normelor este reducerea numărului acestora; grupul propune norme care trebuie eliminate sau reduse drastic.

Normele din cadrul diferitelor fonduri şi instrumente ale UE ar trebui armonizate în ceea ce priveşte ajutoarele de stat, achiziţiile publice şi metodele de rambursare a costurilor, pentru a facilita sinergiile şi pentru a permite beneficiarilor să solicite, pentru acelaşi proiect, fonduri UE din surse diferite. De exemplu, aplicarea aceloraşi norme în cadrul politicii de coeziune şi în cadrul Fondului european pentru investiţii strategice (FEIS) ar permite facilitarea accesului la sprijin pentru întreprinderile mici.

Un cadru mult mai simplificat ar trebui să fie accesibil tuturor statelor membre şi regiunilor, cu condiţia ca acestea să îndeplinească o serie de criterii: sisteme fiabile de gestiune şi control; un nivel semnificativ de cofinanţare naţională, pentru a încuraja realizarea de cheltuieli eficiente; identificarea principalelor reforme structurale în scopul implementării şi al concentrării asupra unui număr redus de domenii de politică, pentru a se putea obţine rezultate.

Grupul sugerează că, în acest caz, normele UE s-ar limita la priorităţile de investiţii strategice şi la principiile privind cheltuielile. Fondurile UE ar urma să fie acordate prin intermediul mecanismelor administrative naţionale existente, iar activitatea de audit a Comisiei ar fi limitată. Statul membru şi Comisia ar urma să convină asupra reformelor structurale necesare şi asupra rezultatelor concrete care vor face obiectul rambursării.

Comisarul Oettinger a prezentat, marţi, trei rapoarte privind implementarea bugetului UE pentru 2016. Una dintre concluzii este că simplificarea normelor UE facilitează utilizarea fondurilor UE în mod eficace şi corect de către autorităţile, fermierii şi întreprinderile locale. În acelaşi spirit, Comisia a propus, în septembrie 2016, simplificarea normelor în temeiul cărora statele membre şi alţi beneficiari primesc bani de la UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb