Ajutoarele de stat pentru industrie şi servicii, acordate de România în 2006, s-au ridicat la 545 milioane euro, reprezentând 0,56% din PIB, peste media europeană de 0,42%, cele mai mari sume fiind orientate spre sectoare specifice, în dauna energiei sau a mediului, transmite Comisia Europeană.
Raportul CE precizează că din ajutoarele de stat acordate de România, în 2006, doar 16% au fost orientate spre obiective orizontale, cum ar fi cercetarea şi dezvoltarea, mediul, IMM-urile, comerţul, energia, ocuparea forţei de muncă sau formarea profesională. Ajutoarele de stat au fost acordate, în proporţie de 84%, către sectoare specifice, cum ar fi industria siderurgică, construcţiile navale sau industria cărbunelui.
Spre comparaţie, Bulgaria a acordat 79% din ajutoarele de stat spre obiective orizontale în 2006. Concluzia Comisiei Europene este că România respectă tendinţele impuse de UE, de scădere a cuantumului ajutoarelor de stat, dar nu reuşeşte să atingă standardele - din perspectiva cifrelor - ale unor ajutoare de stat "bine ţintite".
Prima parte a raportului CE se concentrează pe ajutoarele de stat acordate pentru protecţia mediului. Partea a doua prezintă situaţia ajutoarelor de stat în Bulgaria şi România, în perioada de pre-aderare. Comisia face, astfel, o analiză a progresului celor două state pentru atingerea obiectivelor impuse de Agenda Lisabona, ca răspuns la solicitările succesive ale oficialilor europeni pentru "ajutoare de stat mai puţine, dar mai bine orientate".
Deşi numărul noilor măsuri privind ajutoarele pentru protecţia mediului a rămas la acelaşi nivel pentru majoritatea statelor membre din 2001 până în prezent, totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului s-a dublat între 2001 şi 2006, de la 7 miliarde euro la 14 miliarde euro, transmite Comisia. În termeni relativi, ajutoarele pentru protecţia mediului au crescut cu 50% ca proporţie din PIB.
Această medie ascunde disparităţi semnificative între statele membre. Ţările care au acordat cele mai multe ajutoare în perioada 2004-2006 au fost Suedia (0,77% din PIB), Danemarca (0,35% din PIB) şi Germania (0,32% din PIB), urmate de Austria, Olanda şi Finlanda, care au acordat ajutoare a căror valoare depăşeşte media comunitară.
Cheltuielile destinate ajutoarelor pentru protecţia mediului în Marea Britanie au reprezentat jumătate din media UE-27, în timp ce toate celelalte state membre au acordat ajutoare în valoare de mai puţin de un sfert din media UE-27, raportat la PIB.
Comisia şi-a îmbunătăţit procedurile interne pentru a accelera anchetele în domeniul ajutoarelor de stat. Durata medie a procedurii de examinare preliminară pentru cazurile notificate s-a redus de la 6,4 luni la 5,2 luni. În prezent, procedura de examinare preliminară de către Comisie a unui caz privind ajutoarele de stat durează în medie 1,8 luni de la primirea notificării complete.
Cu toate acestea, în aproximativ 80% din cazuri, notificarea iniţială nu este completă, iar Comisia trebuie să solicite informaţii suplimentare, ceea ce duce la o prelungire a duratei medii a examinării preliminare cu mai mult de trei luni.