COMISIA EUROPEANĂ: "România nu îndeplineşte niciunul din cele 4 criterii necesare adoptării euro"

M.G.
Macroeconomie / 10 iunie 2020

"România nu îndeplineşte niciunul din cele 4 criterii necesare adoptării euro"

România nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv cele legate de stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung, se arată în raportul de convergenţă pe 2020 publicat miercuri de Comisia Europeană (CE), citat de Agerpres.

Legislaţia din România nu este compatibilă în întregime cu tratatul, conform raportului care cuprinde evaluarea sa cu privire la progresele făcute de statele membre din afara zonei euro în direcţia adoptării monedei europene.

Raportul se referă la cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.

Rapoartele de convergenţă trebuie întocmite o dată la doi ani, independent de aderările posibile la zona euro aflate în curs.

Aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Raportul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi "criteriile de la Maastricht", care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Printre aceste criterii de convergenţă se numără stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Se analizează, de asemenea, compatibilitatea legislaţiei naţionale cu normele uniunii economice şi monetare.

Potrivit concluziilor raportului, Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanţele publice, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.

Niciunul dintre statele membre menţionate nu îndeplineşte criteriul privind stabilitatea cursului de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (ERM II): este nevoie de cel puţin doi ani de participare la mecanism, fără tensiuni grave, înainte de a adera la zona euro. Astfel, Croaţia şi Suedia îndeplinesc toate criteriile de convergenţă economică, în schimb nu îndeplinesc criteriul privind cursul de schimb din motivul enunţat anterior.

Pe lângă evaluarea condiţiilor formale pentru aderarea la zona euro, raportul constată că legislaţia naţională din fiecare dintre statele membre enumerate, cu excepţia Croaţiei, nu este pe deplin compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare.

Totodată, Comisia a analizat şi factorii suplimentari menţionaţi în tratat, care ar trebui luaţi în considerare la evaluarea caracterului durabil al convergenţei. În urma acestei analize a reieşit că statele membre din afara zonei euro sunt în genere bine integrate economic şi financiar în UE. Cu toate acestea, unele dintre ele se confruntă în continuare cu vulnerabilităţi macroeconomice şi/sau se lovesc de probleme legate de mediul lor de afaceri şi de cadrul instituţional.

Pe baza raportului de convergenţă, Comisia înaintează o propunere Consiliului ECOFIN, care - în urma consultării Parlamentului European şi a discuţiilor purtate cu şefii de stat şi de guverne - decide dacă ţara respectivă îndeplineşte condiţiile necesare şi dacă poate adopta moneda euro. Dacă decizia este favorabilă, Consiliul ECOFIN face demersurile juridice necesare şi, pe baza unei propuneri din partea Comisiei şi după consultarea BCE, adoptă cursul de schimb la care va fi înlocuită moneda naţională cu moneda euro şi care va rămâne stabilit în mod irevocabil.

Impactul pandemiei provocate de coronavirus asupra rezultatelor raportului a fost limitat, întrucât majoritatea datelor istorice utilizate în raport se referă la perioada de dinainte de izbucnirea crizei, aşa cum se prevede în metodologia strict definită în tratat. Comisia a furnizat tuturor statelor membre o evaluare iniţială a implicaţiilor pandemiei în previziunile sale economice din primăvara anului 2020 şi propunerea sa ulterioară de recomandări specifice pentru fiecare ţară, ambele contribuind la elementele din acest raport care au permis conturarea unei perspective de viitor.

"Raportul de convergenţă de astăzi arată progrese încurajatoare înregistrate de unele ţări, deşi rămân încă mai multe etape de parcurs înainte ca aceste state să poată adera la zona euro. Ca întotdeauna, Comisia este gata să sprijine aceste state membre. O etapă preliminară importantă din acest parcurs este aderarea la MCS II, ceea ce Croaţia şi Bulgaria se pregătesc în prezent să facă. Salutăm eforturile ambelor ţări în această direcţie", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor.

La rândul său, Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a subliniat că, în ultimele luni, Comisia s-a concentrat pe combaterea discrepanţelor economice din interiorul zonei euro şi, la nivel mai general, de pe piaţa unică - un efect al caracterului inegal al recesiunii provocate de coronavirus.

"Analizăm astăzi gradul de convergenţă a şapte state membre în direcţia dobândirii statutului de membru al zonei euro. Este în mod inevitabil un proces riguros, deoarece o zonă euro extinsă trebuie să fie şi o zonă euro mai puternică. Este în continuare important ca ţările respective să depună eforturi şi pentru a asigura o convergenţă reală în direcţia unor niveluri mai ridicate de productivitate şi prosperitate - nu în ultimul rând prin reformele şi investiţiile orientate către viitor pe care dorim să le sprijinim prin instrumentul Next Generation EU", a adăugat el.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Romania nu indeplinea criteriile de convergenta la EURO nici cand avea un deficit de 3% daramite unul de 11%.

    Intr-un fel e bine ca nu indeplinim aceste criterii - pur si simplu prapastia intre UE si Romania ca nivel de trai si infrastructura e prea mare pentru a trece la EURO. Suntem in 2020 si ANAF abia acum inventeaza sa lucreze cu calculatorul... Ce fel de convergenta ne dorim daca suntem cu 50 de ani in urma UE ? 

    1. Foarte bine ca suntem cu 50 de ani in urma. Acum UE se prabuseste deci noi o vom face peste 50 de ani. Abureala ca ne trag dupa ei nu tine. Asa ziceau si fostii parteneri. Daca ar fi sa folosim euro, ar insemna cea mai mare hotie care ar trebui suportata de Romania in ultimii 2000 de ani. Banditii sovietici au fost niste gutzani pe langa partenerii de azi.

    Am asteptat sa publicati acest articol, vazut mai devreme in alta parte.

    Doua dintre criterii tin de BNR, de dl Isarescu. 

    Stabilitatea preturilor tine de dobanzile de referinta stabilite de BNR. Ori BNR este de cel putin 2 ani sub inflatie. De peste doi ani de zile BNR fura din banii micilor deponenti, aproape 6 milioane de romani. Rusine Isarescule. 

    Iar despre convergenta dobanzilor vorbim doar dupa ce BNR ar fi calmat inflatia. Ceea ce Isarescu nici macar nu a incercat. Nemernicul. 

    Alt criteriu este deficitul bugetar ce este de reprosat si PSD dar si PNL. Aflat la putere, PNL in ultimul an nu face absolut nimic pentru reducerea deficitului bugetar. Fie pentru o colectare net superioara, fie prin marirea taxelor (ceea ce trebuia facut daca ne uitam la cum se administreaza o economie in crestere galopanta), fie pentru reducerea aparatului bugetar. 

    PSD are doctrina nepotrivita pentru asa ceva. Dar PNL este aceeasi mizerie. 

    Revenind la Isarescu, coane Guvernatorule.... te-ai facut de ras. Furi banii romanilor. Ai pierdut pariul cu leul. Si Comisia Europeana te-a trimis la coltul infamie. Nemernicia ta iese la iveala. MARESTE DOBANZILE! ACUM. 

    1. "MARESTE DOBANZILE! ACUM."

      nici un roman intreg la cap nu ar putea fi de acord cu tine

      pe fondul comprimarii economice datorita covid ... sa mareasca dobanzile ? Esti in toate mintile coane?  

      Asta crezi tu. Capsuni 15 lei. Cartofi de la 4 lei in sus. Mere peste 5 lei. Sunt preturi cu peste 50% mai mari decat in anii trecuti. Euro 4.84?

      Daca BNR marea dobanzile, atunci forta guvernul sa restructureze aparatul bugetar. Punea o limita cheltuielilor bugetare inutile. Banii se indreptau si catre investitii. 

      Lasa-ti porcaria de gandire monetarista. Ea provoaca mai mult deranj decat lucruri bune. 

      Este deja demonstrat ca tiparnita prin intermediul injectiilor in active financiare nu produce crestere economica. Ci produce indatorare suverana si corporatista iar banii nu se indreapta decat catre porcarii politicianiste (inarmare sau afaceri oneroase cu statul ale unora), sau tot catre piata de capital, rascumparari, dividende.

      Este la mintea cocosului ca daca se resimte efectul de imbogatire in fondurile de pensii, acestea nu aduc crestere economica, ci doar cresteri pe hartie. Fondurile de pensii trec in numerar doar cand pensionarul retrage banii. Iar pensionarii nu sunt niciodata la originea unei cresteri economice. Pensionarul nu mai investeste ci doar cheltuieste picatura cu picatura. 

      Ba are dreptate. BNR a fost prinsa cu chilotii in vine. Nu a marit deloc dobanzile pe rampa de crestere economica galopanta. Ba chiar le scadea, desi inflatia crestea. Isarescu a gresit din nou. L-a prins criza cu dobanzi mici, in loc sa fi avut loc de manevra in jos de la un 3.25% sau mai sus. Macar FED a avut de unde scadea pentru ca marea dobanzile.

      Isarescu este un ratat. Ne distruge economia si moneda. 

      ok, inteleg ce ziceti.

      hai sa va explic ceva: cresterea dobanzii pe o moneda prezinta un efect numit curba de putere.  

      ce inseamna asta : cu cat inaltimea efectului de marire al dobanzii e mai mare (dobanda mai sus crescuta) si in mai multe runde , cu atat efectul slabeste in intensitate si poate duce la reactii inverse in caz de exces: pe fondul unei mariri de dobanda executate cu mult si a nu-stiu-cata oara se poate inregistra chiar o depreciere a monedei. 

      Totul tine de fluxurile de capital. Isarescu a crescut dobanda atat cat a putut de mult tinand cont si de faptul ce acum cei mai multi debitori au credite in ron, nu in valuta. Efectiv marja de manevra era scazuta. Si acum e si mai in scadere.  

      Uita-te la Polonia sau UNgaria sau Cehia. Ce dobanzi au ei ? Infinitezimale fata de Romania.  

      Romania sa creasca dobanzile acum ?Pai mai bine ne sinucidem zic.  

      Nu, ce a facut Isarescu a fost foarte bine.  

      Ca scade acum dobanda in contextul damage-ului covid19 e si mai bine. Noi avem sper-marja de actiune in directia scaderii dobanzii fata de colegii din europa centrala si de est.  

      Ma intelegeti voi pe mine?  

    hulitul Ciolos a lasat Romania cu 3 criterii indeplinite la sfarsitul lui 2016! A venit psd-eaua si a facur tandari totul...

    1. Eu nu știu dacă Ciolos a făcut asta sau daca așa era în 2016 dar știm toți cat de periculoasa e ciuma roșie pt tara asta.Apoi revenind la moneda ar trebui antai făcută o introducere cu avantaje și dezavantaje...Eu știu că atunci când s-a trecut undeva la euro s-au mărit preturile,care oricum la noi sunt imense fata de puterea de cumpărare și ele trag in sus deficitul și inflația într-un cerc vicios căci toată lumea reclama creșteri de venituri care apoi se duc in consum,etc.De ex,daca in moneda proprie ceva costa înainte 9,5 imediat după trecerea la euro și făcând paritatea cu valoarea monedei locale s-au trezit că produsul ajunsese la 10.Sau invers,daca acum in € ceva ar costa 4,8€,după trecere sigur va fi mai mare,5 sa zicem,spre rotunjire prin adaos mereu...Eu cred că nici populația nu e pregătită căci deși pe vremea lui ceașcă au trăit cu valori ale banilor similare cu cele de acum(pâinea câțiva lei,salariul 2-3000 lei,etc) părinții și bunicii vb tot de milioane,deși asta a fost o perioadă relativ scurtă din tranziție....Sa nu mai zic că fac combinații de te doare mintea;încurcă zerourile la greu...Acu vb de milioane,pt sumele mari,acu produsele cu preturi mici sunt de sute de lei in loc de mii de lei pe stil vechi...E o harababura pt ei.Nu știu cum se mai descurca saracii.Iar pt entuziaștii comunismului

    ""România nu îndeplineşte niciunul din cele 4 criterii necesare adoptării euro"

    Asa si ? :) .... e foarte bine! ne pastram ca stat ambele brate de actiune: bratul fiscal (guvern) si bratul monetar (banca nationala) .... statele din zona euro au renuntat la bratul monetar in masura in care stau sub umbrela ECB - euro - asupra careia nu mai au nici o forta (vezi cazul Europei de Sud care pe fondul aprecierii euro de pana in 2008 si-a descoperit deficitele in euro dublate-triplate in valoare reala... nemaiavand control asupra monedei ... nu au mai putut prin depreciere sa umble cu surubelnita la deficit)  

    Deci: ce boii mei de la bicicleta urlati ca Romania e asa departe de euro ? FOARTE BINE MAI! SA SI STEA CAT MAI DEPARTE! :)  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb