COMISIA EUROPEANĂ: Războiul declanşat de Rusia va încetini economia europeană şi va stimula inflaţia

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iulie 2022

Războiul declanşat de Rusia va încetini economia europeană şi va stimula inflaţia

Executivul comunitar a publicat estimările economice intermediare Îngrijorări în Germania că Rusia nu va mai reporni fluxul de gaze prin Nord Stream după 21 iulie, data finalizării unor lucrări de mententanţă începute săptămâna aceasta

Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei continuă să afecteze negativ economia Uniunii Europene (UE), orientând-o către o creştere mai redusă şi o inflaţie mai ridicată comparativ cu previziunile economice din primăvară, a anunţat, ieri, Comisia Europeană, care a publicat noi estimări economice privind dinamica economiilor europene.

Astfel, conform previziunilor economice de vară ale Comisiei, economia UE va creşte cu 2,7% în 2022 şi cu 1,5% în 2023. În zona euro se anticipează o creştere de 2,6% în 2022 şi o creştere mai lentă în 2023, de 1,4%, în 2023. De notat că economia europeană stagnează deja de circa trei trimestre, perioadă în care inflaţia a continuat să accelereze pe fondul şocurilor pe partea ofertei.

În ceea ce priveşte inflaţia, Comisia Europeană estimează că inflaţia medie anuală va atinge niveluri istorice maxime în 2022, de 7,6% în zona euro şi 8,3% în UE, înainte de a scădea în 2023 la 4% în zona euro şi 4,6% în UE. În luna mai, Comisia estima o rată a inflaţiei de 6,1% pentru 2022, respectiv o rată de 2,7% în 2023. În Statele Unite, date publicate miercuri au arătat că inflaţia a accelerat la cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani, la o rată anuală de 9,1%, mult peste aşteptări, Federal Reserve (Fed) fiind acum aşteptată să majoreze dobânda-cheie cu 100 de puncte de bază la şedinţa de politică monetară din finalul acestei luni.

Comparativ, în luna mai a acestui an, Comisia Europeană prognoza, atât pentru Uniunea Europeană cât şi pentru zona euro, o creştere a PIB real (ajustată cu inflaţia) de 2,7% în 2022, urmată de un avans de 2,3% în 2023.

"Invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia continuă să trimită unde de şoc în întreaga economie mondială.

Acţiunile Moscovei perturbă aprovizionarea cu energie şi cu cereale, determinând creşterea preţurilor şi slăbirea încrederii. În Europa, se preconizează că dinamica generată de redeschiderea economiilor noastre va susţine creşterea anuală în 2022, dar pentru 2023 ne-am revizuit considerabil previziunile în sens descrescător. În prezent, se preconizează că inflaţia, deja extrem de ridicată, va atinge un nivel record în cursul acestui an, după care va scădea treptat în 2023. Întrucât evoluţia războiului şi fiabilitatea aprovizionării cu gaze rămân necunoscute, previziunile sunt umbrite de un grad ridicat de incertitudine şi de riscuri de evoluţie negativă", a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, în cadrul unei declaraţii de presă.

În ansamblu, potrivit estimărilor Comisiei, economia UE va continua crească, dar într-un ritm mult mai lent decât se preconizase în previziunile din primăvară.

"Pe lângă creşterea puternică a preţurilor din al doilea trimestru, se preconizează că o nouă creştere a preţurilor la gazele naturale în Europa urmează să se repercuteze asupra consumatorilor şi prin intermediul preţurilor la energia electrică. Se preconizează că inflaţia va atinge un nivel maxim de 8,4% în al treilea trimestru al anului 2022 în zona euro, după care va scădea constant, ajungând la sub 3% în ultimul trimestru al anului 2023, atât în zona euro, cât şi în UE, pe măsură ce se vor diminua presiunile exercitate de preţurile produselor de bază şi de constrângerile în materie de aprovizionare", se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Potrivit Comisiei Europene, riscurile legate de previziunile privind activitatea economică şi inflaţia depind în mare măsură de evoluţia războiului şi, în special, de implicaţiile acestuia pentru aprovizionarea cu gaze a Europei. Noile creşteri ale preţurilor la gaze ar putea să conducă la o creştere suplimentară a inflaţiei şi la frânarea creşterii economice. Efectele secundare ar putea, la rândul lor, să amplifice forţele inflaţioniste şi să conducă la o înăsprire mai accentuată a condiţiilor financiare, care nu numai că ar afecta creşterea, ci ar atrage după sine şi riscuri sporite pentru stabilitatea financiară, arată Comisia. Totodată, se arată că nu poate fi exclusă posibilitatea ca reapariţia pandemiei în UE să provoace noi perturbări ale economiei.

"În acelaşi timp, tendinţele recente de scădere a preţurilor petrolului şi ale altor produse de bază s-ar putea intensifica, determinând o scădere mai rapidă a inflaţiei decât se preconizează în prezent. În plus, datorită unei pieţe puternice a forţei de muncă, consumul privat s-ar putea dovedi mai rezistent la creşterea preţurilor dacă gospodăriile ar recurge mai mult la economiile acumulate", mai afirmă Comisia Europeană.

CE publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (primăvara şi toamna) şi două seturi de previziuni intermediare (iarna şi vara). Previziunile intermediare cuprind valorile anuale şi trimestriale ale PIB-ului şi ale inflaţiei tuturor statelor membre pentru anul în curs şi pentru anul următor, precum şi date agregate pentru UE şi zona euro. Următoarele previziuni ale Comisiei Europene vor fi previziunile economice din toamna anului 2022, a căror publicare este prevăzută pentru luna noiembrie 2022.

Comisia Europeană: Economia României ar putea creşte cu 3,9%, în 2022

În ceea ce priveşte economia României, Comisia Europeană a decis să îşi îmbunătăţească estimările privind evoluţia economiei locale în acest an, de la 2,6% cât anticipa în luna martie până la 3,9%, datorită creşterii trimestriale surprinzătoare a PIB de 5,2% din primele 3 luni ale anului.

Scenariul Comisiei presupune o scădere trimestrială a PIB în perioada următoare în condiţiile în care o stagnare economică pe trimestrele 2,3 şi 4 din acest an ar conduce la o creştere economică de aproximativ 5%, în lipsa unor alte revizuiri ale datelor istorice din partea Institutului Naţional de Statistică (INS).

Totodată, Executivul comunitar şi-a revizuit în jos estimările referitoare la evoluţia economiei româneşti în 2023, de la 3,6% până la 2,9%, în contextul în care se aşteaptă la o încetinire a ritmului de creştere atât la nivel mondial cât şi la nivelul UE.

"Graţie acestei performanţe foarte puternice din primul trimestru, creşterea PIB pentru întreg anul 2022 a fost revizuită în sus la 3,9%. Pentru 2023, însă, este justificată o revizuire în jos la 2,9%, în linie cu perspectivele privind încetinirea creşterii economiei mondiale şi în Uniunea Europeană. Consumul privat şi investiţiile urmează să fie principalele motoare de creştere atât în acest an cât şi anul următor, în timp ce exporturile nete vor acţiona ca o frână asupra PIB şi vor duce la o adâncire a deficitului comercial", susţine Comisia Europeană.

În acelaşi timp, Comisia Europeană şi-a majorat semnificativ prognoza de inflaţie pentru acest an în cazul României, de la 8,9% până la 11,1%, urmând ca în 2023 inflaţia să se reducă la 7,2%, un declin mai modest faţă de cel prognozat în primavară, când Executivul comunitar miza, în cazul României, pe o inflaţie de 5,3% în 2023.

"Preţurile urmează să continue să crească de-a lungul intervalului de prognoză din cauza energiei, deoarece nu toţi consumatorii sunt acoperiţi de schema de plafonare şi numeroase contracte de furnizare de electricitate şi gaze vor fi renegociate în perioada următoare. O explozie a preţurilor pentru această componentă a indicelui de inflaţie este aşteptată în luna aprilie 2023, când va expira schema de plafonare. De asemenea, preţurile la alimente urmează să crească şi ele având în vedere tendinţele globale şi lipsurile provocate de război. Inflaţia medie anuală este prognozată la 11,1% în 2022, pentru a încetini la 7,2% în 2023, pe măsură ce preţurile la energie se vor modera şi vor începe să se resimtă efectele de bază. Dinamicile salariale mai puternice decât se estimează în prezent reprezintă un risc la adresa prognozei de inflaţie", mai arată Comisia Europeană cu privire la România.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. din cauza politicienilor europeni mizerabili care se amesteca in razboiul altor tari.

    1. Europa, inclusiv Romania, SUA si alte tari au fost atacate sistematic in ultimii ani, de Rusia, incepand cu Brexitul, continuand cu alegerile din SUA castigate de bufonul Trump si terminand cu toata propaganda de la noi pentru Dragnea, pentru baronii PSD si pentru tot ceea ce este corupt si poate degrada Romania.

      Toata lumea este intoxicata de propaganda mizerabila a rusilor, dar sunt destui prosti care pun botul.  

      Razboiul din Ucraina este si razboiul nostru. Este razboiul demnitatii si al libertatii impotriva dictaturii, sclaviei, santajului si crimei. Ia spune tu costel (cu "c" mic), cine urmeaza daca cade Ucraina? Romania, Polonia, tarile baltice, Germania de Est? Si apoi? Pana unde, pana cand?

      Agresiunile de acest, imperialiste, pentru anexarea de teritorii ce apartin altor popoare, trebuie oprite pentru totdeauna pe Glob. 

      Bine-teles.... . Cred ca nu se intelege ca occidentul e gol pusaca , putred , si se bazeaza pe o tehnologie dezvoltata la care nu are resurse . La banii tipariti fara acoperire de acest occident democratic , la acesta nu are cum sa i mai mearga "roata" decat daca preseaza tarile cu resurse ...la care Rusia este campion absolut .... sa i le dea ...'Gratis" . Sistemul colnial al occidentului se gripeaza. Nu spun ca sitemul "democratic" rusesc este bun, dimpotriva, dar sa ceri intr-una ca smecheru' resursele pe care nu le ai ca te crezi destept .... doar la sinucidere ...te poate duce . Ani de zile de tipartnita inrosita a bancilor centrale ale statelor "democratice" au reat omul nou occidental drogat cu bani inexistenti pe resurse inexistente . Iar acum , daca mai continua cu ineptiile actuale , va intra in mod sigur in sevraj sever . Iar daca nici asa nu se trezeste din betia prosiei nu-i ramane decat ..sinuciderea .

      Bine-nteles.... . Cred ca nu se intelege ca occidentul e gol pusca , putred , si se bazeaza pe o tehnologie dezvoltata la care nu are resurse . La banii tipariti fara acoperire de acest occident democratic , la acesta nu are cum sa ii mai mearga "roata" decat daca preseaza tarile cu resurse ...la care Rusia este campion absolut .... sa i le dea ..."Gratis" . Sistemul colonial al occidentului se gripeaza. Nu spun ca sistemul "democratic" rusesc este bun, dimpotriva , dar sa ceri intr-una ca smecheru' resursele pe care nu le ai pentru ca te crezi destept .... doar la sinucidere ...te poate duce . Ani de zile de tiparnita inrosita a bancilor centrale ale statelor "democratice" au creat omul nou occidental drogat cu bani inexistenti pe resurse inexistente . Iar acum , daca mai continua cu ineptiile actuale , va intra in mod sigur in sevraj sever . Iar daca nici asa nu se trezeste din betia prosiei nu-i ramane decat ..sinuciderea .

      PS Comentariu corectat ,. primul "l-am scapat" la postare fara corectiile necesare . 

      Retorica marca tefeliști. Aș spune imbecilă, dar ar fi un pleonasm.

      Din pacate adevarul bazat pe aritmetica seaca a cifrelor.... doare rau de tot . In acest caz ramane doar gargara muribundului. Pacat

      iDEA e ca UE trebuie sa vireze urgent catre regenerabile cu viteza maxima, si sa isi schimbe politicile de tiparire a banilor ... ne asteapta inflatie si stagflatie piana in 2025!

      Sau UE daca nu vireaza rapid -- este acum in pericol de dezmembrare mai mare decat anii trecuti! 

      Evident ca ai dreptate. Investigatiile au demonstrat ca afiliatii rusilor au cheltuit pentru alegerea lui Trump cam 100 000 dolari pe anunturi online. Atat costa sa alegi un presedinte in America.... cu 100 000 dolari, Rusia a invins super-pacurile lui Clinton care au cheltuit peste 1.4 mld dolari... da, sa scriem desfasurat 1 400 000 000 dolari. O scrie Washington Post.

      Adevarul doare pe tefelistii antirusi. Daca i-ar durea si prostia lor. 

      tu esti un bufon baa politician fara demnitate,servil si umil.....Trump e singurul presedinte american bogat, privat, fara a fi slujitorul politicienilor platici de Big Tech si Big Parma. Rusul isi apara teritoriul de invadatorii clasici , yankei si jidovi....cei care stirnesc razboaiel pe tot globul.

      Trump e băiatul lui tata lui. A reușit să păstreze o parte din avere, adică n-a pierdut-o pe toată.

      Putin e un hoț securist.

      Rusul nu-și apără nimic, niște buriați fărră budă în casă sunt trimiși la furat, violat și omorât. 

      Ahahahahahahahahahahahaha!

      Bre, fugi si stai la iarna cu 16 grade in casa, sa ii mai dai una peste bot lui Putin. Si fa dus la 2 luni, sa planga ăla in pumni de ciudă.  

    de ce trebuie europenii sa sufere de frig si foame din cauza acestui razboi care nu-i privesc ?

    1. La Tiraspol propaganda e lemne.

      PENTRU CA SA BAGAT UNDE NU II FIEBEA OALA!

      UE NU TREBUIA SA SE BAGE IN RAZBOIUL CU UCRAINA --- UCRAINA E O TARA RUSOFILA SI ARE O ISTORIE COMPLICATA SI COMUNA CU RUSIA! NU TE BAGI CA STRAIN IN CEARTA RUDELOR! 

      Singurul motiv pentru care s-a bagat UE in asa ceva este din cauza imperialistilor americani. La summitul NATO din 2009, Franta si Germania s-au opus invitarii Ucrainei si a politicii de expansiune imperialista a NATO. A recunoscut-o chiar Merkel acum.

      Dar UE a devenit mult mai slaba in ultimii ani. Nu mai are niciun politician de anvergura. Are doar corupti ai americanilor, precum Lagarde, von Leiden si Scholtz. 

    Am să fac o chestie pe care o disprețuiesc la alte persoane, am să scriu cu litere mari.

    VRĂJEALĂ ASTA O HALESC GUVIZII CU 8 CLASE, LĂSAȚI PROPAGANDA CU INFLAȚIA PUSĂ PE SEAMA ORICUI ARE ȘEFUL VOSTRU CHEF. MÂINE POATE ÎMI IAU O DIPLOMĂ DIN AIA PE NAȘPA ȘI PUN INFLAȚIA PE SEAMA SOARELUI DE PE CER. ȘI AM ȘANSE MARI SĂ MĂ CREADĂ LUMEA. 

    Revenind, într-un mod cu totul rațional, am putea da vina pentru inflația galopantă din zilele noastre pe, să zicem, LĂCOMIE?!? DA, EXACT CUM VEDEȚI : LĂCOMIE.

    Să auzim de bine!!  

    mda le ia juma de an sa vina cu o concluzie evidenta...wow si pt asta ii platim cu zeci de mii de euro lunar

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb